Kaip paruošti namą žiemai

Manote, kad jei langai jūsų namuose plastikiniai, būsto nebūtina ruošti žiemai? Klystate. Spūstelėjus šaltukui privačių namų savininkai gali suirzti ir dėl vamzdžių. Tad specialistai pataria jau dabar atidžiai apgalvoti ir ruoštis šaltajam metų laikui. Apžiūrėti rūsius, garažus, kitas nešildomas patalpas. Lrytas.lt skaitytojams - ir keletas paprastų bet efektyvių patarimų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 28, 2013, 6:45 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:27 AM

Bendrovės „Vilniaus vandenys“ duomenimis, vandentiekio vamzdžiai gali užšalti, vos tik patalpose temperatūra nukrenta žemiau 5 laipsnių ar lauke esantys privatūs vandens tinklai pakloti per mažame gylyje.

„Keletą metų šaltuoju sezonu temperatūrai nukritus žemiau 20 laipsnių šalčio, pro nešildomą palėpę pravesti vamzdžiai užšaldavo. Bandėme dėti karštą lygintuvą, pilti karštą vandenį, kaitinti fenu, tačiau visos priemonės padėdavo tik trumpam laikui“, – pasakoja privataus namo gyventojas Algis Šimukauskas.

Todėl specialistai pataria jau dabar atidžiai apžiūrėti rūsius, garažus ar kitas nešildomas patalpas, kuriose yra vandentiekio įrengimai ir vamzdynai – ar nėra išdaužtų langų, plyšių sienose, blogai užsidarančių durų, langinių.

Atvirus vandentiekio vamzdžius nešildomose patalpose būtina papildomai apšiltinti šilumą sulaikančiomis medžiagomis.

Tiesa, termoizoliacijos sluoksnis ne visada apsaugo nuo užšalimo. Priklausomai nuo izoliacijos storio, jį tik pavėlina.

Tokiu atveju naudinga ant išorinių vamzdžių primontuoti ar į sunkiai pasiekiamus, užbetonuotus ar po žeme esančius vamzdžius įleisti šildymo kabelius. Beje, kabeliai turi būti tinkami geriamam vandeniui“, – sako santechnika prekiaujančios bendrovės direktorius R.Jurgelaitis.

Savaiminio reguliavimo kabeliai išskiria šilumos kiekį priklausomai nuo temperatūros. Jeigu aplinkos temperatūra krenta, kabelis išskiria daugiau šilumos, jeigu kyla – mažiau.

Dėl šios savybės elektros sunaudojama optimaliai, ne daugiau, nei kainuotų susprogusių vamzdžių pakeitimas arba rūpesčiai praradus vandens tiekimą.

Patarimai:

Sureguliuokite plastikinius langus.

Prisimenate, anksčiau sandarindavome tarpus, kuriuos kimšdavome laikraščiais, užklijuodavome juostomis, purkšdavome silikonu - taip sandarindami stiklo ir rėmo sujungimą.

Šiandien dauguma būstų savininkų turi plastikinius langus, todėl galvoja, kad viskas jau padaryta. Pasirodo, ir naujus plastikinius langus reikia paruošti žiemai. Dažnai varstomų langų ar plastikinių balkonų durų stakta bei varčia šiek tiek išsikreipia.

Todėl prieš žiemą svarbu sureguliuoti varčias - langų prisispaudimo stiprumą. Kuo tarpinė geriau prisispaus prie lango rėmo, tuo mažiau šaltis turės šansų prasiskverbti vidun. Taip pat svarbu specialiomis gumai skirtomis priemonėmis sutepti ir lango tarpines, kad dėl žiemos šalčių langų gumos neprišaltų.

Išvalykite lietvamzdžius ir latakus.

Neretai lietvamzdžių sistema būna užsikimšusi rudeniniais lapais, šakelėmis ir kitomis šiukšlėmis. Įvairios nuolaužos sudaro kliūtis lietaus vandeniui ir tirpstančiam sniegui. Todėl lietvamzdžius svarbu išvalyti.

Rimtų problemų gali sukelti latakuose užšalęs vanduo. Žiemą iš vidaus sklindanti šiluma arba saulės spinduliai įšildo stogą, o nutekėjęs ištirpusio sniego vanduo užšąla latakuose bei lietvamzdžiuose.

Taip susidaro ledo kamščiai, apledėjimai ir, galiausiai, susiformuoja varvekliai. Siekiant to išvengti, į lietvamzdžius bei latakus montuojami savireguliuojantys šildymo kabeliai. Priklausomai nuo temperatūros, jie neleidžia užšalti susidariusiam vandeniui ar virš stogo susidaryti pavojingiems varvekliams.

Apsisaugote nuo sniego nuošliaužų.

Storas sniego sluoksnis bei susikaupęs ledas gali pažeisti stogo dangą bei lietvamzdžius. Todėl būtų gerai susikaupusį sniego sluoksnį nuvalyti, o kad ant stogo nesusidarytų ledas, svarbu pasirūpinti tinkama palėpės oro cirkuliacija.

Pavasarį ar esant atlydžiui, sniego nuošliaužos gali apgadinti stogo kraštą, nuplėšti latakus, lietvamzdžius. Be to, tai kelia pavojų esantiems šalia pastato.

Apsauginę funkciją atlieka specialūs sniego gaudytuvai, montuojami puse metro atstumu nuo stogo krašto. R.Jurgelaitis pataria pasirūpinti šildymo kabeliais. Apatinėje stogo dalyje instaliuoti šilumą skleidžiantys kabeliai neleidžia susidaryti sniego pusnims ant dangos. „Kaip šią įrangą sumontuoti, kokio galingumo kabelis parenkamas ir kitais klausimais verta pasikonsultuoti su ekspertais“ – patarė specialistas.

Pasirūpinkite slidžiais laiptais.

Slidūs ir apsnigti laiptai – tai namo dalis, kuria privalo pasirūpinti kiekvienas būsto savininkas, ypač šeimos su mažais vaikais. Kad išvengtumėte nelaimės, laiptus pabarstyti smėliu ar druska.

Tačiau pastaroji gadina laiptų dangą, o atitirpęs smėlis patenka ant batų ir nešasi į namus. Be to, smėlio atsargas būtina pasiruošti iš anksto. Kur kas lengvesnis ir patikimesnis variantas – specialios juostelės, kurios užklijuojamos ant laiptų paviršiaus. Juostelė su šiurkščiu paviršiumi gali būti klijuojama visose vietose, kur yra tikimybė nukristi ir susižaloti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.