Vienu mokesčiu mažiau: laidinis radijas gali nutilti visiems laikams

Lietuvos radijo ir televizijos komisija su politikų pagalba kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl įmonės „Teleradijo kompanija Hansa“ piktybiškos veiklos sustabdymo.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Oct 7, 2013, 11:35 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:12 AM

Anot komisijos, ši kompanija laidiniais radijo tinklais retransliuoja radijo programą „LRT radijas“, nors neturi nei šiai veiklai būtinos licencijos, nei Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos sutikimo retransliuoti jų programą, tai pat nemoka jokių su autorinėmis ir gretutinėmis teisėmis susijusių mokesčių.

2011 metais dėl laidinio radijo veiklos įmonės direktoriui buvo skirta 1 tūkst. litų bauda, apribota įmonės veikla. Nepaisydama pasikartojančių draudimų, „Teleradijo kompanija Hansa“ ir toliau reikalauja pinigų iš gyventojų, kurie net nesinaudoja įmonės paslaugomis.

„Lietuvos radijo ir televizijos komisija nuolat gauna vartotojų skundus dėl to, kad iš jų reikalaujama sumokėti mokesčius, nors jie nesinaudoja laidinio radijo paslauga, nėra sudarę jokių abonentinių sutarčių ar net iš viso neturi radijo taško; jie yra gąsdinami, kad pinigai bus išieškomi per antstolius. Nuo tokio neteisėto pinigų prievartavimo ypač nukenčia pensinio amžiaus žmonės ir kiti labiausiai socialiai pažeidžiami asmenys“, - rašoma komisijos pranešime spaudai.

Įbauginti žmonės kreipiasi taip dažnai, kad komisijos tinklapyje yra atskiras skyrelis šiai temai, kuriame atsakoma į žmonių klausimus dėl laidinio radijo (dažniausiai pateikiami klausimai - straipsnio pabaigoje).

Apie susidariusią situaciją dėl laidinio radijo ir nuolatinius vartotojų skundus komisija informavo Seimo pirmininko pavaduotoją, kuris, sužinojęs apie šią problemą, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, informuodamas ją apie neteisėtą įmonės „Teleradijo kompanija Hansa“ veiklą bei prašydamas ją sustabdyti.

Už neegzistuojantį radiją tenka sumokėti 5 litus per mėnesį

Portalui lrytas.lt susisiekus su įmonės direktore Nijole Žukovskaja, ji patvirtino, jog įmonės veikla apribota jau nuo birželio mėnesio, tačiau kitos paslaugos esą tebėra teikiamos.

Po Lietuvos radijo ir televizijos komisijos prašymo apriboti retransliavimo veiklą, nebeveikia 2 ir 3 laidinio radijo kanalai.

Už likusius kanalus gyventojai turi sumokėti 4,95 lito (su PVM) mėnesinį abonentinį mokestį.

N.Žukovskaja tvirtino, kad atsisakyti paslaugos nesudėtinga.

„Tie, kurie kreipiasi, jiems atjungiamos paslaugos. O tie, kurie dėl kažkokių priežasčių nesikreipia, ir toliau gauna sąskaitas. Pirkome šią paslaugą iš „Lietuvos telekomo“, su visais abonentų sąrašais. Jie mums iš dangaus nenukrito“, - lrytas.lt sakė pašnekovė.

Daugiausia klientų įmonė turi Vilniaus mieste.

***

Dažniausi klausimai apie laidinį radiją iš Lietuvos radijo ir televizijos komisijos internetinio puslapio:

- Ar privalau mokėti abonentinį mokestį už laidinį radiją, jei nesu pasirašęs sutarties dėl paslaugų gavimo su VšĮ „Teleradijo kompanija „Hansa“? 

- Jei abonentinė sutartis dėl laidinio radijo paslaugų nėra sudaryta, VšĮ „Teleradijo kompanija „Hansa“ neturi teisės nei tiesiogiai, nei per tarpininkus reikalauti, o vartotojas neprivalo mokėti nei abonentinio mokesčio už paslaugas, nei paslaugos atjungimo ar atsisakymo mokesčio, nei jokių kitų su šia paslauga susijusių mokesčių, dėl kurių nebuvo sutarta.

- Noriu atsisakyti laidinio radijo. Ar privalau mokėti laidinio radijo atjungimo mokestį, kaip to reikalauja VšĮ „Teleradijo kompanija Hansa“?

- Jei esate sudarę sutartį dėl laidinio radijo paslaugų gavimo, sutarties sąlygose turėtų būti numatytos radijo atjungimo sąlygos. O jei tokios sutarties nėra,  jūs mokėti neprivalote, nes iš viso  nesate užsisakęs laidinio radijo paslaugos. 

- Ar turi teisę namą administruojanti bendrovė rinkti mokestį už laidinį radiją? 

- Tokią teisę bendrovė turi tik tuo atveju, jei jūs esate sudaręs sutartį su paslaugos teikėju ir esatę davęs sutikimą dėl tokio lėšų surinkimo būdo.

- Kaip atsisakyti laidinio radijo?

- Reikėtų kreiptis į patį paslaugų teikėją „Teleradijo kompanijos „Hansa“ adresu Gedimino pr. 34, LT-01104 Vilnius, tel. pasiteirauti: (8 5) 212 2202, faks. (8 5) 261 8887, el. paštas: info@hansatvr.lt.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.