G.Oniščenkos pasiūlymų viražai: nuo gruziniškų vynų iki krikštynų draudimo

Specialiai lrytas.lt, Maskva

G.Oniščenkos ranką pajuto ir gruzinai po to, kai jis uždraudė į Rusiją įvežti gruziniškus vynus.<br>V.Balkūno nuotr.
G.Oniščenkos ranką pajuto ir gruzinai po to, kai jis uždraudė į Rusiją įvežti gruziniškus vynus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Oct 23, 2013, 8:01 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:48 PM

Jau antrą dieną Rusija spėlioja, atleistas ar ne pagrindinis šalies sanitarinis gydytojas, „Rospotrebnadzor“ vadovas Genadijus Oniščenka.

Žmogus, kurio dėka kuklią sanitarinę žinybą pradėjo vadinti „naująja specialiąja tarnyba“, o jį – „Rusijos užsienio-sanitarinių reikalų ministru“.

Apie jo atleidimą pareiškė vicepremjerė Olga Golodec, bet premjero atstovė spaudai Natalija Timakova paneigė: jokio potvarkio, suprantama, nėra ir nebuvo.

Vicepremjero aparatas atkakliai teigia, kad dokumentas dėl atleidimo tuoj tuoj atsiras, bet tiesioginis pagrindinio šalies sanitarinio gydytojo viršininkas, sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skvorcova miglotai sako, jog „iš sveikatos apsaugos sistemos pilietis Genadijus Grigorjevičius niekur neišeis“.

Jo nuopelnai dideli. Per pastaruosius septynerius metus G.Oniščenka spėjo uždrausti įvežti į Rusiją įvairiausias prekes iš šalių, kurios dėl vienų ar kitų priežasčių „prasikalto“ Rusijai.

Draudimas mineraliniam vandeniui „Boržomi“ iš Gruzijos (2006 m.), o paskui visai gruzinų vyno produkcijai smarkiai pakirto šios nepaklusnios šalies ekonomiką.

Tais pačiais metais dėl tų pačių priežasčių buvo uždraustas vynų importas iš Moldavijos. Rezultatas šios šalies ekonomikai buvo toks pat.

2009 m. Didžioji Britanija pareikalavo per Rusijos užsienio reikalų ministeriją išduoti jai buvusį Federalinės saugumo tarnybos (FST) darbuotoją Andrejų Lugovojų, įtariamą nunuodijus Londone radioaktyviuoju poloniu-210 rusų emigrantą Aleksandrą Litvinenką.Užsienio reikalų ministerija atsisakė. O paskui G.Oniščenka sukėlė didelį skandalą, kai uždraudė išvykti mokytis į Didžiąją Britaniją rusų moksleiviams – neva dėl pavojaus užsikrėsti kiaulių gripu.

2010-ųjų rudenį Rygoje rusų bendruomenė pasisakė už Dudajevo gatvės pervadinimą, bet jai buvo atsakyta. Po to „Rospotrebnadzor“ rado benzopireną latviškuose šprotuose ir šis produktas ilgam dingo iš rusų parduotuvių lentynų.Šiais metais po JAV prezidento Baracko Obamos atsisakymo susitikti su Vladimiru Putinu buvo uždrausta įvežti į Rusiją amerikiečių jautieną, kurioje iškart aptiko net tris žarnyno lazdelės štamus, bet greitai juos „pametė“.

Skirtingu laiku buvo draudžiama įvežti baltarusiškus sūrius, ukrainietiškas saldainius ir t.t. Beje, G.Oniščenka kas kartą pareikšdavo, kad jo veiksmuose nebuvo jokios politinės potekstės.Bet lietuviški pieno produktai „Svalia“ pasirodė „netinkami“ įvežti į Rusiją būtent po to, kai Lietuva padarė viską, kas įmanoma, kad Ukraina per lapkritį įvyksiantį Rytų partnerystės susitikimą Vilniuje pasirašytų asociacijos ir laisvosios prekybos sutartis.

Įdomu tai, kad Nacionalinės pieno gamintojų valdybos pirmininkas Andrejus Danilenka per pasitarimą, surengtą ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo kabinete, išdavė vieną baisiausių rusų paslapčių - nemaža dalis tėvyninio pieno falsifikuojama.

„Rusijoje labai sparčiai auga palmių sviesto importas, ir, deja, nenugriebto pieno gamyba didėja dėl pieno miltelių ir palmių sviesto importo. Mes glaudžiai dirbame su „Rospotrebnadzor“, teikiame skundus reguliariai, kas mėnesį, bet praeina metai, ir tik tuomet būna realios pasekmės – 50 tūkst. rublių bauda, kuri nieko neduoda tam, kad nebūtų pažeidžiami įstatymai“.

Bet kai Lietuva pareiškė apie dvigubus „Rospotrebnadzor“ standartus ir prigrasino Rusijai, kad kreipsis į Pasaulio prekybos organizaciją, G.Oniščenka pareiškė: „Esant tokiai įvykių eigai ir mes kitaip elgsimės“.

Ir pažadėjo Lietuvai, kad kreipimasis į Pasaulio prekybos organizaciją „užvilkins visą procesą nepalyginamai ilgam periodui“.Jo iniciatyvus siekimas vaidinti „nepaklusniųjų baidyklės“ vaidmenį gerokai nusibodo daugeliui aukštas pareigas užimančių rusų valdininkų, priverstų nuolat teisintis kolegoms iš Europos Sąjungos.Nieko stebėtino, kad vicepremjerė Olga Golodec pasinaudojo eiliniu G.Oniščenkos gimtadieniu (spalio 21-ąją jam sukako 63 metai), kad primintų apie „ribinį“ pernelyg vikraus valdininko amžių ir inicijuotų jo atsistatydinimą.

Bet niekas kol kas nežino, kaip į tokį žingsnį reaguos Vladimiras Putinas. Rusijos prezidento atstovas spaudai Vasilijus Peskovas ne kartą pareiškė, kad Kremliuje G.Oniščenkos darbas vertinamas labai aukštai.Įdomu tai, kad prieš metus V.Putinas net palaikė eilinį pagrindinio šalies sanitarinio gydytojo įgeidį, kai šis kreipėsi į valstybės vadovą su pasiūlymu uždrausti vaikų krikštijimo procedūrą iki jie taps pilnamečiai, o taip pat apriboti vaikų lankymąsi cerkvėje.

Tokio pasiūlymo priežastimi G.Oniščenka įvardijo „antisanitariją“, kuri vis dar tvyro stačiatikių cerkvėse: vanduo krikštinėse nevirintas, neatliekama kryžių ir ikonų dezinfekcija.Įdomiausia tai, kad pasak žiniasklaidos, V.Putinas pažadėjo apsvarstyti galimybę apriboti vaikų krikštijimą iki pilnametystės, bet draudimą lankytis cerkvėje atmetė. Beje, po pritarimo realių darbų nebuvo.

Dabar šalis laukia prezidento V.Putino sprendimo dėl paties G.Oniščenkos.

Gi šalies pagrindinis sanitarijos gydytojas leidosi inspekcinėn kelionėn į Stavrapolį, padaręs miglotą pareiškimą agentūrai „Interfaks“: „Fantazijos ne vietoje. Visi sprendimai sistemiškai apgalvoti ir išbaigti“.Kremliaus aplinką pažįstantys politologai įsitikinę, kad G.Oniščenka greičiausiai pasiliks valstybės tarnyboje kaip Rusijos prezidento patarėjas.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024