Lygybė pagal Kauno valdžią: vieniems galima, kitiems – ne

Kaune galioja dvejopi standartai: kas draudžiama vieniems, leidžiama kitiems. Tuo įsitikinti galima mieste matant kelias neišardytas lauko kavines. Terasas, pakylas ir tvoras prie kavinių griauti suskubę verslininkai jaučiasi apkvailinti.

Laisvės alėjoje įsikūrusios kavinės „Republic“ šeimininkai sulaukė jiems palankaus politikų sprendimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laisvės alėjoje įsikūrusios kavinės „Republic“ šeimininkai sulaukė jiems palankaus politikų sprendimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Dec 1, 2013, 10:41 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:30 AM

Pagal iki šiol galiojusią tvarką Kauno lauko kavinės viešojo maitinimo paslaugas galėjo teikti nuo balandžio 1 iki spalio 31 dienos, o jų konstrukcijos turėjo būti išardytos iki lapkričio 15 dienos.

Jos laikydamiesi didžioji dalis kavinių, barų ir restoranų pakylas, terasas, tvoreles ar kitas konstrukcijas pradėjo ardyti dar spalio pabaigoje ar lapkričio pradžioje.

Nesuskubusieji laiku to padaryti buvo bauginami Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnais, kurie taisyklių nepaisančius verslininkus turėjo įspėti arba skirti jiems baudas.

Tačiau likus vos dienai iki nurodyto termino Kauno miesto taryba priėmė sprendimą, kad lauko kavinės gali veikti visus metus. Tai vienus verslininkus nudžiugino, kitus papiktino.

Meras Andrius Kupčinskas pripažįsta, kad sprendimas skubotas, todėl iki kitų metų pavasario gali būti atšauktas. Ar verslininkai gali tikėti meru?

Sulaukė valdžios malonės

Verslininkams palankų sprendimą miesto taryba priėmė po to, kai Kauno savivaldybė gavo Laisvės alėjos bendruomenės prašymą leisti neardyti šioje zonoje esančių dviejų lauko kavinių: „Republic“ ir „La Fin“ konstrukcijų.

Tokio leidimo verslininkai valdininkų prašė ne pirmą kartą, tačiau pernai jų pageidavimas nebuvo išgirstas, ir visi Laisvės alėjos kavinių savininkai lauko kavinių konstrukcijas rudenį išardė, o pavasarį vėl surinko. Šįmet kavinių šeimininkai nutarė valdžios malonės prašyti dar kartą.

„Pernai gavome neigiamą atsakymą. Šį rudenį iš naujo parašėme prašymą, buvome susitikę su savivaldybės atstovais, kurie kėlė sniego valymo Laisvės alėjoje klausimą.

Sutarėme, jog bus sudarytos galimybės miesto tvarkdariams valyti sniegą, prie tvarkymo prisidėsime ir patys“, – kalbėjo kavinės „Republic“ savininkas Edvinas Juškauskas.

Verslininkai neslėpė apmaudo

Verslininkai, kurie iki lapkričio 14-osios išardė lauko kavines, neslėpė apmaudo ir tvirtino likę kvailių vietoje.

Senamiestyje įsikūrusios kavinės „Skliautas“ savininką Ąžuolą Gaižutį toks politikų sprendimas smarkiai nustebino.

„Man keista, kad tvarka buvo pakeista tokiu metu. Ar to nebuvo galima padaryti anksčiau, kol daugelis kavinių dar nebuvo išardžiusios lauko pakylų ir terasų? Tie, kurie sąžiningai laikėsi tvarkos, liko apkvailinti. Tie, kurie delsė ardyti lauko kavines, laimėjo. Tokie sprendimai sveiku protu nesuvokiami“, – piktinosi verslininkas.

Penkių maitinimo įstaigų Kaune bendraturtis Paulius Šuksteris apie Kauno tarybos sprendimą išgirdo iš „Laikinosios sostinės“ žurnalistų.

„Sprendimas puikus. Tik priimtas ne laiku, todėl kelia juoką, kaip ir daugelis politikų veiksmų. Mes, kaip ir kitų lauko kavinių šeimininkai, lauko konstrukcijas išardėme iki nurodyto termino. Kitaip pagal ankstesnę tvarką būtume buvę nubausti“, – tvirtino verslininkas.

Jo teigimu, jeigu kitąmet nebus priimtas naujas sprendimas, ardydami ir vėl surinkdami lauko kavines verslininkai išvengs nereikalingų išlaidų.

Išleido solidžias sumas

„Sadutės“ restorano savininkė Indra Ramanauskienė kone paskutinę dieną priimtą Kauno tarybos sprendimą vadina pasityčiojimu iš verslo atstovų ir prasilenkimu su logika.

„Daugelis verslininkų suskubo ardyti lauko kavines, nes pernai vos pasibaigus nurodytam terminui pasirodė tikrintojai, kurie nespėjusiems to padaryti rašė įspėjimus ir net skyrė baudas. Kad šįmet viskas apsivers aukštyn kojomis, niekas nežinojo“, – kalbėjo restorano šeimininkė.

Jos teigimu, išardyti lauko kavinių konstrukcijas, jas išvežti ir sandėliuoti užtrunka ne vieną dieną. Be to, tai kainuoja nemažus pinigus, kuriuos daugelis verslininkų mieliau būtų paskyrę šventiniams papuošimams įsigyti. Dabar pinigai išmesti į balą.

Sprendimą atšauks?

Kauno meras A.Kupčinskas pripažįsta, jog šis miesto tarybos sprendimas palankus tiems kavinių šeimininkams, kurie iki paskutinės dienos delsė ardyti laikinus lauko statinius.

„Sutinku, kad tai ne visai sąžininga kitų verslininkų atžvilgiu. Tačiau šis klausimas neužkliuvo nei svarstant jį komitetuose, nei tarybos posėdyje. Tuo metu visi ietis galando prieš naktinius pseudobarus ir į laikinų kavinių problemas, matyt, tinkamai nepažiūrėjo“, – teisinosi meras.

Jeigu sulauktų nepatenkintų verslininkų prašymo dėl šio sprendimo, meras žadėjo įtraukti šį klausimą į tarybos posėdžio darbotvarkę. Sprendimą neva būtų siūloma atšaukti iki kitų metų pavasario.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.