Artimojo pelenai - į kolumbariumo nišą ar vėjui išsklaidyti?

Lietuvoje keičiasi laidojimo tradicijos. Vis daugiau žmonių urną su artimųjų pelenais nori palaidoti kolumbariumuose. Tačiau jei žmogus nori artimojo pelenus išbarstyti, tarkim, jūroje arba ant piliakalnio, niekas jų už tai nenubaus.

Galimybę Petrašiūnų kapinių kolumbariumuose pastatyti urną su savo artimųjų palaikais gali bet kuris prašymą pateikęs miestietis, tačiau vietos kolumbariumuose negalima įsigyti iš anksto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Galimybę Petrašiūnų kapinių kolumbariumuose pastatyti urną su savo artimųjų palaikais gali bet kuris prašymą pateikęs miestietis, tačiau vietos kolumbariumuose negalima įsigyti iš anksto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė, Inga Junčienė

Nov 1, 2013, 11:37 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:27 PM

Kolumbariumai veikia jau keliuose šalies miestuose, tačiau bene įspūdingiausi - Kauno Petrašiūnų kapinėse. Tai ne viena masyvi kapavietė, o tarp pušų įkomponuoti nedideli atskiri kolumbariumai, kuriuos sukūrė žinomi architektai. O prieš šiųmetes Vėlines dar ir buvo sutvarkyta jų  aplinka - pastatyti ąžuoliniai suoliukai, nutiesti nauji takai.

Įvertino architektūros įžymybė

Petrašiūnų kolumbariumai pagaminti iš metalo bei poliruoto akmens. Vieną jų pusę puošia lietuvių liaudies raštų motyvai.

Kiekvieną kolumbariumo nišą dengia granito plokštė, ant kurios iškalamas velionio vardas, pavardė, gimimo ir mirties data. Ant sumontuotos specialios atbrailos velionio artimieji gali pamerkti gėlių ir uždegti žvakių.

Tik įrengti kolumbariumų buvo pilki, tačiau jau po kurio laiko nuo drėgmės ir lietaus jie įgavo rūdžių atspalvį ir savo koloritu gražiai įsiliejo tarp pušų kamienų. Toks buvo projekto autoriaus, žinomo architekto Gintauto Natkevičiaus ir jo komandos užmanymas.

"Tikslas yra sukurti alternatyvų laidojimo po žeme kompleksą, nekertant esamų medžių, sukuriant takelių sistemą. Jau dabar matome, kad pradeda atsirasti net gėlių padėjimo tradicija.

Neseniai Kaune lankęsis visame pasaulyje žinomas architektas Adreas Vardas, šiuo metu dirbantis Kipre, gyrė Petrašiūnų kolumbariumus už jų dermę su gamta ir sakė, jog neprieštarautų, jeigu jo paties palaikai būtų palaidoti tokioje vietoje", -- sakė kolumbariumo projekto bendraautoris architektas Adomas Rimšelis.

Bažnyčia neprieštarauja

Šiose kapinėse jau įrengta 10 kolumbariumų, kuriuose yra 200 amžinojo poilsio vietų. Jų poreikis akivaizdus -- juose palaidotos 89 urnos.

"Prašymų čia laidoti gauname nuolat. Manau, kad pavyko sukurti išskirtinius, derančius prie Petrašiūnų kapinių aplinkos ir dvasios kolumbariumus“, - sakė Kauno savivaldybės įmonės "Kapinių priežiūra" vadovas Algirdas Verbickas.

Pastatyti urną su mirusiojo pelenais kolumbariumo nišoje Petrašiūnų kapinėse kainuoja 1,8 tūkst. litų.

Jeigu toje pačioje kolumbariumo nišoje bus laidojami keli tos pačios šeimos asmenys, mokestis kitoms urnoms bus mažesnis ir sieks 300 litų. Vienoje nišoje telpa iki 4 urnų.

„Matome, jog kolumbariumų įrengimas pasiteisino -- nišos netuščios. Buvo svarbu sukurti ne taip brangiai kainuojančią laidojimo vietos alternatyvą, o žmonės patys sprendžia, ką pasirinkti. Dėl kolumbariumo estetikos žodį tarė architektai, su bažnyčia taip pat viskas suderinta -- ji neprieštarauja tokiam mirusiųjų laidojimo būdui", -- sakė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Vienur mokami, kitur - ne

Neseniai pradėtas statyti pirmas kolumbariumas Panevėžyje. Urnas su artimųjų pelenais miestiečiai galės laidoti miestui priklausančiose kapinėse .

Už vietą kolumbariume gyventojai privalės susimokėti. Kalbama, kad ji gali kainuoti apie 2 tūkst. litų.

Kiek daugiau - 2,5 tūkst. litų kainuoja vieta vasarą pradėjusiame veikti Jonavos kolumbariume.

Susimokėję šį mokestį jonaviškiai galės būti ramūs – palaikai bus saugomi visą likusį laiką. Tiesa, jei žmonės norės išvykti į užsienį ir išsivežti urną, pinigai jiems nebus grąžinti. Jonavos kolumbariume – 45 nišos.

O štai Kretingos rajone už urnos saugojimą gyventojai nemoka nė lito.

O už ką imti pinigus - juk kapinėse žmogus laidojamas nemokamai, tai kuo skiriasi kolumbariumas? Taip svarsto šio Žemaitijos miesto valdininkai.

Privatus Klaipėdos kolumbariumas už urnos saugojimą ima 8,5 tūkst. litų vienkartinį mokestį. Tačiau ši suma – kartu su kremavimu.

Kolumbariumas veikia ir Vilniuje, Liepynės kapinėse. Vieta čia kainuoja 1,5 tūkstančio litų, tačiau kasmet reikia mokėti papildomą 60 litų mokestį.

Nubausti negali

Pagal žmogaus palaikų laidojimo įstatymą, urna su pelenais namuose gali būti laikoma tik laikinai.

Tačiau termino „laikinai” įstatymas neapibrėžia. Jei žmogus nori artimojo pelenus išbarstyti, tai galima daryti tik specialiai tam įrengtose vietose.

Tačiau griežtos tvarkos kol kas nėra. Jei žmonės sumanė artimojo pelenus išberti jūroje arba, tarkim, ant piliakalnio, niekas jų nubausti negali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.