„TEDx Kaunas“ pranešėja: „Žmonės iš renginio išeis geresni“

Pasaulyje populiarios TED (angl. Technology, Enterntainment, Design) konferencijos, per kurias žmonės su auditorija dalijasi įdomiomis idėjomis, vis drąsiau kelia koją į Lietuvą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2013, 4:38 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:15 PM

Jau kelis kartus vyko konferencijaTEDx Vilnius“ (pavadinime esanti „X“ raidė nurodo, kad konferencija yra organizuojama nepriklausomai nuo pagrindinės organizacijos), o šių metų rudenį TED idėjų galės pasisemti ir kauniečiai.

„TEDx Kaunas“ organizatoriai – Kauno technologijos universiteto (KTU) studentai Mantė Šidlauskaitė ir Gytis Miliauskas – tvirtino, kad pinigų iš savo veiklos nesitiki, o geriausias atlygis būtų, jei toks renginys taptų kasmetine tradicija.

„Lietuvoje yra įdomių žmonių, norisi jų pasiklausyti. Pranešėjų ieškojome žiniasklaidoje, klausėme kitų žmonių nuomonės. Labai nustebome, kad beveik visi, kuriuos norėjome pakviesti skaityti pranešimų, su tuo sutiko“, - pasakojo M.Šidlauskaitė.

Anot merginos, ypač didelio dėmesio ir palaikymo jie sulaukė iš jaunesnių žmonių – iš interneto jau seniai žinantys, kas yra TED, jie entuziastingai parėmė renginio idėją savo laiku, įgūdžiais ar pinigais.

Tuo tarpu vyresniems žmonėms, net ir paaiškinus apie TED, kyla abejonių dėl tokio renginio naudos arba sulaukiama abejingumo.

„Jaunimas žino ir nori padėti, o vyresni žmonės, kai kurios įmonės nesupranta, kas tai yra“, - pastebėjo G.Miliauskas, pridėjęs, kad galbūt po renginio apie TED koncepciją sužinos daugiau žmonių.

Viena iš renginio pranešėjų, VU TVM Talentų ugdymo vadovė, KTU dėstytoja Jurgita Vizgirdaitė sakė, kad su renginio dalyviais dalysis idėjomis apie bendradarbiavimą.

„Tyriau bendradarbiavimą ir jo poveikį, iš šios temos ginsiu ir savo disertaciją. Ilgainiui ši bendradarbiavimo idėja išsivystė į projektą „Geradariauk“, kuris paremtas idėja, kad reikia daryti gerus darbus kitiems žmonėms, už tai kaip atlygio prašant, kad jie patys kažkam padarytų gerą darbą“, - pasakojo J.Vizgirdaitė, pripažinusi, kad šią idėją nusižiūrėjo nuo populiaraus filmo „Sėkmė avansu“ (angl. „Pay it forward“).

Anksčiau tokioje konferencijoje nedalyvavusi, tačiau su TED idėjomis susipažinusi moteris tikisi, kad po jos pranešimo auditorija taps truputį geresnė.

„Klausytojai išeis gražesni ir geresni ir jie padarys aplinką truputį geresne. Skamba utopiškai, tačiau toks yra mano tikslas“, - prisipažino J.Vizgirdaitė. Trumpai apie TED

Šiandien ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje yra puikiai žinomos TED konferencijos. Pradėtos rengti 1984 m. Richard Saul Wurman ir Harry Marks įkūrimo Kalifornijoje, jos fenomenaliai išpopuliarėjo visame pasaulyje. Pavadinime šifruojamos temų gairės: technologijos, pramogos ir dizainas, tačiau bėgant laikui pranešimų tematika išsiplėtė iki socialinių, kultūrinių, ekologinių, mokslinių ir kitų idėjų. Svarbu, kad tai būtų „ideas worth spreading“ – idėjos, kurias verta skleisti.

Konferencijos sulaukė milžiniško populiarumo, o jose pranešimus skaitė žymiausi pasaulio politikai, mokslininkai, visuomenės veikėjai, tokie kaip: JAV prezidentas Billas Clintonas, Billas Gatesas ar „U2“ vokalistas Bono.

Pagrindinė problema buvo ta, jog konferencijos negalėdavo sutalpinti daug žmonių, o ir jos vykdavo tik JAV ar Didžiojoje Britanijoje, todėl buvo nuspręsta įsteigti padalinį „TEDx“. Ženklas „X“ reiškia, jog konferencija yra organizuojama nepriklausomai, tik kuruojama „TED“ organizacijos, taip pat „X“ žymi miestą, kuriame vyksta konferencija. Taip „TED“ noras skleisti savo idėjas po visą pasaulį tapo kur kas realesnis.

Kaune lapkričio 22 d. „Žalgirio“ arenos amfiteatre įvyks „TEDx Kaunas“ konferencija pavadinimu „Atrask savo galimybes“. Joje pranešimus skaitys garsūs Lietuvos piliečiai, kurių atlikti darbai, projektai ne tik stebina daugybe žmonių, bet ir įrodo, jog žmogaus galimybės – beribės.

Konferencijoje skaitomų pranešimų temų spektras bus labai platus: nuo informacinių technologijų, reklamos kūrimo subtilybių iki maisto gaminimo. Visi pranešėjai – kūrybingi žmonės, ieškantys ir atrandantys galimybes fizikos, ekonomikos, rinkodaros ar kulinarijos srityse. Asmenybės, kurių atlikti darbai įkvepia ir sužadina norą didžiuotis, jog esi lietuvis.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.