Tiesa apie stiklo dangoraižius - nei patogumo, nei prestižo

Iš išorės akį traukiantys stiklo daugiabučiai atrodo lyg svajonių namai. Tačiau tie, kurie įsikūrė „Helios City“ ir „Vilniaus vartų“ gyvenamuosiuose namuose, dabar spjaudosi ir kuo greičiau nori iš ten išsikelti. Nėra čia nei patogumo, nei prestižo, rašo "Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė

2013-10-26 13:00, atnaujinta 2018-02-20 20:03

„Sunku net patikėti, kiek daug statybinio broko čia palikta, ir dar sunkiau suvokti, jog niekas jo neskuba taisyti jau antrus metus“, – gūžčiojo pečiais dangoraižio „Helios City“ penktame aukšte įsikūręs trisdešimtmetis Mindaugas Petkus.

Jis kone kas savaitę skambina už techninius šio namo reikalus atsakingiems žmonėms, tačiau kaskart išgirsta tik pažadus užlopyti skyles jo buto sienose.

Todėl Mindaugas su nerimu laukia artėjančių darganų, mat vos tik už lango pradeda ūžauti vėjas, jo miegamajame užuolaidos ima tiesiog banguoti – vėjas kiaurai košia per sienų sandūras.

Perka dėl prestižo?

„Mūsų būstai ne ekonominės, o aukštesnės klasės, tad čia butus įsigiję žmonės ne taip stipriai gilinasi į įvairius techninius dalykus. Jie „Helios City“ butus perka dėl prestižo“, – tikino nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Via Sportas“ projektų vadovo padėjėjas Andžejus Tubelevičius.

Ši bendrovė valdo S.Konarskio gatvės ir Savanorių prospekto sankirtoje esančius 18 ir 27 aukštų bokštus.

A.Tubelevičius tikina nesulaukęs iš gyventojų jokių priekaištų: „Jeigu sienose būtų skylių, mes tikrai apie tai žinotume ir ne tik žinotume, bet išspręstume tą problemą.“

Namą vadina pusgaminiu

Girdėdamas tokias butų pardavėjų kalbas M.Petkus šypsosi: „Dabar suprantu, kodėl garsiai ir daug reklamuotame mūsų name yra daug tuščių butų, nors, pavyzdžiui, netoliese pastatytuose naujuose namuose visi būstai buvo parduoti labai greitai.

Matyt, žmonės užuodžia, kurie namai kokybiški, o kurie labiau primena pusgaminius.“

Tiesa, prieš įsigydamas savo kiaurą 80 kvadratinių metrų būstą jis irgi galėjo pasidomėti „Helios City“ dangoraižiais – 2010 metais ką tik pastatytame žemesniame bokšte įsikūrė jo pažįstama moteris.

Naujakurė neslėpė, kad net kelis mėnesius name neveikė nė vienas liftas, kad atsukus karšto vandens čiaupą vandens tekdavo palaukti – jis lėtai kildavo iki ketvirto aukšto.

Bet Mindaugas manė, kad tai laikini rūpesčiai, kuriuos namo valdytojai netrukus išspręs.

Jis nepabūgo net sužinojęs, kad „Via Sportas“ ant tuo metu devynių aukštų namo statys dar kelis aukštus, mat už visus galimus nepatogumus gyventojams buvo pažadėtos kompensacijos.

Mokėjo po 1000 litų, bet šalo

Kol ant daugiaaukščio buvo lipdomi papildomi aukštai, dvejus metus jo gyventojai į namus grįždavo pro apsauginį iš medžio drožlių plokščių suręstą tunelį.

„Nepatogumų tikrai buvo, deja, kompensacijų – ne“, – šypteli vieno sostinės serviso vadybininkas.

Mindaugo bute, ant langų aliumininio profiliuočio rėmų, dar ir šiandien matyti dėmių – kol ant stogo darbavosi statybininkai, per visą namo fasadą ne kartą tekėjo kažkoks drumzlinas skystis, jis veržėsi ir į kai kurių būstų vidų.

Žodžiu, apmaudu – už katę maiše M.Petkus paklojo beveik 350 tūkst. litų.

Šiandien jis jau žvalgosi naujo būsto, tačiau atrodo, kad žiemoti teks dar čia, nors dar vieną žiemą mokėti po tūkstantį litų per mėnesį ir šalti jis nebenori.

