Karas dėl vietos automobiliui: išsekus kantrybei griebiamasi peilio

Tarp greta gydymo įstaigų gyvenančių kauniečių ir į jas automobiliais atvykstančių pacientų bei jų lankytojų vyksta nebylus karas. Gyventojai kaip įmanydami tveriasi kiemus ar net keršija atvykėliams. Valdininkai žada tik miglotas permainas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2013-10-19 06:00, atnaujinta 2018-02-21 01:01

Didžiausių nepatogumų dėl automobilių statymo greta jų namų turi prie Kauno klinikų ir Respublikinės Kauno ligoninės gyvenantys kauniečiai. Jie, anot "Lietuvos ryto", įvairiais būdais stengiasi saugoti savo ramybę bei turtą.

Respublikinės Kauno ligoninės kaimynystėje gyvenantys žmonės ant tvorų ir vartų kabina lenteles su užrašais, prašančiais neužstatyti pravažų, bando tarp gatvės ir namų tvorų kalti medinius kuolus, įsirengia metalines tvoreles.

Greta Klinikų gyvenantys kauniečiai stato užtvarus, tvoras bando apsaugoti užversdami jas akmenimis ar apjuosdami juostomis.

Laužo tvorą ir ženklus

Labiausiai nuo atvykėlių kenčia Hipodromo gatvės gyventojai. Čia įsikūrusi Zita Petkevičienė pasakojo, kad į ligoninę atvykstantys žmonės automobilius stato prie pat jos namų.

„Šaligatviai yra ne visose gatvės atkarpose. Ten, kur jų nėra, praeiti palei namų tvoras neįmanoma. Tenka keliauti gatve. Joje nuolat zuja automobiliai, todėl pėstiesiems laviruoti važiuojamąja kelio dalimi pavojinga.

Vietos žmonės net negali kada panorėję išvykti iš namų, nes atvykėliai nepaiso prašymų neužstatyti pravažų į kiemus, laikinas užtvaras vairuotojai nuolat nuverčia“, – "Lietuvos rytui" guodėsi moteris.

Hipodromo ir Skuodo gatvių sankryžoje gyvenanti Anastazija Vasaitienė taip pat skundėsi netvarka. Moters namas aptvertas dailia medine tvora.

„Ją jau kelis kartus reikėjo taisyti. Vairuotojai, išvertę tvorą, spėja pabėgti, todėl nuolat patiriame nuostolių“, – guodėsi moteris.

Neapsikentę gyventojai kviečia policiją. Pareigūnai atvyksta, nepaisančius draudimo stovėti vairuotojus baudžia, tačiau problemos netrukus kartojasi.

A.Vasaitienė rodė, kad prie jos namo sankryžoje stovėjo kelio ženklas, draudžiantis statyti automobilius.

„Prieš tris savaites ryte pamatėme, kad ženklas nulaužtas. Kelias dienas jis dar mėtėsi pakrūmėje, vėliau dingo“, – sakė kaunietė.

Ieško neapmokestintų vietų

Eivenių gatvės daugiabutyje prie Kauno klinikų gyvenantys Austė ir Artūras Redeckiai sakė, kad padėtis ypač pablogėjo, kai pernai pavasarį buvo apmokestintos visos Klinikų teritorijos prieigos.

„Žmonės ieško vietos palikti automobilius, kad mokėti už jų stovėjimą nereikėtų. Todėl dar labiau užkemša daugiabučių kiemus. Gyventojai dėl to pyksta, kartais supjausto neprašytų svečių padangas. Tai nutinka ir mūsų kieme. Tikriausiai teks įsirengti nuo pašalinių kiemą saugantį užtvarą“, – svarstė kauniečiai.

Kitas Eivenių gatvės gyventojas, Kauno kolegijos Dailės kūrinių konservavimo ir restauravimo katedros vedėjas Bangutis Prapuolenis, taip pat susiduria su atvykėliais.

Tenka kviesti policiją

„Prie savo namo tvoros vartų esu nubrėžęs geltoną, statyti automobilius draudžiančią liniją. Vasarą atvykstantys vairuotojai ją mato. Jei ir pastato mašiną, tai joje kas nors sėdi ir paprašytas automobilį patraukia“, – pasakojo vyras.

Pasak jo, kur kas blogesnė padėtis žiemą. Sniegas užkloja geltoną juostą, vairuotojai transporto priemonėmis užblokuoja išvažiavimą iš kiemo.

„Ne kartą kviečiau policiją. Pareigūnai sparčiai reaguoja, automobilius nutempia. Suprantu, kad tai drastiška priemonė, bet ne visada užtenka kantrybės gražiuoju elgtis su atvykėliais. Ypač kai rytais dėl užtverto kiemo vėluoju į darbą“, – sakė B.Prapuolenis.

Atvykėliai ir prišiukšlina

Greta Akių klinikos Lazūnų gatvėje gyvenanti Irena Slėžienė prisipažino, kad gyventi čia nepatogu.

„Atvykėliai palieka automobilius apmokestintoje stovėjimo aikštelėje po mano langais. Nemažai vairuotojų yra nekultūringi, šiukšlina.

