Valstybei milijardą skolingi verslininkai griežia dantį dėl skolininkų sąrašų

Keturios šalies bendrovės skolingos daugiau nei 10 milijonų litų PVM, o iš viso verslas nesumokėjo virš milijardo litų šio mokesčio. Tai matyti iš naujai paskelbto Valstybinės mokesčių inspekcijos skolininkų sąrašo.

Įmonės valstybei skolingos apie milijardą litų PVM mokesčio.<br>123rf nuotr.
Įmonės valstybei skolingos apie milijardą litų PVM mokesčio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Dec 4, 2013, 4:04 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:50 PM

Tačiau į sąrašą patekę verslininkai piktinasi, jog dėl buhalterinių niuansų jie laikomi piktybiniais skolininkais, dėl to tenka aiškintis verslo partneriams. Nors iš tiesų skola susidaro tik „popieriuje“.

Sąraše – ir naujokai

VMI vėl paskelbė 250 didžiausių PVM skolininkų sąrašą. Jame – jau matyti ir nauji veidai.

Daugiausiai valstybei – daugiau nei po tris milijonus litų - skolingos bendrovės „Komplimentai“ ir „Statybinių medžiagų mažmena“ . Pastaroji – tai buvęs statybinių ir sodo reikmenų parduotuvių tinklas „Bauhof LT“. Spalio mėnesį estų kapitalo bendrovė uždarė visas parduotuves, nes nuostoliai siekė 70 milijonų litų.

Tiesa, bendrovė spalio pabaigoje pakeitė pavadinimą ir įstatus, o tinklo savininkai spaudai sakė, kad dar šiais metais paaiškės, ar parduotuvės bus vėl atidarytos.

Pasak verslininkų, nepanašu, kad Lietuvos ekonomika atsigautų pakankamai greitai, tad vadovai bei savininkai nusprendė, kad tęsti verslą su penkiomis parduotuvėmis ir esamu verslo modeliu Lietuvoje nebūtų tvarus sprendimas.

„Mes toliau vystome naują verslo modelį ir stengiamės pasiekti susitarimą su visais tiekėjais tam, kad išvengtume Lietuvos „Bauhof” bankroto, kadangi tai reikštų didesnius nuostolius visoms susijusioms šalims”, - sakė „Bauhof LT“ vadovas Patricijus Rauktys.

Piktinasi dėl sąrašo

Skolininkų sąraše – nemažai statybos kompanijų. Didžiausia PVM skolininkė bendrovė „Komplimentai“ (3,6 mln.litų) užsiima gyvenamųjų ir negyvenamųjų pastatų statyba.

„Įvyko sandoris su pirkėju, todėl tapome PVM skolininkais. Tačiau inspekcijai pateikėme prašymą padaryti užskaitą. Tai paprasčiausias buhalterinis veiksmas, ir po dviejų savaičių tos skolos neliks“, - lrytas.lt sakė gamybos skyriaus vadovu Alvydu prisistatęs įmonės „Komplimentai“ darbuotojas.

Jis stebėjosi, kad dėl tokių, anot jo, buhalterinių dalykų, inspekcija bendroves vadina skolininkais ir skelbia viešai.

Gamybos skyriaus vadovas prisiminė, kad pati inspekcija bendrovei birželį buvo skolinga du milijonus litų.

„Vičiūnai“ vėl skolingi

Jau ne pirmą kartą skolininkų viršūnėje atsiduria „Vičiūnai ir partneriai“ su 2,2 mln. litų. Praėjusį mėnesį buvo skelbta net apie 1,5 milijono litų skolą.

Tačiau bendrovė tąkart nesutiko su skola ir išplatino pranešimą, kuriame teigta, kad „Vičiūnai ir ko“ pateikė Telšių apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai prašymą duoti sutikimą perimti įmonės „Vičiūnai ir partneriai“ mokestinę nepriemoką.

Kartu su prašymu buvo pateikti ir visi dokumentai. Tačiau VMI dar nebuvo priėmusi sprendimo. Panašu, kad ši istoriją tęsiasi ir toliau, nes PVM skola per mėnesį dar ūgtelėjo.

Tarp skolininkų – žinomi vardai

Virš dviejų milijonų litų skolinga ir baldų gamybos įmonė „Euro Sofa“. Į skolininkų sąrašą pateko ir nemažai vežėjų. Bendrovė „Girteka“ ir su ja susijusios įmonės skolingos kelis milijonus litų PVM. Valstybei skolingos ir tokios žinomos bendrovės kaip „Tanagra“, „Pajūrio mėsinė“, „Audėjas“, „Saurida“ ir kitos. Beje, gyventojų ir verslo PVM skola kasmet mažėja. Šių metų spalį ji sudarė 1,1 mlrd. litų, kai pernai ji siekė 1,48 mlrd.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.