Alternatyvos Lietuvos paštui - kiek kainuoja nusiųsti puodelį

Raudonas puodelis su lrytas.lt simbolika sveria 385 gramus. Mes neretai juos įteikiame, kaip padėką ar prizą mūsų skaitytojams. Bet kodėl svarbus jo svoris? Šį puodelį pamėginome virtualiai išsiųsti į kitus Lietuvos miestus, Baltijos šalis, Vakarų Europą. Kiek tai kainuoja? Kurios pašto ar siuntų bendrovės paslaugos pigiausios? Kai Lietuvos paštas paskelbė, kad nebeleis nedidelių siuntų siųsti laiškais, klientai sukilo. Ir nors tvarka laikinai atšaukta, metas pasidairyti alternatyvų. Taigi raudonas lrytas.lt puodelis keliauja. 

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

2013-11-10 14:06, atnaujinta 2018-02-20 11:43

Kol kas pigiausias

Išvada paprasta kaip trys kapeikos: jei ir toliau galiotų senoji Lietuvos pašto tvarka, šis paslaugų teikėjas kainų atžvilgiu – vienareikšmis laimėtojas, o artimiausi konkurentai nė iš tolo neprimena Lietuvos pašto kainų.

Lietuvos paštas kol kas atšaukė vos kelias dienas nuo lapkričio 1-osios galiojusią naujovę, pagal kurią siuntos, viršijančios 2 kg svorį ir netelpančios į 35x26x2 cm išmatavimus, nebegali būti siunčiamos kaip laiškai. Tad šiandien vis dar galiu rinktis: puodelį siųsti kaip laišką ar kaip siuntinį.

Jei puodelis keliauja ekonomine klase – kaip paprastas laiškas, be jokios registracijos – pasiųsti jį į kitas Baltijos šalis – ar kur nors Airijoje, Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje ar Švedijoje apsigyvenusiam ištikimam lrytas.lt skaitytojui, o gal bičiuliui, kainuoja 5,2 lito. Lietuvoje toks siuntinukas atsieina visai pigiai – 2,15 lito.

Jei kaip laišką siunčiamą puodelį supakuosiu taip, kad jo svoris bus daugiau nei 500 gramų, tuomet siuntimo kaina atitinkamai kils iki 13,65 lito į užsienį ir 4,25 lito Lietuvoje. 

Bet paskaičiuosiu, kiek kainuotų puodelį siųsti registruotu paštu kaip siuntinį. Gal vis dėlto verta dėl saugumo papildomai sumokėti. Be to, Lietuvos paštas naująją tvarką atšaukė, kaip pats tvirtina, laikinai. 

Tokiu atveju pigiausias siuntimas Lietuvoje, jei puodelio svoris neviršija pusės kilogramo, atsieis 7 litus. Jei šį svorį peršoka, kaina pakyla 8,8 lito.

Susiruošus puodelį Lietuvos paštu nusiųsti į Airiją, ši dovana kainuos 50,81 lito. Nesvarbu – siuntinys bus sunkesnis nei 0,5 kilogramo ar ne. Jei puodelis keliaus iki Didžiosios Britanijos, Lietuvos paštui suplosite 60,92 lito, iki Švedijos – 54,02 lito, iki Ispanijos – 51,42 lito, iki Latvijos – 27,7 lito, Estijos – 32,86 lito.

Kita stotelė: siuntų terminalas

Ką šiuo atveju pasiūlys Estijos paštas? Iš jam priklausančių „Post24“ siuntų terminalų siuntas galima pasiųsti tik į tris Baltijos šalis.

Raudonasis puodelis priskiriamas S dydžio siuntiniui. Jei puodeliui supakuoti nenaudosiu apsauginio įpakavimo - burbulinės plėvelės, vokas tilps į S dydžio siuntos skyrelį. Lietuvoje tokios siuntos pristatymas kainuoja 7,99 lito, siuntimas į Latviją – 23,9 lito, į Estiją – 26,9 lito.

Bet siųsti neapsaugoto puodelio nėra prasmės – nors šukės laimę ir neša, bijau, kad siuntos gavėjas tokio pokšto nesuprastų. Todėl puodelį supakuosiu. Jei apsauginės plėvelės bus tiek, kad siunčiamas puodelis nebetilps į S dydžio siuntos skyrelį, teks jį dėti į M skyrių. Tuomet siuntinio kelionė į kitą vietą Lietuvoje kainuos 9,99 lito, į Latviją – 30,99 lito, į Estiją – 33,9 lito.

