Plastikines talpas gaminantiems lietuviams tikru iššūkiu tapo šviečianti kėdė

Kitų metų viduryje Lietuvos rinkoje turėtų pasirodyti naujas prekės ženklas. Geltonos raidės „Talio“ žymės lietuvių pagamintus plastikinius vazonus ar baldus. Tačiau, kaip žada šią produkciją pradėsianti gaminti Kaune įsikūrusios firmos „Eneka“ vadovas Edvardas Kuodis, tai nebus plastikinės kėdės lūžtančiomis kojomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Nov 27, 2013, 2:49 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:08 AM

„Pasakius „lauko baldas“, paprastai žmonės įsivaizduoja kėdę lūžtančiomis kojomis už 11,99 lito. Mūsų gamybos metodas ne toks, kad už šitokią kainą galėtume pagaminti kėdę. Kursime išraiškingo dizaino gaminius“, - apie ateities planus pasakojo E.Kuodis.

Įmonė jau sukūrusi pirmojo gaminio prototipą. Tai bus šviečianti kėdė.

„Tokiems rinkos naujokams, kaip mes, kėdė – tikriausiai vienas sudėtingiausių gaminių. Juk ji turi būti ir graži, ir patogi“, - kalbėjo E.Kuodis.

Kadangi „Enekos“ gaminiai nebus iš pigiųjų, o plastikas – atsparus atmosferos poveikiui, juos ketinama siūlyti ne tik privatiems pirkėjams, bet ir viešbučiams, SPA centrams. Įmonė bent jau pradžioje ketina gaminti tik savo sumanytus, o ne pagal užsakovų norus sukurtus baldus.

Pirmiausia tvirti ir įdomaus dizaino baldai, vazonai bus siūlomi Lietuvoje. Užsienyje jau dabar plastikiniai, tačiau išraiškingo dizaino baldai – ne retenybė. Anot E.Kuodžio, Lietuvoje konkurentų, kurie jau gamina tokius baldus, šiandien nėra. Pagrindiniai varžovai – iš užsienio šias prekes įvežantys importuotojai.

Surenka lietų

Plastikiniai vazonai ar baldai – visiškai kita „Enekos“ veiklos sritis, nei ta, kuria ji užsiima dabar. Net neįtartum, kad tokių ambicijų turinti įmonė, kurioje dirba 17 žmonių, dabar gamina polietileno talpyklas, naftos ir riebalų skirtuvus, buitinių nuotekų valymo įrenginius, o prieš dvejus metus rinkai pasiūlė lietaus vandens naudojimo sistemą „Rainy's“.

Pastaroji, E.Kuodžio teigimu, leidžia sutaupyti pusę buityje suvartojamo vandens, nes skambimui, vejos laistymui, tualeto bakeliui užpildyti naudoja sukauptą lietaus vandenį, kuris, tekėdamas lietvamzdžiais, pereina per filtrą ir subėga į po žeme įkastą talpyklą. Joje laikosi 6-8 laipsnių temperatūra.

Čia sukauptą lietaus vandenį, kaip galima būtų vartoti ir maistui ar maudynėms, tik reikia pastatyti papildomus filtrus.

Vis dėlto, nors „Rainy's“ rinkoje jau dveji metai, jo parduota tik dešimčiai klientų. „Galbūt pirkėjus atbaido tai, jog šią sistemą reikia įmontuoti dar statant namą, nes vėliau tą padaryti būna keblu. O eksportui didelių galimybių nėra. Pavyzdžiui, Vokietijoje tokia sistema statant namą – standartas, kai kuriose vietovėse Švedijoje ji – privaloma“, - dėstė E.Kuodis.

Plukdo ir į Singapūrą

Pagrindinis „Enekos“ gaminys – modulinės talpyklos. Kaip sako įmonės atstovai, jos – amžinos, nes pagamintos iš tokios plastmasės, kurioje gali būti laikoma koncentruota sieros rūgštis.

Prieš porą metų, per Lietuvos verslo paramos agentūrą iš ES fondų gavusi 0,5 mln. litų, įmonė įsigijo pirmąją Lietuvoje rotacinio liejimo įrangą. Į specialias formas supylus polietileno miltelius, jos kaitinamos krosnyje ir taip išliejama talpa. Kol „Eneka“ šios liejimo mašinos neturėjo, talpas virino darbuotojai. Du žmonės per darbo dieną suvirindavo vieną talpą.

Kai projektas buvo baigtas įgyvendinti, įmonė rinkai pasiūlė penkias naujas gaminių grupes, iš kurių pagrindinė – suveriami buitinių nuotekų įrenginių rezervuarai, skirti eksportuoti, nes užima mažiau vietos.

Iš viso „Eneka“ eksportuoja apie 40 proc. gaminių nuo bendros apyvartos, kuri pernai siekė 4 mln. litų.

„Vis įdomesnės darosi Skandinavijos rinkos, vis mažiau įdomios – Rytų rinkos, į kurias patekti atsiranda daugiau kliūčių. Prieš dvi savaites bandomuosius gaminius – naftos ir riebalų skirtuvus – išvežėme į Suomiją, deramės su švedais. Dvejus metus dirbame su Singapūru, kur penkiskart per metus nuplukdome savo produkciją. O štai Lenkijoje didelių veiklos apimčių nepavyko išvystyti. Ten ir konkurencija aštri, ir kainos ne tokios, kad, pridėjus transportavimo sąnaudas, vertėtų vežti talpyklas“, - aiškino E.Kuodis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.