Kadangi jo bute prastai veikia ir radiatoriai, žiemą temperatūra kartais nesiekia ir 18 laipsnių šilumos, tačiau skaitiklis sukasi visada. Kaip tyčia, jis niekada negenda.

Erzina dulkės ir triukšmas

Vilnietis banko tarnautojas Domas Ilgūnas su drauge Irena dvejus metus nuomojosi butą pastatų kompleksui „Vilniaus vartai“ priklausančiame devynaukštyje. Pora svarstė ir apie galimybę įsigyti butą.

„Laimei, taip neatsitiko“, – dabar sako Domas, neseniai atšventęs įkurtuves šalia Vingio parko esančiame daugiabutyje.

„Prieš įsikeldamas į nuomojamą butą „Vilniaus vartuose“ maniau, kad tai vienas šiuolaikiškiausių namų Vilniaus centre, – pasakojo Domas. – Bet labai greitai juo nusivyliau.

Abi žiemas ten šalome, mat per langų rėmus ir orlaides kiaurai pūsdavo vėjas. Kartą per liūtį net prilijo į kambarį, nors langai ir orlaidės buvo uždaryti.

Erzino ir nuolat nuo Geležinio Vilko gatvės sklindantis triukšmas ir kylančios dulkės.

O mokestis už kondicionierius apskritai ten kažkoks keistas – reikėjo už juos mokėti kiekvieną mėnesį, nors jais ne visada naudojomės.“

Apsauga – tik žodžiai

Įsikurti „Vilniaus vartuose“ siūlantys pardavėjai akcentuoja ten gyvenančių žmonių saugumą, neva aplink namus visą parą veikia vaizdo kameros.

„Tai irgi tik tušti žodžiai“, – ranka numoja D.Ilgūnas. Kai naktį buvo apvogtas šalia namo stovintis jo automobilis, paaiškėjo, kad kameros įjungtos toli gražu ne visada.

Ragina kreiptis į teismą

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Gelžbetoninių ir mūrinių konstrukcijų katedros vedėjas Juozas Valivonis statybų broką aptikusius naujakurius ragina kreiptis į nepriklausomus pastatų konstrukcinės dalies ekspertus. O tada – tiesiai į teismą.

Bet jei tai padorūs statytojai, gal jie patys galėtų išspręsti problemas?

„Ką reiškia padorūs? Juk kaip paprastai būna?

Prie namo statybos prisidėjusios bendrovės kaltinimus pradeda permetinėti viena kitai, sunku rasti tiesą.

Staiga paaiškėja, kad viena namą stačiusi statybos įmonė bankrutavo, kita irgi iširusi, generalinis statytojas apskritai tos atsakomybės kratosi. Namas pastatytas ir niekas nebenori mokėti pinigų, o remontas juk kainuoja, ir nemažai“, – sakė J.Valivonis.

Nauji daugiaaukščiai, kurių patariama vengti

Nekilnojamojo turto brokeriai „Sostinei“ išvardino penkis naujai pastatytus daugiabučius, kuriuose jie nepirktų buto sau ir nesiūlytų jo draugams bei artimiesiems.

27 aukštų dangoraižis, Konstitucijos pr. 9, pastatytas 2004 metais. Vienas pirmųjų dangoraižių Vilniuje, gal todėl jame daug inžinerinių nesklandumų – gendanti centrinio kondicionavimo sistema, įtrūkusios sienos, pažeisti vamzdynai.

10 aukštų daugiabutis „Arfa“, Konstitucijos pr. 15, pastatytas 2005 metais. Dauguma langų neatsidaro, pietų ir pietvakarių pusėse gyvenantys žmonės vasarą savo butuose tiesiog kepa.

27 ir 18 aukštų bokštai „Helios City“, Savanorių pr. 1. Statybos metai 2004–2010. Didžiausių komunalinių mokesčių lyderis, sąskaitos už įvairias paslaugas ten ypač didelės.

16 aukštų daugiabutis, Kareivių g. 19, statybos metai – 2006. Pro aliuminines langų konstrukcijas kiaurai pučia vėjas, o vasarą pietų ir pietvakarių pusėse gyvenantys jaučiasi tarsi šiltnamyje.

„Vilniaus vartai“, Gynėjų g. 14, A.Tumėno g. 4, statybos metai – 2004–2007. Bankrutavusios bendrovės statyti pastatai jau gerokai apleisti ir komplekso „Vilniaus vartai“ nebereikėtų vadinti prabangiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.