Vestuvių biudžetą nerealiai išpučia gėlės

Vien nuotakos puokštė gali atsieiti 1000 litų. Kur dar bažnyčios, pokylių salės puošyba žiedais! Norėdami sukurti ypatingą nuotaiką jaunieji gėlėms pinigų negaili. Floristams rudens savaitgaliai – pelningi.

Gėlės ant vaišių stalo – privalomas akcentas ir per vestuves, ir kitas šventes.<br>„Doyou Photography” nuotr.
Gėlės ant vaišių stalo – privalomas akcentas ir per vestuves, ir kitas šventes.<br>„Doyou Photography” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Oct 13, 2013, 9:55 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:29 AM

Gėlių žiedų kompozicijomis jau įprasta puošti ne tik automobilius, bet ir bažnyčią, pokylio vietą.

Jeigu jaunieji ar jų artimieji patys nusprendžia patys dekoruoti stalus, tada už 200–300 litų prisiperka turguje gėlių ir jas pamerkia į vazas. Tačiau nutarusiems pasinaudoti floristo paslaugomis piniginę tenka atverti plačiau.

„Kad bažnyčia būtų gražiai papuošta, reikia labai daug gėlių.

Maldos namų erdvė paprastai yra didelė ir kelios puokštelės joje įspūdžio nepadarys, jos tiesiog išnyks”, – tvirtino žinomas floristas Marijus Gvildys.

Jis skaičiuoja, kad iškilmingai žiedais papuošti bažnyčia gali kainuoti 1000–2000 litų. Nelygu erdvės dydis, planavimas ir stalų skaičius, patalpos dekoravimas atsieina dar tiek pat.

Tiesa, vasarą, kai vyksta daug tuoktuvių, didesnių miestų bažnyčios pačios samdo žmones ir jie papuošia šventovę. Už tai dvasininkai kiekvienų jaunavedžių prašo papildomai paaukoti pinigų.

Neužgožia jaunųjų

Nuotakų puokštės puikiai atspindi floristikos mados tendencijas.

Žvelgiant į šiųmetes nuotakas nesunku suprasti, kad dabar madingos iš rožių, tulpių, frezijų, paukštpienių, hortenzijų, kalijų arba bijūnų sukurtos nedidelės puokštės.

„Nuotakų puokštės šįmet itin sumažėjo. Jau nėra taip, kad pernelyg didelė puokštė užgožtų jaunąją, kaip būdavo anksčiau”, – sakė 23 metus poras tuokiantis Kauno rotušės ceremonimeistras Kęstutis Ignatavičius.

Jo teigimu, turėti mažą puokštelę ypač patogu, kai santuokos ceremonijos metu nuotakai reikia pasirašyti registracijos knygoje, su jaunikiu pasikeisti žiedais, nusifotografuoti.

Dabar pigiausios – rožės

Verkių gėlių turgaus floristė Irina Nechvedavičienė tikino, kad nuotakos puokštei tinka visos gėlės. Svarbiausia, kaip jos sukomponuotos, kaip dera tarpusavyje.

Nuotakos puokštė paprastai kainuoja 80–120 litų, tačiau I.Nechvedavičienė kuria ir gerokai pigesnes, ir net keliskart brangesnes puokštes.

Šiuo metu už tulpių ar bijūnų, kuriuos taip mėgsta jaunosios, puokštę prašoma brangiau nei vasaros pradžioje, nes šios gėlės beveik nužydėjusios.

Vienos brangiausių – orchidėjomis dekoruotos puokštės. Iš daugybės orchidėjų žiedų sukurtas vestuvių šventės akcentas gali kainuoti iki pusės tūkstančio litų.

Per šimtą litų kainuoja frezijų, kitų smulkiažiedžių gėlių puokštės, nes joms sukurti reikia ne vienos augalo šakelės.

Pigiausios dabar – rožių puokštės. I.Nechvedavičienė šių gėlių puokštę suriša už 20–30 litų.

