Ką „Rospotrebnadzor“ inspektoriai patarė Lietuvos pienininkams?

Lietuvos pieno produktų gamintojai gali lengviau atsikvėpti. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius jau išlydėjo Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos „Rospotrebnadzor“ inspektorius. Jie visą savaitę viešėjo Lietuvoje, kad išsiaiškintų, ar lietuviškas pienas ir jo gaminiai – saugūs. Ką jie pasakė Lietuvos pienininkams, kokių pastabų turėjo?

Rusijos inspektoriai išvyko, o Lietuvos gamintojai viliasi, kad netrukus bus atšauktas draudimas į Rusiją vežti lietuviškus pieno produktus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos inspektoriai išvyko, o Lietuvos gamintojai viliasi, kad netrukus bus atšauktas draudimas į Rusiją vežti lietuviškus pieno produktus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Oct 25, 2013, 4:51 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:22 PM

„Manau, kad jie įsitikino, kad iš Lietuvos išvyksta saugus pienas ir jo gaminiai, ir tikiuosi, kad artimiausiu metu bus atšauktas draudimas į Rusiją vežti lietuviškus pieno gaminius“, - sakė VMVT vadovas J.Milius.

Anot jo, Rusijos atstovai susipažino su visu gamybos keliu – nuo lauko iki stalo.

„Rosbotrebnadzor“ atstovai Lietuvoje įvertino maisto kontrolės sistemą, lankėsi trijose pieno įmonėse – susipažino su jų savikontrolės, rizikos valdymo sistemomis, taip pat viešėjo VMVT, Nacionaliniame maisto ir veterinarinės rizikos vertinimo institute, laboratorijose, susitiko su maisto gamintojus buriančiomis organizacijomis.

„Svečiai turėjo daug patarimų mūsų gamintojams. Lietuva eksportuoja pieno gaminius į 70 valstybių ir niekada neturėjo jokių problemų. Svečiai iš Rusijos tai supranta. Jie patarė, kad mūsų gamintojai sudarydami sutartis su Rusijos platintojais, tarpininkais apibrėžtų, kur šie laikys jų pieno gaminius, kokioje temperatūroje. Tuomet tarpininkai bus atsakingi. Juk pieno produktai labai jautrūs. Kai buvo iškraunami muitinės sandėliuose, kaip jie buvo laikomi? Ten juk visko galėjo atsitikti“, - kalbėjo J.Milius.

Kokiose įmonėse lankėsi „Rospotrebnadzor“, J.Milius neatskleidė.

BNS žiniomis, „Rospotrebnadzor“ specialistai lankėsi trijose Lietuvos pieno perdirbimo įmonėse „Rokiškio sūris“, Vilkyškių pieninėje ir „Pieno žvaigždės“.

Dar mažiau kalbūs Lietuvos pieno gamintojai. Jie davė tylos įžadus – pažadėjo nekalbėti apie tikrintojus iš Rusijos.

„Tačiau susidarė įspūdis, kad jie nusiteikę geranoriškai, nerodė priešiškumo ir netikrino nusiteikę ką nors bloga surasti“, - puse lūpų kalbėjo pienininkai.

Kol kas lietuviai pieno produktų gamintojai tik pasakė keletą pastabų, o oficialios išvados turėtų pasiekti vėliau. J.Milius viliasi, kad ilgai jų laukti neteks.

Lietuvos pienininkų laukia ir dar vienos Rusijos institucijos patikrinimas – lapkričio pabaigoje Lietuvoje lankysis fitosanitarijos ir veterinarijos tarnybos „Rosselchoznadzor“ atstovai.

Jie nutarė atvykti į Lietuvą, kai pieno karas pasiekė apogėjų.

Pasak J.Miliaus, su šia tarnyba VMVT bendrauja nuolat, tikrinimus ji rengia nuolat, tačiau niekada rimtų priekaištų lietuviams neturėjo. Tad VMVT vadovas tikras, kad pieno įmonėms nėra ko nerimauti.

Per Rusijos naujienų agentūrą „Interfax“ priekaištų lietuviškiems pieno gaminiams, kurie mėgstami Rusijoje, „Rospotrebnadzor“ vadovas Genadijus Oniščenka pažėrė dar rugsėjį, o spalio 7-ąją buvo uždraustas lietuviškų pieno gaminių importas į Rusiją.

Tiesa, Rusijos premjero potvarkiu G.Oniščenka ketvirtadienį atleistas iš vartotojų teisių gynimo tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovo posto. Tarnybai vadovaus buvusi G.Oniščenkos pavaduotoja Ana Popova.

Tačiau jis suskubo pareikšti, kad „efektyviai dirbs ir tiesiogiai nebevadovaudamas“ šiai institucijai.

Prieš palikdamas postą G.Oniščenka spėjo susikirsti su „Rosselchoznadzor“.

„Mes paprašėme Lietuvos kolegų pateikti dokumentus, kuriais remdamasi „Rospotrebnadzor“ uždraudė lietuviškų pieno produktų įvežimą į Rusiją, tačiau nieko negavome, nes jų nėra“, - pirmadienį vakare kalbėjo „Rosselchoznadzor“ vadovas Sergejus Dankvertas.

Jis agentūrai „Interfax“ pareiškė, jog „Rosselchoznadzor“ lietuviškų pieno produktų importo draudimo neskelbs, inspektorius į Lietuvą planuoja atsiųsti lapkričio pabaigoje.

„Rospotrebnadzor“ nurodymu lietuviškos pieno produkcijos importas į Rusiją sustabdytas spalio 7-ąją.

Pirmadienį į Lietuvą atvyko „Rospotrebnadzor“ atstovai, kurie buvo supažindinti su pieno gaminių kokybės kontrolės sistema.

„Mūsų komisija atvyko į Lietuvą, kad rastume sprendimą, kaip atšaukti lietuviškų pieno produktų tiekimo į Rusiją draudimą“, - sakė G.Oniščenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu