Žaliakalnio griuvenos: apleistos, bet brangiai kainuojančios

Viename brangiausių ir paklausiausių Kauno rajonų, Žaliakalnyje, vis dar galima pamatyti pastatų vaiduoklių, kuriuose šeimininkauja benamiai. Tvarkyti jų niekas nenori, o parduoti griuvenų savininkams nepavyksta, nes jos įvertinamos per brangiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Nov 24, 2013, 2:57 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:41 AM

Apleisti Žaliakalnio namai virsta narkomanų ir valkatų lindynėmis, jie dega ir griūva. Greta jų gyvenantys miestiečiai baiminasi dėl savo saugumo, pyksta, kad itin patraukliame miesto rajone tenka jaustis lyg lūšnų kvartale, rašo „Lietuvos rytas".

Nors seniūnijų darbuotojai nuolat beldžiasi į neprižiūrimų namų savininkų sąžinę ir grasina baudomis, priversti juos tvarkytis pavyksta retokai.

Tačiau yra prošvaisčių, kad griuvenų prestižiniame Žaliakalnio rajone mažės. Jei verslininkų projektai nežlugs, kelių vaiduoklių vietoje iškils nauji pastatai.

Sudegė ir antras namas

Bene didžiausia Žaliakalnio žaizda yra S.Moniuškos gatvėje – viename sklype stovi net du apleisti mediniai namai. Jie priklauso keliems savininkams.

Kauniečiai Daiva ir Andrius Augulioniai sakė, kad pastatų vaiduoklių kaimynystė jiems itin nemaloni.

„Jau kelerius metus ten niekas negyvena. Savininkai nesutaria, kaip tvarkyti bendrą turtą, ir juo nesirūpina“, – kalbėjo pora.

D. ir A.Augulioniai bei kita greta apleistų namų gyvenanti kaunietė Donata Markevičienė pasakojo, kad medinukuose nuolat nakvodavo benamiai.

Lindyne virtęs atokiau nuo gatvės esantis namas pernai kelis kartus degė. Prieš kelias savaites ugnis nuniokojo ir arčiau gatvės esantį medinuką.

„Nuolat bijome, kad nukentės ir mūsų būstai. Šalia vieno apleisto medinuko nutiesta dujų trasa. Tik dėl laimingo atsitiktinumo ugnis jos iki šiol nepasiekė“, – sakė moteris.

Šeimininkai vis keičiasi

Nemalonią kaimynystę priversti kęsti ir prie judrios Savanorių prospekto bei Utenos gatvių sankryžos gyvenantys kauniečiai.

Greta Nasturtų gatvėje gyvenančio Sigito Kavaliausko namo stovi nebaigtas statyti raudonas plytinis vaiduoklis. Iš kitos pusės Savanorių prospekte – apleistas baltų plytų pastatas.

Vyras pasakojo, kad raudonojo nebaigto statyti pastato savininkai nuolat keičiasi. Namo kieme kaupiasi vis daugiau šiukšlių, slankioja žiurkės.

Iš lovos išvertė gaisras

S.Kavaliauską baugina ir kitoje jo namo pusėje stūksantis apleistas baltų plytų statinys.

„Jame nuolat renkasi narkomanai ir benamiai. Pernai žiemą vieną naktį pabudome nuo šviesų ir pokšėjimo. Pamanėme, kad kažkas šaudo fejerverkus. Tik po kelių akimirkų suvokėme, jog apleistas statinys dega. Jis liepsnojo taip, kad net įkaitęs stogo šiferis lėkė į padangę ir vos neišdaužė mūsų langų“, – pasakojo vyras.

Nasturtų gatvės senbuvis sakė, kad narkomanų lindyne virtęs pastatas priklausė Kauno klinikoms. Vėliau buvo perduotas Valstybės turto fondui ir yra parduodamas.

„Kartais statinio apžiūrėti atvyksta žmonės. Bet šeimininkų jis jau ne vienus metus taip ir neranda“, – apgailestavo S.Kavaliauskas.

Stovi užkaltais langais

Važiuojant A.Baranausko gatve akis užkliūva už dar vieno negyvenamo medinio namo. Kauniečiai Dalia ir Edvinas Bukauskai teigė, kad jis apleistas jau beveik 10 metų.