Kiekvieną savaitgalį sušluoju šūsnis nuorūkų, popierių, renku butelius. Štai net padangą kažkas aikštelėje numetė“, – rodė kaunietė.

Moteris taip pat skundėsi, kad jos kiemo vartus vairuotojai dažnai užstato, ir svarstė, ar nepasekus išradingo kaimyno pavyzdžiu.

Tvirtovės alėjos gyventojai Danutė ir Antanas Rajackai savo daugiabučio kieme įsirengė pakeliamą užtvarą. Nuo to laiko gyventi tapo patogiau.

„Tikimės, kad reikalai dar pagerės, kai mūsų gatvėje atsiras nauja automobilių stovėjimo aikštelė. Tik stebimės, kad jos įrengimo darbai vyksta lėtai. Nejaugi rinkliavų rinkėjams nereikia pelno?“ – svarstė kauniečiai.

Užtvarą įrengė aikštelėje

Vienas Lazūnų gatvės nuosavo namo gyventojas ne tik geltonai nudažė įvažą į kiemą. Kaunietis ant automobilių stovėjimo aikštelės grindinio pastatė ir medinį užtvarą. Jis – nepajudinamas, įtvirtintas į grindinį.

Šioje teritorijoje tvarką prižiūrintis įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ darbuotojas Juozas Atkocevičius pasakojo, kad šis gyventojas nuolat turi bėdų dėl jo namų tvorą automobiliais užstatančių Klinikų lankytojų.

„Kai pastebime, kad žmonės užtveria įvažas į privačius kiemus, atvykėlius įspėjame to nedaryti.

Tačiau ne visi mūsų klauso. Todėl vietos gyventojai priversti įvairiais būdais savarankiškai kovoti už savo gyvenimo patogumą“, – sakė J.Atkocevičius.

„Automobilių stovėjimo aikštelių“ technikos ir ūkio reikalų direktorius Saulius Staškūnas informavo, kad užtvarą tiesiog aikštelėje įsirengęs gyventojas nėra pažeidėjas.

„Žmogus apsaugojo įvažą į savo kiemą. Automobilių prie įvažų statyti negalima. Todėl kaunietis yra teisus. Užtvaras eismui netrukdo, todėl yra legalus“, – sakė S.Staškūnas.

Tačiau specialistas pastebėjo, kad tokiu išradingumu pasižymi retas Klinikų kaimynystėje gyvenantis nuosavos valdos savininkas.

Aikštelės dar teks gerokai palaukti

Paulius Keras

Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas

„Padėtis prie Respublikinės Kauno ligoninės sudėtinga. Ten nėra vietos, kurioje būtų galima išplėsti ar įkurti naujas automobilių stovėjimo aikšteles. Šią problemą bandome spręsti didindami viešojo transporto skaičių. Netrukus autobusai iki ligoninės važinės dar dažniau.

Kitokia padėtis yra prie Kauno klinikų. Sukilėlių prospekte greta viešojo transporto stotelės „Akių klinika“ ateityje iškils daugiaaukštė automobilių stovėjimo aikštelė.

Sklypas jau perduotas Klinikoms. Vyriausybės atstovai su šios gydymo įstaigos vadovais sprendžia statybų finansavimo klausimus.

Kiek automobilių joje tilps, kol kas neaišku, nes nėra parengto techninio projekto. Manau, kad aikštelė atsiras po 3 – 4 metų.

Jei gyventojai nori savo kiemus užtverti, privalo turėti detalųjį sklypo planą, kuriame nurodytos jo ribos. Tose ribose užtvarus ir galima įsirengti.

Kauniečiai, pastebėję gatvėse nulaužtus, sugadintus ar dingusius kelio ženklus, gali kreiptis į mūsų skyrių ir apie tai pranešti.“

Mokės už realų stovėjimo laiką

Algimantas Puidokas

Įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius

„Miestiečių, gyvenančių netoli Kauno klinikų, kasdienybė netrukus šiek tiek palengvės. Ties Tvirtovės alėjos 17-uoju namu atnaujinama 50 vietų automobilių stovėjimo aikštelė. Ji pradės veikti spalio 28 dieną.

Aikštelėje automobilius palikę žmonės mokės už prastovėtą laiką. Taip bus patogiau, nes iš anksto numatyti, kaip ilgai žmogus užtruks Klinikose, sudėtinga.

Valanda automobilio stovėjimo kainuos 1 litą.

Gyventojai, kurie metų pradžioje įsigijo metinį leidimą šioje vietoje statyti automobilius, papildomai už jų laikymą aikštelėje nemokės.

Taip pat joje mašinas bus galima nemokamai laikyti nuo 18 iki 8 valandos, kai aikštelė neveiks.

Aikštelėje bus įrengtas ir prietaisas, kuriuo bus galima išsikviesti įmonės darbuotojus. Tokios paslaugos reikia, nes daugybei žmonių kyla neaiškumų dėl mokėjimo už automobilių statymą apmokestintose vietose.

Ateityje, jei gyventojai pageidaus, aikštelę galėsime aptverti, įrengti vaizdo stebėjimo kameras.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.