R.Šadžius mokesčių inspekcijos vadovui kirto, bet jo neatleido

Vyriausiojo mokesčių inspektoriaus kėdė susvyravo ne pirmą kartą.

M.Kaseliauskui skirtas griežtas papeikimas.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
M.Kaseliauskui skirtas griežtas papeikimas.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Nov 7, 2013, 5:36 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:58 PM

Vyriausiojo mokesčių inspektoriaus kėdė susvyravo ne pirmą kartą.

Finansų ministras mano, kad mokesčių apskaita inspekcijoje vykdoma ne pagal įstatymą. „Mokesčių inspekcijoje situacija su informacinėmis jų technologijomis yra žymiai prastesnė, nei mes manėme anksčiau ir, sakyčiau, tas buvo gan kruopščiai slepiama. Išlindo į paviršių tik spalio mėnesį, kada nebuvo pilna apimtimi dešimt dienų teikiamos elektroninės paslaugos“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė R.Šadžius. Jis pridūrė, kad dabar svarbiausia, jog mokesčių inspekcijos informacinės sistemos, kurios skaičiuoja mokesčių mokėtojų pinigus ir turi juos teisingai paskirstyti tarp valstybės ir savivaldybių, veiktų patikimai. Kėdė pradėjo braškėti pavasarį

M.Keseliauskas ministro nemalonę užsitraukė dar pavasarį, kai paaiškėjo, kad mokesčiai renkami ne taip sparčiai, kaip tikėtasi. Tačiau dabar R.Šadžiaus nemalonę inspekcijos viršininkas užsitraukė dėl kitų priežasčių. O dėl mokesčių surinkimo ministras pretenzijų jau neturi. Per devynis šių metų mėnesius mokesčių surinkta daugiau nei planuota. Tiesa, akcizų surinkimas vis dar šlubuoja. Nuobaudos pagrindu gali tapti Valstybės kontrolės išvados. Šių metų liepą kontrolieriai nustatė pažeidimų Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI). Pagal juos finansų ministras buvo įpareigotas pažeidėjus patraukti drausminėn atsakomybėn. „Nebuvo sudaryti patvirtinti apskaitos registrai ir tarpinės finansinės ataskaitos, kuriant Mokesčių apskaitos informacinę sistemą testavimo rezultatai priimti neįsitikinus, kad sistema atitinka specifikacijoje ir projekte numatytus reikalavimus, gyventojų pajamų mokestis tarp valstybės ir savivaldybių biudžetų ne visais atvejais paskirstytas pagal teisės aktus“, -- skelbiama Valstybės kontrolės išvadose. Apskundė teismui Mokesčių inspekcija nesutiko su kontrolierių išvadomis, todėl rugpjūčio 1-ąją apskundė kontrolierių išvadas Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Tačiau sprendimo kol kas nėra. Todėl inspekcijos viršininkas mano, kad nuobauda, kol teismas neišsiaiškino, yra negalima. „Finansų ministras turėjo priimti sprendimą, remdamasis Valstybės kontrolės išvadomis dėl mokesčių fondo. Dėl Valstybės kontrolės sprendimo, kuris yra nepagrįstas ir neteisėtas, VMI kreipėsi į teismą, kuris dar nėra išnagrinėjęs ginčo“, - pranešime pažymi M.Kaseliauskas. Jis teigė suprantantis Finansų ministro sprendimą dėl nuobaudos skyrimo. Tačiau, neoficialiais duomenimis, M.Kaseliauskas žada skųsti ministro skirtą papeikimą. VMI skelbia jau įgyvendinusi didžiąją dalį Valstybės kontrolės išvadose nurodytų rekomendacijų. Beje, 2012 m. analogiškas išvadas Valstybės kontrolė buvo pateikusi FM ministrei I. Šimonytei, kuri, išnagrinėjusi medžiagą, nenustatė tarnybinio pažeidimo požymių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.