„Jeigu būsimoji nuotaka sako, kad didelės vestuvių puotos nebus ir jai reikia tiktai simbolinės puokštės, siūlau nedidelę puokštelę arba vieną gėlės žiedą. Tuomet pakanka piniginėje turėti keliolika litų”, – teigė floristė.

Vyrauja ne tik šviesios spalvos

Vestuvių planuotoja Kristina Kaikarienė sakė, kad šiuo metu nuotakos tuokiasi rankose laikydamos lengvas romantiškas apvalias, lašo formos ar uodeguotas puokštes, krepšelius.

„Populiarios ir vienos spalvos – nuo baltos iki violetinės ar ryškiai raudonos – puokštės, ir margos. Neretai į vienos spalvos gėlių puokštę įkomponuojamas koks nors kitos spalvos akcentas”, – pastebėjo K.Kaikarienė.

Floristai stengiasi įgyvendinti nuotakų užmačias, bet netrūksta atvejų, kai merginas tenka atkalbinėti nuo pasirinkimo.

Puokštė turi derėti prie nuotakos figūros, aprangos. Ją užsakant reikėtų pagalvoti ir apie tai, kuo švarką puoš jaunikis, kokias gėlės rinksis pamergės, kaip bus puošiama šventės vieta. Juk harmonija vestuves paverčia elegantiškomis ir iškilmingomis.

Ypač neskoningai atrodo, kai vestuvių liudytojos ar pamergių puokštės būna didesnės ir prabangesnės už nuotakos, smarkiai skiriasi gėlių žiedų dydis.

Paprastai nuotakos, kurioms K.Kaikarienė padeda rengti vestuvių šventę, užsisako 100–200 litų kainuojančias puokštes.

Brangiausia kurta puokštė nuotakai kainavo beveik 1000 litų.

„Tai buvo tikrai įspūdingo grožio puokštė iš prabangių gėlių, papuošta rankų darbo ažūru, perlais. Ją ne vieną valandą kūrė keli meistrai”, – sakė verslininkė.

Pasigenda fantazijos

M.Gvildys sakė, kad ne visas nuotakas galėtų pagirti už gerą skonį renkantis puokštes.

„Šiuo atveju galbūt kritikuoti reikėtų ne tiek pačias jaunąsias, kiek puokštes kūrusius gėlininkus ir vestuvių organizatorius.

Daugelio nuotakų puokštės yra vienodos, neįdomios, net nuobodžios. Jei puokštės kūrimas yra gėlių susmaigstymas į vienokios ar kitokios formos pigų laikiklį, ji turėtų ir kainuoti keliskart pigiau, nei už jas prašo prekeiviai”, – svarstė floristas.

M.Gvildys įsitikinęs, kad nuotakos puokštė turėtų būti išskirtinė, kurta pasitelkus fantaziją, ieškant netradicinių sprendimų ir neapsiribojant vien populiariomis gėlėmis.

Kaip vestuvių dieną atrodys puokštė, priklauso ir nuo to, kada ji kurta. Svarbu, kad puokštė nebūtų rišama iš vakaro ir naktį laikoma šaldytuve.

„Puokštė turi būti kuriama tik iš šviežių gėlių ir paruošta taip, kad net karščiausią dieną nenuvystų. Ją turi būti patogu paimti, juk nuotaka rankose ją laiko kone visą dieną. Prie nuotakos puokštės turi derėti visos šventinės aplinkos puošyba”, – kalbėjo M.Gvildys. Kiek kainuoja gėlėtos vestuvės?   Jaunosios puokštė – 30–1000 litų.  Pamergės puokštė – 30–50 litų.

Svočios ar liudytojos puokš-tė – 50–70 litų. (Jeigu šias puokštes kuria tas pats floristas, už jas paprastai moka jaunavedžiai.)

Už jaunųjų ir svitos automobilių papuošimą floristai prašo 300–500 litų. 

Bažnyčios dekoravimas gėlėmis – 1000–2000 litų. Panašiai kainuoja stilingais žiedais papuošti pokylio vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.