D.Grybauskaitė pasirašė laišką ateities mokslininkams ir užkasė kapsulę

Penktadienį Vilniaus Saulėtekio slėnyje pažymėta Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro (NFTMC) statybų pradžia. Joje dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri laišką ateities mokslininkams pasirašė ne tik pati, bet ir pakvietė tai padaryti vieną iš tų būsimųjų mokslininkų atstovų – studentų prezidentę.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Oct 11, 2013, 3:30 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:16 AM

Prieš kapsulės įkasimą valdžios, mokslo ir verslo atstovai sakė kalbas, kuriose džiaugėsi tarpusavio bendradarbiavimu, investicijomis į ateitį, modernėjančia Lietuvos infrastruktūra.

D.Grybauskaitė pažymėjo, kad tai jau antrojo Saulėtekio pastato statybų pradžia, kurioje ji dalyvauja. Ji pasidžiaugė, kad Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras (MKIC) yra aktyviai naudojamas.

Prezidentė sakė, kad Lietuvos mokslininkai yra nusipelnę turėti tokią infrastruktūrą.

Laiške, kuris buvo įdėtas į kapsulę ir užkastas naujojo pastato pamatuose, rašoma: „Šis Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras dar labiau paskatins mokslo ir verslo sąveiką. Čia bus sutelktos mokslininkų pajėgos, mokslinė įranga bendroms problemoms spręsti, tarptautinėms mokslinėms programoms vykdyti.

Esame įsitikinę, kad ateities mokslo pagrindas bus naujų medžiagų kūrimas ir tyrimai, nanotechnologijos, puslaidininkių fizika ir elektronika, o mokslinių tyrimų plėtra nebus įmanoma be verslo paramos.“

Jį pasirašė D.Grybauskaitė, švietimo ir mokslo ministras prof. Dainius Pavalkis, laikinai einantis pareigas Vilniaus universiteto rektorius prof. Jūras Banys, Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius prof. Alfonsas Daniūnas, FTMC direktorius prof. Gintaras Valušis, UAB „Ekspla“ generalinis direktorius Kęstutis Jasiūnas, UAB „Hidrostatyba“ valdybos pirmininkas Jonas Dumašius, UAB „Fima“ generalinis direktorius Gintaras Juknevičius.

NFTMC centras iškilti turėtų po dviejų metų, jis bus 25 tūkst. kv. metrų ploto, kuriame tilps 24 atviros prieigos laboratorijos. G. Valušio teigimu, tai bus elegantiškas ir patogus mokslo centras.

Idėja Vilniuje įkurti fizinių technologijų mokslo centrą kilo dar 2003 m.

NFTMC projektavimas ir statyba finansuojama Europos Sąjungos projekto „Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro sukūrimas“ ir Lietuvos Respublikos lėšomis. Šio projekto statybinės dalies vertė – beveik 130 mln. litų.

Tikimasi, kad centras privers į užsienį išvykusius Lietuvos mokslininkus grįžti į tėvynę.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.