Vienu metu namas taip pat buvo virtęs lindyne. Kartą jame kilo gaisras.

„Pastaruoju metu namas kartkartėmis patvarkomas. Pavasarį plokštėmis buvo užkalti kiauri langai, namas aptvertas. Dabar šalia jo gyventi ramiau. Tačiau keista, kad tokio brangaus ir geroje vietoje esančio statinio niekam nereikia“, – svarstė kauniečiai.

Sunku priversti tvarkytis

Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas pripažino, kad didžiausią galvos skausmą kelia S.Moniuškos gatvėje esantys du mediniai namai, kurie priklauso 5 savininkams. Vienas gyvena užsienyje, kiti išsibarstę po visą Lietuvą.

„Savininkus ne kartą raginome savo turtą tvarkyti. Jie kelis kartus buvo įspėti, kad už turto nepriežiūrą bus baudžiami. Nereagavo. Sudarėme komisiją. Ji surašė du protokolus, kad namai apleisti ir savininkai juos privalo tvarkyti. Jei per kelis mėnesius niekas nesikeis, rašysime trečią protokolą. Paskui jau galėsime skirti baudas.

Po kiekvieno įspėjimo savininkams privalome suteikti kelis mėnesius susitvarkyti. Todėl procedūros užtrunka ilgai“, – aiškino seniūnas.

Pirmą kartą už nuosavo turto nepriežiūrą gresia bauda nuo 200 iki 500 litų. Antrą kartą galima skirti 500 – 1 tūkst. litų baudą.

Vaiduoklius valdys medikai?

B.Girdauskas patvirtino, kad greta Savanorių prospekto ir Utenos gatvės sankryžos stovintis baltų plytų statinys tikrai perduotas Valstybės turto fondui ir bus parduodamas.

Nebaigtą statyti raudonų plytų vaiduoklį Nasturtų gatvėje, pasak Žaliakalnio seniūno, jau įsigijo viena privati gydymo paslaugas teikianti įmonė. Ji ketina sujungti kelis gretimus sklypus ir statyti naujus namus. Šiuo metu rengiami detalieji planai.

„Dar vienas skaudulys buvo kitoje Savanorių prospekto vietoje. Ten taip pat stovėjo du apleisti namai. Juos neseniai įsigijo kita privati medicinos paslaugų įmonė. Dviejuose sklypuose verslininkai taip pat ketina statyti naujus pastatus“, – džiaugėsi B.Girdauskas.

Namui ieškos naujo savininko

A.Baranausko gatvė priklauso Gričiupio seniūnijai. Statinių naudojimo priežiūros administravimo specialistas Sigitas Kubilius informavo, kad apleistame name yra 7 butai.

Vienas priklauso privačiam asmeniui. Kiti ilgai buvo savivaldybės žinioje.

Seniūnijos atstovas neneigė, kad neprižiūrimas namas yra tikras galvos skausmas. Prieš kelerius metus jame buvo kilęs gaisras. Paskui savivaldybė namą aptvarkė, aptvėrė.

„Dabar namas perduotas Valstybės turto fondui. Mums raštu niekas nepranešė, tačiau girdėjau, kad jį norima parduoti. Manau, kad kas nors tokia puikia vieta netrukus susigundys“, – svarstė S.Kubilius.

Turtą įvertina nerealia kaina

Saulius Umbrasas

Nekilnojamojo turto agentūros vadovas

„Žaliakalnis laikomas vienu brangesnių Kauno rajonų. Nekilnojamojo turto kainos didesnės tik naujos statybos kvartaluose, kur sukurta visa moderni infrastruktūra.

Kauniečiai Žaliakalnį laiko prestižine vieta. Šiais metais susidomėjimas čia esančiais sklypais, namais išaugo. Verslininkai ypač domisi teritorijomis greta pagrindinių gatvių. Ieško, kur galėtų statyti komercinės paskirties pastatus.

Kiek kitokia ne prie pagrindinių gatvių esančio nekilnojamojo turto padėtis. Dažniausiai parduodami apleisti namai ar sklypai. Jų savininkai paprastai gyvena kitur ir už nenaudojamą turtą prašo realybės neatitinkančių kainų.

Pirkėjai supranta, kad pigiausia tokius pastatus nugriauti ir statyti naujus. Tačiau pardavėjai šito dažnai neįvertina.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.