Vyriausybė tvarkos nekeičia: 18-mečiai galės svaigintis

Vyriausybė nepritarė konservatorės Vidos Marijos Čigriejienės iniciatyvai drausti vartoti stipresnius nei 15 proc. alkoholinius gėrimus jaunesniems nei 20 metų amžiaus asmenims, nes pritrūko argumentų, kurie pagrįstų tokio draudimo naudą.

Draudimus pardavinėti alkoholinius gėrimus jaunimui iki 20 metų tarp ES šalių turi tik Švedija ir Suomija.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Draudimus pardavinėti alkoholinius gėrimus jaunimui iki 20 metų tarp ES šalių turi tik Švedija ir Suomija.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 4, 2013, 4:03 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:50 PM

„Nuo 18 metų pilietis, pagal Civilinį kodeksą, įgyja pilnas civilines ir politines teises, todėl šis ribojimas nėra pilnai suderintas su Civiliniu kodeksu“, – Vyriausybės išvadą nepritarti siūlymui komentavo ūkio ministras Evaldas Gustas.

Ministras taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad draudimus pardavinėti alkoholinius gėrimus jaunimui iki 20 metų tarp ES šalių turi tik Švedija ir Suomija, nors ir ten vartoti alkoholį jaunuoliams leidžiama nuo 18 metų.

„Pasiūlyme, kuris pateiktas Seime, nėra analizės ir panagrinėta, kokius alkoholinius gėrimus geria to amžiaus jaunimas. Mūsų žiniomis, šitoje grupėje kaip tik yra vartojamas daugiausiai vynas ir alus. Tai yra tie alkoholiniai gėrimai, kurie į šitą pasiūlymą neįeina“, – svarstė E.Gustas.

Bendrapartietės pasiūlymui kritikos turėjo ir konservatorius Antanas Matulas. Tačiau jis pasiūlė dar griežtesnį įstatymo variantą – uždrausti visus alkoholinius gėrimus vartoti ir parduoti asmenims, jaunesniems nei 20 metų. Tai numatantį pasiūlymą Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektui jis įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

„Lietuvoje jaunimas dažniausiai vartoja silpnus alkoholinius gėrimus, todėl uždraudus asmenims, jaunesniems nei 20 metų, vartoti stipriuosius alkoholinius gėrimus ir juos parduoti, būtų sudarytos idealios sąlygos tokio amžiaus asmenims ir toliau nesaikingai vartoti alkoholį. Techniškai įgyvendinti šį draudimą būtų paprasčiau, jei uždraustume visus alkoholinius gėrimus vartoti ir parduoti asmenims, jaunesniems nei 20 metų“, – sako projektą parengęs A.Matulas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.