Į Lietuvos pieno įmones atvyksta Rusijos ekspertai

Pieno perdirbimo įmonių kvietimu į Lietuvą pirmadienį planuoja atvykti Genadijaus Oniščenkos vadovaujamos Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos „Rospotrebnadzor“ ekspertai. Lietuvos pienininkai jų vizito metu aiškinsis, dėl kokių priežasčių jau dvi savaites šios tarnybos sprendimu Rusija riboja lietuviškų pieno produktų importą.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 21, 2013, 11:18 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:04 AM

„Įmonės yra pasikvietusios Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos ekspertus toliau kalbėtis apie tai, kokius pažeidimus jie yra nustatę, ir kokie gali būti daromi tolimesni žingsniai. Jie turėtų atvykti į Lietuvą šiandien (pirmadienį – ELTA), susitikimai su įmonėmis vyks kelias dienas“ – naujienų agentūrai ELTA sakė premjero Algirdo Butkevičiaus atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

ELTA primena, kad Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba („Rospotrebnadzor“) paskelbė nuo spalio 7 d. stabdanti kai kurių pieno produktų importą iš Lietuvos. Tai motyvavo susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra.

Spalio 11 dieną premjero patarėjas, buvęs ambasadorius Rusijos Federacijoje Antanas Vinkus Maskvoje dėl vadinamojo „pieno karo“ susitiko su aukštais pareigūnais, taip pat ir G.Oniščenka. Vyriausybės vadovas savo patarėjo susitikimą apibūdino kaip dalykišką ir konstruktyvų.

Per pokalbį buvo aptartos tos pačios viešai paskelbtos importo draudimo priežastys, bet oficialios informacijos raštu, kodėl buvo pritaikytas draudimas, dar praėjusią savaitę Lietuvos tarnybos neturėjo.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė laikosi griežtos pozicijos, kad Lietuvos interesai turi būti ginami Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO). Į ją gali kreiptis tik Europos Komisija, bet Lietuva turi pateikti jai reikalingą medžiagą.

EK viešai demonstruoja ryžtą imtis tokių veiksmų. Praėjusį penktadienį per Liuksemburge vykusios prekybai skirtos Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarybos spaudos konferenciją prekybos komisaras Karelas de Guchtas pažymėjo, kad jei situacija nesikeis, „be jokių abejonių“ bus kreipiamasi į PPO.

K.de Guchtas pakartojo, kad Rusijos priemonės, taikomos vienai šaliai, taikomos – visai ES.

Greta eurokomisaro per spaudos konferenciją sėdėjęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tuomet pažymėjo vieningos ES laikysenos svarbą.

„Mes išlaikėme vienybės egzaminą. Per susitikimą (Užsienio reikalų tarybą – ELTA) daug kolegų kalbėjo, kad tai nėra priimtina, ypač jei nenurodomos konkrečios priemonės“, – sakė L. Linkevičius.

Šią savaitę prezidentė vyks į Europos Vadovų Tarybą (EVT), kur susitiks ir su EVT vadovu Hermanu van Rompuy ir EK prezidentu Jose Manueliu Barosso ir kalbėsis apie Lietuvai taikomus prekybos apribojimus.

Bus aptariama ir EK galimybė kreiptis į PPO, „juolab, kad Rusija pati pripažino sustabdžiusi mūsų produktus notifikuodama apie tai PPO“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.