Ar nustelbs garsųjį Rietavo turgų atgimusi Oginskių karietinė?

Anksčiau tik arkliams ir karietoms pritaikytas pastatas tarsi sprogo iš vidaus: dabar čia įspūdingos erdvės užlietos natūralia šviesa, čia nuolatos sukasi meno žmonės, repetuoja moksleiviai, rengiami artistų pasirodymai. Visa tai įvyko prieš mėnesį, Rietave.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 19, 2013, 10:28 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:47 AM

Rekonstruota senosios Oginskių dvarvietės karietinė virto nauja miesto kultūros erdve.

Istoriniame pastate įrengtos net dvi amfiteatrinės salės – 320 vietų pagrindinė su profesionalia garso ir šviesos įranga aprūpinta scena, bei 100 vietų repeticijų salė, tinkanti ir kameriniams renginiams. Taip pat pastate įsikūrė Rietavo kultūros centro administracija, verslo skatinimo skyrius, turizmo informacijos centras.

Viso pastato plotas siekia 1800 kv.m.

Karietinės atnaujinimo autoriams "Aketuri architektai" kūrybinei komandai - Mildai Rekevičienei, Aldai Tilvikaitei ir Lukui Rekevičiui puikiai pavyko sujungti šiuolaikiškas funkcijas ir istorinius elementus.

Pagrindinė pastato architektūros idėja – pademonstruoti pagarbą istoriniam tūriui, ir tuo pačiu nustebinti į vidų patekusį lankytoją netikėtai erdviomis patalpomis, natūralia šviesa, racionaliu išplanavimu. „Istoriniame pastate neišvengiamai teko įterpti modernių elementų – durų, langų, konstrukcijų, tačiau stengiamės, kad tai būtų aiškiai atskirta nuo autentiškų pastato mūrų, kad bet kuris čia užsukęs galėtų aiškiai pamatyti, kurios pastato dalys yra naujos, o kurios istorinės“, - sakė architektų trijulė.

Kultūrai pritaikyta karietinė įrengta pabrėžtinai kukliai: naudotos paprastos patvarios medžiagos – betonas, natūralus medis, fanera. Taip siekta pabrėžti, kad tikroji kultūros pastato vertė apibrėžiama ne medžiagų brangumu, o jo scenarijaus įvairumu, jo naudojimo gyvumu, jo renginių vertingumu.

Iki šiol bene labiausiai Rietavą garsino vos kilometro atstumu į šiaurės vakarus nuo miestelio,  Sauslaukio kaime, veikiantis turgus, kuriame galima rasti visko: nuo adatos iki traktoriaus. 

Kažin, ar  didžiausią lauko prekybos vietą Vakarų Lietuvoje savo populiarumu nurungs neeilinis  Lietuvoje statinys - naujas Rietavo kultūros centras išsidėstęs atnaujintoje Oginskių davaro karietinė, kuri, beje, yra registruota kultūros paveldo vertybė. Projektas įgyvendintas ES lėšomis, prisidedant Rietavo savivaldybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.