Pieno karas – politinis, bet trankytis kaktomis nebeverta

Iš labo ryto – pieno perdirbėjų rikiuotė pas premjerą A.Butkevičių, prieš pietus – žemės ūkio politikų apklausa Seimo Užsienio reikalų komitete. Taip Lietuvos valdžia pamažu bando sukaupti žinias iš pieno karo fronto.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Oct 16, 2013, 1:23 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:08 AM

Pasak Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Benedikto Juodkos, šiuo metu nebevertėtų abejoti, kad pieno karas – politinis.

„Situacija nepasikeitė. Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba iki šiol nėra pateikusi pieno produktų tyrimo išvadų. Tai, kad produktuose rasta e.colli bakterijų, chemikalų likučių, o produktų sudėtyje nėra tiek riebalų, kiek nurodyta – tėra žodžiu išsakyti priekaištai. Dokumentų, tai įrodančių, nėra. Tai ir kelia įtarimų“, - sako B.Juodka.  

Nes ir Rusija, ir Lietuva turi puikias mikrobiologines laboratorijas, kuriose atliekami kuo tiksliausi tyrimai. Tačiau visa tai perša išvadą, kad įrodymų galbūt apskritai nėra.

Pasak posėdyje dalyvavusio premjero patarėjo Antano Vinkaus, su rusais Maskvoje sutarta, kad dar šį mėnesį, spalį, į Lietuvą turi atvykti ekspertai iš Rusijos Sanitarijos ir higienos instituto.

Jie lankysis pieno perdirbimo įmonėse, ir, jei tik pageidaus, galės atlikti pieno produktų tyrimus pačių rusų sertifikuotoje Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje.

„Apskritai mūsų Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba laboratorijoje tikrina kiekvieną eksporto siuntą. Tyrimų duomenimis, eksportuojami produktai yra kokybiški.

Tačiau dabar tenka pasidžiaugti bent jau tuo, kad derybos prasidėjo. Reikia su rusais kalbėtis. Ožiavimasis šioje vietoje nepadės“, - sako B.Juodka.

Užtat, jo teigimu, kuo toliau, tuo labiau tvirtėja išvada, kad pieno karas vyksta ne dėl ekonominių, bet dėl politinių problemų.

Nes, anot komiteto pirmininko, neįmanoma ignoruoti politinių aplinkybių, - to, kad Lietuva pirmininkauja Europos Tarybai. Ir kad šiuo metu kaip tik rengiama dirva Rytų partnerystės sutarčiai.

„Kaimynams rusams tai labai nepatinka. Jų šantažą patiria ir Armėnija, ir Gruzija. Ką bekalbėti apie Ukrainą, ant kurios Rusijos televizijos laidose drėbte drebiamas purvas, nes artėja laikas jos ir ES laisvos prekybos sutarčiai pasirašyti“, – kalbėjo B.Juodka.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.