Surūdijusio metalo krūva ar moderni vieta poilsiui už pusę milijono litų?

Kaunietis architektas Vilius Adomavičius greitkelio Vilnius – Kaunas – Klaipėda 52-ajame kilometre pamatęs keistą statinį, negalėjo nesustoti. Tai, ką išvydo išlipęs iš automobilio, jį gerokai nustebino: ne iš rąstų ar šiaudų suregzta poilsio aikštelė, o moderni metalo architektūra. Nufotografavęs čia pat išsiuntė nuotraukas kolegai bei architektų portalo pilotas.lt redaktoriui Audriui Karaliui. Tuoj iš jo atskriejo trumpoji žinutė: „Čia ką, Lietuvoje? Nemaustyk“. 

Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė

Nov 8, 2013, 5:30 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:19 PM

Tuomet juodu nutarė išsiaiškinti, kas gi suprojektavo šitokią – Lietuvos pakelėms neįprastą – automobilių stovėjimo ir poilsio aikštelę, į kurią negėda ir su  „Ferrari“ užsukti.

„Per porą dešimtmečių pagrindinė Lietuvos arterija puošėsi kiek kitokiu stiliumi: naujabajoriška pilis prie Didžiulio ežero, netoli Rykantų degė ir kilo iš pelenų karališka kibininė, greta Kauno marių dunksojo, bet irgi degė išlaki Bajorkiemio rąstuva.

O dabar – va, prašom! Modernybės invazija netoli Elektrėnų. Kas drįso įžūliai atsukti nugarą A1 greitkelio architektūros tradicijai?“ - smagiai pokštaudami portale pilotas.lt į kolegas kreipėsi A.Karalius ir V.Adomavičius.

Architektų bendruomenė sujudo. „Spėju, kad Natkevičius ( žinomas šalies architektas Gintautas Natkevičius - red.), nes šviestuvai matyti“, - komentavo vienas. „Taip, tai jo darbas“, - pritarė ir apie architektūrą rašantis mano kolega.

O štai valstybinės įmonės „Automagistralė“ Techninių projektų rengimo skyriaus vadovas Sigitas Kankevičius įtariai reagavo, kai aikštelės projekto autorių nutarė sužinoti lrytas.lt:  „Ar jūs čia kabutėse kalbate ar tikrai jums patinka ta stotelė?“

Mat iki šiol S.Kankevičius girdėjo tik keistų tos vietos vertinimų. Kelininkai jam pasakoję, kad žmonės ją vadina surūdijusio metalo krūva, o ne „normalia aikštele“.

„Na, ir ištikrųjų įdomiai ten viskas atrodo. Taip netikėtai. Mes juk įpratę, kad jei šviestuvai - tai tiesūs, gražūs, o čia – lenkti“, - savo nuomonę apie modernią architektūrą atskleidė S.Kankevičius.

Tačiau jis patvirtino, kad Mijaugonių sankryžoje esanti poilsio aikštelė kol kas yra brangiausiai atsiėjusi tokios paskirties vieta greitkeliuose Vilnius – Kaunas – Klaipėda bei Vilnius – Ukmergė – Panevėžys. Jos kaina – per pusę milijono litų.

30 arų ploto aikštelę projektavo Vitalijaus Aleksandrovo įmonė „Urban Line“, o architektų bendruomenę sužavėjusio kūrinio autorė  – Aistė Aleksandrovienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?