Ar valstybė ištesės pažadą primokėti pensijas kaupiantiems papildomai?

Saldainiais gyventojus į pensijų kaupimo fondus viliojusi valstybė gali jų pritrūkti.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Dec 2, 2013, 3:32 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:57 AM

Pirmadienį baigiasi terminas, iki kurio reikia apsispręsti dėl pensijos kaupimo tęsimo privačiuose pensijų fonduose. Lietuviai turėjo tris pasirinkimo variantus: nieko nekeisti, kaupimą sustabdyti ir kaupti papildomai.

Jau anksčiau buvo skelbta, kad pasirinkusiųjų kaupti papildomai skaičius viršijo naujosios reformos autorių lūkesčius.

Tačiau panašu, kad didesnio valstybės išmokomis susigundžiusiųjų skaičiaus nesitikėjo biudžeto eilučių rašytojai.

Kol kas lėšų neieško

Naujojoje pensijų kaupimo tvarkoje numatoma, kad žmonėms, pasirinkusiems kaupti privačiai nuo kitų metų pradžios „Sodra“ perves 2 proc. dalyvio pajamų. Norintys gauti valstybės priemoką turi patys primokėti papildomą 1 proc. nuo savo atlyginimo. Tada valstybė į jų pensijų fondo sąskaitą kas mėnesį perves 1 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio.

Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Vytauto Lenkučio teigimu, šiuo metu 2014 metų biudžete tam numatyta 90 mln. Lt.

„Sodros“ duomenimis, šių lėšų turėtų pakakti“, – sakė jis.

Jeigu jų vis dėlto nepakaktų, tada būtų svarstoma iš kur galima būtų skirti papildomai. Pavyzdžiui, iš sutaupytų lėšų arba jas perskirstant.

Sumą jau viršija

Naujausiais „Sodros“ duomenimis, papildomą pensijų įmoką į pensijų fondus mokėsiančių dalyvių skaičius sudarė apie 380 tūkst., iš jų maždaug 50 tūkst. yra nauji pensijų fondų dalyviai.

„Sodros“ tinklapyje taip pat nurodoma, jog vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje antrąjį šių metų ketvirtį sudarė 2253 Lt.

Paskaičiavus, kad 1 proc. nuo šios sumos yra 22,53 Lt ir padauginus jį iš papildomą pensijų įmoką mokėsiančių dalyvių skaičiaus gauname, kad kas mėnesį jiems iš biudžeto teks išmokėti po maždaug 8,561 mln. Lt.

Per 12 mėnesių, tai yra visus metus, ši suma pasiekia per 102,7 mln. Lt ir viršija šiuo metu biudžete numatytus 90 mln. Lt.

Viskas priklausys nuo atlyginimų dydžio

Tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad kitąmet laukiama gana ženklaus atlyginimų didėjimo. Todėl augti turėtų ir vidutinis darbo užmokestis. Būtent šis dydis yra svarbiausias skaičiuojant, kokios sumos iš valstybės biudžeto kitąmet reikės mokant priemokas pensijas kaupti pasirinkusiems papildomai.

Finansų ministerija projektuoja, jog 2014 metais vidutinis darbo užmokestis bus 2342,7 Lt. Į lygtį įstatę tokį dydį gauname, kad išmokoms reikės beveik 107 mln. Lt.

Dar didesnį vidutinį darbo užmokestį žada SEB. Banko analitikų skaičiavimais, jis turėtų siekti 2425,7 Lt, o biudžeto išlaidos tada atitinkamai sudarytų daugiau nei 110 mln. Lt.

Kitų vertinimais vidutinis darbo užmokesti kitąmet gali didėti dar daugiau, o valstybės biudžete reiktų rasti dar daugiau lėšų išmokoms į pensijų fondus.

Skaičiuojant šią sumą taip pat svarbu atsižvelgti į tai, kad dar nėra žinomas tikslus papildomą pensijų įmoką į pensijų fondus mokėsiančių dalyvių skaičius – jis gali būti šiek tiek didesnis nei šiuo metu 380 tūkst.

Garantuoja, kad gaus visi

Nors 90 mln. Lt, skirtų valstybės priemokoms, greičiausiai nepakaks visiems metams, „Sodros“ Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus vyriausioji specialistė Rita Švarcienė užtikrino, jog visi pensijų kaupimo dalyviai sutikę savo lėšomis mokėti papildomas įmokas gaus ir papildomą įmoką iš valstybės biudžeto lėšų.

Jeigu lėšų reiktų rasti papildomai iškiltų šiokia tokia grėsmė Lietuvos siekiui nuo 2015 metų įsivesti eurą.

Vienas iš reikalavimų norint tai padaryti yra nedidesnis nei 3 proc. valdžios sektoriaus deficito ir BVP santykis.

Lietuvos bankas prognozuoja, kad kitąmet Lietuvoje jis bus tik 2,1 proc., todėl net ir 20 mln. Lt didesnės biudžeto išlaidos pensijų fondui eurui didelės grėsmės iškelti neturėtų.

Juolab, kad dabar skirta 90 mln. Lt suma nesiekia nei 0,3 proc. viso šalies biudžeto. Eurais nuo dar kitų metų Lietuvoje nesinaudosime tik jei viešaisiais finansais būtų pagrota kur kas smagiau.

Į „Sodrą“ grįžta vangiai

„Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius pastebėjo, kad nuo kitų metų vien tik „Sodroje“ pensijas kaupiančių lietuvių dalis bus dvigubai didesnė nei nutarusiųjų naudotis antrosios pakopos pensijų fondų paslaugomis.

Vis dėlto, per paskutinę rokiruotę iš pensijų fondų į „Sodrą“ grįžo tik apie 22 tūkst. dirbančiųjų.

Apie 380 tūkst. šalies gyventojų ketina pensijų fondams mokėti papildomą 1 proc. įmoką ir gauti papildomą 1 proc. iš valstybės biudžeto lėšų.

Visa kita likusi didžioji dalis, apie 600-700 tūkst. žmonių, lieka su baziniais 2 proc., mokamais iš „Sodros“.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.