Kuo lietuvių dizainas nustebino išrankius prancūzus ir britus?

Baigiantis metams, lietuviai dizaineriai triumfuoja – šiemet jų darbus įvertino dizaino gurmanai Jungtinėje Karalystėje bei Prancūzijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 26, 2013, 5:47 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:32 AM

Londono dizaino festivalyje, kurio metu miestas tiesiog mirga nuo gero dizaino,  dvylikos lietuvių dizainerių darbai buvo eksponuojami vienoje garsiausių pasaulyje projektavimo kompanijos ARUP centrinės būstinės fojė. Dar vasaros pradžioje parodai lietuvių darbus asmeniškai atrinko ARUP parodų kuratorė Jennifer Greitschus, kurios senelis, beje, yra kilęs iš pamario krašto.

Lankytojai galėjo įvertinti dizainerio Ryčio Zavecko trijų dienų darbą, auginant želmenis lovai „Neringa“. Juozo Brundzos raktų spintelė „Luna“ buvo nuolat varstoma, o prie romantiškojo veidrodžio „Dviem“ eilėje rikiavosi moterys. Jaukumo suteikė Vytauto Puzero šviestuvai „Corio“, šurmulyje girdėjosi ritmingas Pauliaus Vitkausko supamos kėdės „KU-DIR-KA“ skleidžiamas garsas.

Po visą mėnesį trukusios parodos,vienas ARUP vadovų Chrisas Luebkemanas prisipažino: „Man gėda prisipažinti, kad iki šios parodos beveik nieko nežinojau apie Lietuvą. Gal tik tai, kad tai nedidelė tauta, kažkada priklausiusi Sovietų imperijai.

Dabar esu tiesiog sužavėtas lietuvių kūryba, jų dizainas, tai - tradicinės vertybės bei amatai persipynę su šiuolaikiškomis idėjomis.

Jūsų dizaineriai tiesiog dega savo darbais ir tiki, kad dizainas turi galingą jėgą kiekvieno mūsų gyvenimui. Jau nekantriai laukiu, kada pats galėsiu aplankyti Baltijos šalis.“ Po sėkmingo pristatymo išrankiai Londono publikai, lietuvių darbai iškeliavo teisiai į Prancūzijos Kano miestą. Čia prie jų prisijungė dar keli tėvynainių kūriniai ir po vėliava „Design Lithuania 2001-2013“ lietuviai prisistatė tarptautiniame Šiaurės šalių kultūros festivalyje „Boreales“.

22 metus skaičiuojančio festivalio atidarymo vakarą koncertavo Alina Orlova, o paroda, kurioje lankytojai buvo susipažinti su lietuviškojo industrinio dizaino pastarojo dešimtmečio raida ir pasiekimais, buvo surengta buvusiame moterų vienuolyne.

„Vienuolynas pribloškė erdvių dydžiu. Unikali architektūra kontrastavo su šiuolaikinio dizaino eksponatais. Įspūdingo aukščio skliautai ir puiki akustika vertė susikaupti“, - įspūdžiais dalijosi vienas renginių iniciatorių Vytautas Gurevičius.

O atidaryme dalyvavusi dizainerė Audronė Drungilaitė džiaugėsi, kad tokiu gausiu ir netikėtu lankytojų antplūdžiu. „Visi jie aktyviai domėjosi ne tik mūsų dizaino pasiekimais, bet ir mūsų kalba, vis prašė ištarti objektų pavadinimus lietuviškai, klausinėjo kainų“, - pasakojo Audronė.

Eksponatams teko atlaikyti nemažą krūvį. Mindaugo Žilionio unifikuotą sistemą „Spina“ išbandyti panoro net solidūs vyrai. Mamos negalėjo atitraukti vaikų nuo Naurio Kalinausko kilimo-dėlionės „Imperial“.

Svečius žavėjo atlikimo kokybė ir medžiagų įvairovė: mūsų dizaineriai  nebijo naudoti plastiką, tekstilę, keramiką ar kartoną, o V.Puzero kėdė „Eggy“ ar Neringos Dervinytės staliukai „Romance“ pagaminti iš metalo. Medienos apdirbimo aukštą kokybę reprezentavo Žilvino Stankevičiaus kėdžių serija „Liepa“.

„Ypač visus maloniai nustebino festivalio organizatorių staigmena: Kano aukštosios dailės ir medijų mokyklos studentai per du mėnesius atliko puikią ekspozicijos analizę.

Festivalio atidarymo išvakarėse surengtas pristatymas gniaužė kvapą, atrodė, kad apie mūsų šalį jie žino daugiau nei dažnas lietuvis, nors nei karto nėra Lietuvoje buvę, jie puikiai identifikavo mūsų nacionalinius ypatumus ir šalies vertybes – gamtą, savitą kultūrą ir nepaprastą istorinę raidą“, - sakė V.Gurevičius.

Abi parodas organizavo Lietuvos dizaino forumas kartu su Lietuvos Respublikos ambasada Londone.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.