G.Oniščenka į lietuvių ir EK klausimus dėl pieno atsakys penktadienį

Atvyks ir EK atstovai

G.Oniščenka pabrėžė, kad embargo lietuviškiems pieno produktas neatšauktas.<br>Wikimedia nuotr.
G.Oniščenka pabrėžė, kad embargo lietuviškiems pieno produktas neatšauktas.<br>Wikimedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 10, 2013, 1:06 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:18 AM

„Gavau laišką iš Lietuvos premjero, kuriame - prašymas surengti konsultacijas. Lietuvos delegacija atvyksta ketvirtadienį. Penktadienį ji su dirbs su ekspertais, po to su delegacija susitiksiu aš“, - pareiškė G.Oniščenka.

Jis pabrėžė, jog embargo lietuviškiems pieno produktas neatšauktas.

G.Oniščenkos žodžiais, „pozityvų vaidmenį“ tokių konsultacijų pradžiai suvaidino Lietuvos premjero Algirdo Butkevičiaus derybos įgaliotas patarėjas, buvęs ambasadorius Rusijoje Antanas Vinkus.

„Būdamas ambasadoriumi skyrė dėmesio kokybės kontrolei. Ne kartą sakiau, kad visai neseniai Lietuva buvo labai akyla šiai problemai“, - sakė G.Oniščenka.

„Viskas priklauso nuo to, su kuo (kokia medžiaga - Red.) jie atvyks. Dirbsime“, - pridūrė G.Oniščenka, atsakydamas į klausimą dėl palankių derybų rezultatų perspektyvų.

Atvyks ir EK atstovai

Europos Komisijos delegacija penktadienį Maskvoje aiškinsis, kodėl Rusija paskelbė lietuviškų pieno produktų blokadą. Pasak už mokesčius atsakingo eurokomisaro Algirdo Šemetos, jei argumentai neįtikins, EK imsis atitinkamų veiksmų. 

„Kitas dalykas, su pieno produktais - taip pat Komisijos delegacija vyksta rytoj - čia atsakingas sveikatos direktoratas ir mano kolega Tonio Borgas už šią sritį. Komisijos delegacija rytoj vyks į Maskvą šnekėtis šiais klausimais ir aiškintis priežasčių, kodėl taip vyksta. Be abejo, jeigu bus tos priežastys nepakankamai motyvuotos, tai taip pat komisija pasirengusi imtis atitinkamų veiksmų“, - ketvirtadienį po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi žurnalistams Vilniuje sakė A.Šemeta. 

Eurokomisaras neatmetė galimybės, kad Komisija nuspręs dėl Lietuvos pienininkų suvaržymų kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją. 

„Delegacija vyksta aiškintis konkrečiai, kokie pažeidimai yra nustatyti, kuo tai pagrįsta ir toliau bus sprendžiama, kokių veiksmų imtis toliau ir vienas tų veiksmų gali būti kreipimasis į Pasaulio prekybos organizaciją“, - tikino A.Šemeta. 

Anot jo, delegacija susitiks ir su vartotojų teisių apsaugos vadovu G.Oniščenka. 

„Sveikatos direktorato delegacija susitinka su atsakingų institucijų Rusijoje, įskaitant ir turbūt vartotojų teisių komitetą, ir ten būtent bus konkrečiai nagrinėjami klausimai dėl keliamų pretenzijų produktų kokybei. Bet Europos Komisija yra aiškiai pasakiusi, kad Europos Sąjungos viduje mes tikrai nematome problemų dėl Lietuvos pieno produktų kokybės, todėl mums kartais neaiškūs tam tikri priekaištai tokiems produktams“, - teigė A.Šemeta. 

Veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius BNS sakė, kad EK delegacijoje bus Sveikatos ir vartotojų apsaugos direktorato (SANCO) vadovo pavaduotojas Ladislavas Miko - jis susitiks su Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos „Rosselchoznadzor“ vadovu Sergejumi Dankvertu. 

ES prekybos komisaras Karelis de Guchtas praėjusią savaitę pareiškė, jog „prekybos karo“ su Rusija atveju reikia laikytis rimties ir kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.