Vilnius svečius stebins ir keistu statiniu

Į aukščiausio lygio susitikimą parodų centre „Litexpo” atvyksiantys Europos Sąjungos vadovai galės spėlioti, kas ta pilis kaimynystėje – didingas Vilniaus kultūros paveldo objektas ar apleista griuvena?

Dėl to kad pilis išplatėjo, V.Urba iki šiol negali pastato įteisinti.<br>V.Balkūno nuotr.
Dėl to kad pilis išplatėjo, V.Urba iki šiol negali pastato įteisinti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 17, 2013, 4:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:58 AM

Jeigu Rytų partnerystės viršūnių susitikimo dalyvis sugalvotų įkvėpti pušyno oro, iškart būtų aplotas dviejų piktų kiemsargių šunų, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Sumanęs apžiūrėti objektą prie pat parodų centro „Litexpo” jis įklampotų į purvą.

Prie pat „Litexpo” rūmų, į kuriuos po poros savaičių rinksis 28 ES valstybių ir 6 Rytų partnerių aukščiausi atstovai, stūkso apleista pilis. Nors vieno svarbiausių metų renginių organizatoriai jos neprašė paslėpti nuo prezidentų akių, Vilniui ji garbės tikrai nepadarys.

Prieš daugybę metų verslininko Vytenio Urbos pradėtas statyti pastatas iki šiol nebaigtas ir niekur neįregistruotas. O aplink jį tvyro baisi netvarka.

Rudenį akis bado netvarka

V.Urbos pilį iš vienos pusės juosia apšiurusi medinė tvora. Kai kurie langai užkalti tokiomis pat plokštėmis. Iš kitos pusės tvora – vielos tinklo.

Priartėjus prie tvoros pasklinda šunų skalijimas. Matyti, kad viduje neseniai būta žmonių. Tai liudija ir į purvyną įspaustos automobilių padangų žymės.

Nors statybvietės link veda vienas kelias, atvykėliams to negana. Jie išvažinėjo veją prie pat „Litexpo” rūmų, nevengia automobiliais ir šaligatviu dardėti.

Prie pilies – netvarka, kurios nepaslepia nukritę medžių lapai. Ten suverstos senos statybinės medžiagos, lentgaliai.

Pastatas prie „Litexpo” rūmų, kuriuose viešės ES vadovai, niekur neįregistruotas, nes jo statybas sustabdė inspektoriai.

Netrukus paaiškės likimas?

V.Urba neslėpė, kad jam skauda širdį dėl šios niekaip nebaigiamos statybos.

Anot verslininko, kol kas reikalai yra migloti.

Paklaustas, ką ketina daryti, vienas Kaziuko mugių rengėjų tikino, kad prieš Rytų partnerystės viršūnių susitikimą padėti jam pasišovė keli Seimo nariai.

V.Urba žadėjo, kad po kelių dienų gali paaiškėti pilies likimas.

Statybos inspekcija darbus sustabdė dėl to, kad buvo smarkiai nukrypta nuo projekto.

Grėsmės pastatas nekelia

„Tai ne mūsų teritorija, tad neturime teisės ko nors reikalauti.

Be to, konferencijos organizatoriai nemano, kad pastatas kaimynystėje kelia grėsmę”, – apie V.Urbos pilį kalbėjo parodų centro „Litexpo” direktorius Mindaugas Rutkauskas. Vis dėlto jis pripažino, kad rudenį ir žiemą, kai medžiai be lapų, vaizdas liūdnas. Tik vasarą pilis pradingsta miško tankmėje.

Kas kita – automobiliai, kurių buvo pristatyta kelkraštyje Parodų gatvės pradžioje. Padedant policijos pareigūnams jų prieš vieną svarbiausių metų renginių pavyko atsikratyti.

„Stengiamės, kad aplinka būtų sutvarkyta, gražiai atrodytų. Iš konferencijos organizatorių nesulaukėme pageidavimų pilį uždengti skydais, kad jos nebūtų matyti”, – teigė M.Rutkauskas.

Iškilo tualeto vietoje

Nors Rytų partnerystės viršūnių susitikimo organizatoriai nusprendė, kad pastatas miške grėsmės nekelia, iš jo raudonų plytų bokštų „Litexpo” rūmai – lyg ant delno, o langai primena šaudymo angas.

Verslininkui V.Urbai priklausanti pilis iškilo apleisto viešojo tualeto vietoje.

Joje dar 2005 metais turėjo atverti duris lietuviškų patiekalų restoranas.

Tačiau pradėjus pastato statybas buvo nukrypta nuo projekto. Jo autorius architektas Gintaras Počiuipa yra minėjęs, kad atsižvelgta tik į vieną siūlymą – medžiagas.

Statant pilis ne tiktai per daug išstypo, bet ir išplatėjo.

Dėl to V.Urba iki šiol negali pastato įteisinti.

Konferencija Vilniuje bus trečioji

Rytų partnerystės viršūnių susitikimai vyksta kas dvejus metus. Konferencija Vilniuje bus trečioji.

Prieš tai susitikimai 2009 metų gegužės 7 dieną vyko Prahoje, o 2011 metų rugsėjo 29 ir 30 dienomis – Varšuvoje.

Susitikimuose aptariama Rytų partnerystės įgyvendinimas ir pasiekti rezultatai, nustatomi tikslai artimiausiems dvejiems metams, brėžiamos ateities perspektyvos. Susitikimo rezultatai apibendrinami visiems viršūnių susitikimo dalyviams patvirtinant Jungtinę deklaraciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.