Nepamirškite autobusų

Daiktus ir korespondenciją į kitą vietą galima perduoti ir autobusu. Pavyzdžiui, „Kautra“ puodelį į Latviją nugabens už 32-39 litus, priklausomai nuo to, ar siuntą reikės nuvežti iki autobusų stoties, ar iki žmogaus, kuriam ji adresuota, durų. Ta pati sąlyga galioja ir siunčiant puodelį į Estiją, tik šiuo atveju kaina gerokai svyruoja – nuo 33 iki 60 litų.

Lietuvoje puodelio vežiojimas kainuos priklausomai nuo atstumo: jei iki gavėjo – 100 km, puodelio pervežimas kainuos 6 litus, jei daugiau nei 100 km – 12 litų.

Pasiųsti puodelį autobusu ištikimam lrytas.lt skaitytojui į Švediją irgi galiu. Įprastinėmis kainomis be nuolaidų tai atsieis 86,4 lito. Siunčiu į Airiją: 144 litai; į Didžiąją Britaniją – 60 litų.

O jei per kurjerius?

Verslas įprastai naudojasi siuntų bendrovių paslaugomis. Bet paprastiems gyventojams tai gali pasirodyti neprieinama. 

„TNT Lietuva“ puodelį į kitą Lietuvos miestą nuveš už 39,22 lito, DPD - už 19 litų, jei puodelis neviršys 0,5 kg, priešingu atveju siuntos kaina pakyla trim litais. Didžiausi brangininkai iš lrytas.lt pasirinktų bendrovių - „DHL Lietuva“. Jie už šią paslaugą pasiimtų 59,46 lito.

Pas brolius latvius, estus ir kitur Europos Sąjungoje „DHL Lietuva“ puodelį nuveš už 176,96 lito. DPD už paslaugą puodelį gabenant į Latviją, priklausomai nuo regiono, paprašys 25-40 litų, į Estiją – 30-40 litų. Tokios kainos galioja, jei siuntinio svoris neviršija 0,5 kilogramo. Jei kompaktiškai supakuoti puoduko nepasiseks, kainos atitinkamai šoktels iki 30-45 litų arba 35-50 litų. „TNT Lietuva“ perduoti siuntinį bičiuliui Estijoje ar Latvijoje sutiks už 139,39 lito.

Per šią bendrovę puodelis į Švediją ir Didžiąją Britaniją nukeliaus už 188,35 lito, Airiją ir Ispaniją – 208,74 lito. Siunčiant per DPD, piniginę prisieis atverti dar plačiau: užsigeidus puodelį pasiųsti į Didžiąją Britaniją ir Švediją sumokėsiu 178 litus, į Airiją ir Ispaniją – 275 litus. Kitą kartą būna pigiau nusipirkti bilietą ir pačiam tokią aukso vertę įgavusią dovaną nuskraidinti bičiuliui.

Ką darome ne taip?

Julija Matulienė, savitarnos siuntų terminalų tinklo „Post24“ Pardavimų grupės vadovė, pataria, kaip tinkamai supakuoti siuntas;

Jei siunčiate mažus daiktus, juos galima sutalpinti į A4 dydžio voką. Jis gali būti paprastas arba su apsaugine plėvele ir būtinai užklijuotas. Nuklijavus lipniąją voko plėvelę, rekomenduojama papildomai sutvirtinti užklijavimo vietą lipnia juosta, kuri užtikrins, kad vokas neatsidarys.

Jei daiktai nėra dūžtantys, jų nebūtina siųsti dėžutėse, kurios užima daugiau vietos nei vokai. Net ir nedidelis drabužis (pavyzdžiui, marškinėliai) gali būti supakuoti į voką. Prieš tai drabužius patartina įdėti į plastikinį maišelį, kad siunčiamas daiktas nesušlaptų. Taip pat pasidomėkite, ar daikto vertė atitiks siuntimo išlaidas. Jei daiktas yra nedidelis, siunčiamą pakuotę galima papildyti kitais daiktais (pavyzdžiui, knygomis ar aksesuarais).

Jei siunčiate didelius daiktus, pabandykite juos supakuoti į pailgą dėžę. Jei siunčiate dūžtantį daiktą, jį įvyniokite į burbulinę plėvelę, o laisvą vietą dėžėje užpildykite kitais daiktais (pavyzdžiui, drabužiais), kuriuos norite nusiųsti gavėjui. Šie daiktai taip pat apsaugos pagrindinį siuntinį ir neleis jam judėti dėžėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.