Valdišką pastatą prestižinėje vietoje baigia nusiaubti vandalai

Kol savivaldybė kuria planus, kaip panaudoti puikioje vietoje esantį didžiulį pastatą Antakalnyje, iš kurio seniai išsikraustė vaikų poliklinika, jį siaubia vandalai ir vagys. Netrukus bus pradėtos lupti ir sienų plytos.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 5, 2013, 12:14 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:33 PM

Išnuomoti, atiduoti ligoninei ar išvis nugriauti? Kol savivaldybė blaškosi, jai priklausantis nekilnojamasis turtas dūla ir nyksta.

Prestižinėje Antakalnio vietoje esantis pastatas – užkaltais langais.

Visi jie, kaip ir durys, apsaugoti grotomis. Bet tik dėl vaizdo. Grotos tokios skystos, kad nesunkiai keliose vietose atlenktos rankomis.

Viduje neprašyti svečiai lankosi kasdien – renka metalą, plėšia varinius kabelius. Kad juos pasiektų, vagys visuose trijuose neprižiūrimo pastato aukštuose išlupo betonines grindis.

Ligoninė liks tik planuose?

Kaip po karo. Toks vaizdas atsiveria pažvelgus į buvusį Antakalnio vaikų poliklinikos pastatą Klinikų gatvėje.

Vaikų poliklinika dabar veikia Antakalnio suaugusiųjų poliklinikoje. O paskutinis savivaldybės sumanymas – 4350 kvadratinių metrų trijų aukštų pastatą atiduoti slaugos ir ilgalaikio gydymo ligoninei.

Bet, rodos, seneliai ir sunkiai sergantys ligoniai čia negreitai įsikurs. Mat savivaldybė nesirūpino ir nesirūpina savo turtu.

Pastatui, kuriame vaikų poliklinika veikė nuo 1984-ųjų, reikėjo remonto. Šeimininkui jį visiškai apleidus, netrukus liks viena išeitis – tik jį nugriauti.

Nors pastatas apleistas, savivaldybė jo nesiryžo įrašyti į sąrašą statinių, kuriems kitąmet bus taikomas 2,5 procento nekilnojamojo turto mokestis.

Pradėjo rengti ekskursijas

Anksčiau patalpas, iš kurių poliklinika išsikraustė prieš trejus metus, nuo niokotojų dar saugojo sargas. Dabar vienintelis šeimininkų rūpestis – užkalti chuliganų daužomus langus.

Iš po grindų išlupę kabelius, vagys griebėsi ketinių radiatorių. Pjaustyti storų vamzdžių jie dar nedrįsta, bet ir tam ateis laikas.

Ne tik vagys lankosi buvusioje vaikų poliklinikoje, bet ir egzotikos mėgėjai.

Laisvasis universitetas prieš mėnesį čia pradėjo rengti ekskursijas – smalsuoliams priminė, jog didžiuliame pastate buvo gydomi alerginėmis ir infekcinėmis ligomis sirgę mažieji vilniečiai.

Tai primena visur išmėtytos vidaus organų nuotraukos, rentgeno žurnalai. Tiesa, seni, kelių dešimtmečių.

Tablečių – pilnos pakampės

Rūsyje sumontuota šilumos punkto įranga būtų dar puikiausiai veikusi, jeigu savivaldybė būtų pasirūpinusi savo turto apsauga.

Prieš vaikų poliklinikai išsikraustant į kitas patalpas, šilumos punktas buvo atnaujintas. Dabar iš jo liko tik kelios detalės ir vamzdžiai, kurių vagys, nenorėdami kelti triukšmo, dar nespėjo supjaustyti.

Apskritai rūsyje įsibrovėliai lankosi rečiau, dar nenuplėštas vamzdžių aliumininis šiltalas.

Vienoje patalpoje sukrauta dar neišpakuotų baldų, likusių čia iš poliklinikos laikų.

Kitoje patalpoje pilna medicininių švirkštų, pagamintų dar buvusioje Vokietijos Demokratinėje Respublikoje.

Čia mėtosi ir tirpalų, injekcijoms naudojamų skysčių buteliukų pakuotės, vaikams skirtų vitaminų dėžutės.

Jų galiojimo laikas pasibaigęs beveik prieš porą dešimtmečių.

Nors seni medikamentai privalo būti sunaikinti, išsikraustę medikai tuo nepasirūpino. O kas, jeigu į rūsį užklydę vaikai paragautų tablečių, kurių buteliukų pilna visose pakampėse?

Kalti gruntiniai vandenys?

Savivaldybė vis dar puoselėja viltį, kad vaikų poliklinikos patalpose įsikurs slaugos ir ilgalaikio gydymo ligoninė. Jai patalpos pagal panaudos sutartį perduotos 15 metų.

Kurdami tokius planus, valdininkai iš patalpų iškraustė ir likusius nuomininkus – Socialinės paramos centro, Visuomenės sveikatos biuro, Greitosios medicinos pagalbos stoties padalinius, viešąją įstaigą „Vaikų linija”.

Vicemeras Jonas Pinskus sakė, jog anksčiau būta minčių poliklinikos pastatą išvis nugriauti, nes jo pamatus plauna gruntiniai vandenys.

J.Pinskus užtikrino, kad jeigu kada nors pastatas ir būtų nugriautas, sklypo paskirties keisti neketinama.

Toje vietoje galėtų įsikurti tik medicinos įstaiga, nors buvo girdėti kalbų, kad nugriovus polikliniką iškils gyvenamųjų namų kvartalas.

Specialistai pamatų taip ir neapžiūrėjo

Sumanymas buvusioje Antakalnio vaikų poliklinikoje įkurdinti slaugos ligoninę kilo tuo metu, kai miestui vadovavo meras Vilius Navickas.

Tada buvo suabejota svarstymais, kad pastatui grėsmę kelia gruntiniai vandenys.

Iki šiol niekas iš specialistų nei patvirtino, nei paneigė prielaidų, kad pastato pamatus plauna požeminė upė. Nors nuo poliklinikos iškraustymo praėjo keletas metų, ekspertizė dar neatlikta.

Vaikų poliklinika buvo perkelta į šalia esančios Antakalnio suaugusiųjų poliklinikos aštuntąjį ir devintąjį aukštus.

Kad ten įsikurtų vaikų gydytojai, teko įrengti atskirą liftą, rekonstruoti patalpas.

Kai kurie miesto politikai juokavo, jog jeigu iškilo grėsmė, kad sugrius buvusi vaikų poliklinika, netrukus išgirsime apie pavojų ir suaugusiųjų poliklinikai. Abu pastatai yra puikioje Antakalnio vietoje, į kurią krypsta turtingų nekilnojamojo turto pirkėjų akys.

Savivaldybė dėl pastato Antakalnyje kūrė įvairiausių planų. Vienu metu 950 kvadratinių metrų patalpas buvo ketinama išnuomoti. Valdžia buvo nustačiusi vieno kvadratinio metro nuomos kainą. Ji siekė 5 litus.

Neabejojama, kad dar ne visai nugyventą pastatą prestižinėje vietoje būtų pavykę išnuomoti. Savivaldybei kasmet už nuomą būtų nubyrėję po 57 tūkst. litų, be to, nuomininkai prižiūrėtų pastatą, kuris dabar yra tragiškos būklės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.