Bevielis internetas lėktuvuose - netrukus?

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Dec 9, 2013, 5:06 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:03 PM

„Naudingiausia tai bus tėvams su mažais vaikais. Juk vaikams sunku paaiškinti, kodėl kylant ar leidžiantis reikia išjungti žaidimus“, - taip atnaujintas saugumo rekomendacijas lėktuvuose įvertino Europos Sąjungos (ES) transporto komisaras Siimas Kallas.

Europos Aviacijos Saugos Agentūra (AESA) nusprendė viso skrydžio metu leisti naudotis skrydžio režimu įjungtais telefonais, planšetiniais kompiuteriais, elektroninėmis skaityklėmis ar muzikos grotuvais. Tad kylant ar leidžiantis klausytis muzikos galėsite, bet paskambinti – dar ne.

Iki šiol lėktuvui kylant ar leidžiantis visi elektroniniai prietaisai turi būti išjungiami, tačiau pagal naujas taisykles nuo pat įsėdimo į lėktuvą iki išlipimo iš jo elektroninius prietaisus užteks palikti veikti skrydžio režimu. Vadinasi, toliau skaityti, žaisti, žiūrėti filmą ar klausytis muzikos.

Atlikus daugybę tyrimų paaiškėjo, kad prie ryšio neprisijungę kompiuteriai, elektroninės knygos ar mobilieji telefonai netrukdo nei lėktuvo saugumo sistemoms, nei pilotų pokalbiams su skrydžių centru.

Manoma, kad pirmųjų pokyčių keleiviai gali tikėtis jau artimiausiomis savaitėmis, tačiau kiekviena skrydžių bendrovė galės nuspręsti, taikyti ar ne naujas taisykles. Todėl oro linijos savarankiškai galės ir toliau reikalauti kylant ar leidžiantis visus prietaisus išjungti. Savo ruožtu EK primena, kad keleiviai privalo paklusti įgulos ar orlaivio kapitono nurodymams.

EK įvardija, kad tai pirmas žingsnis link to, kad ateityje visos kelionės metu būtų galima tikrintis elektroninį paštą, siųsti trumpąsias žinutes, o gal net ir skambinti.

Antrajam žingsniui EK ruošiasi kitų metų pradžioje, kuomet turėtų paaiškėti, ar prie mobiliojo ar bevielio interneto ryšio prisijungę aparatai turi įtakos skrydžio saugumui.

„Daugelis norėtų telefono ar interneto ryšį turėti visos kelionės metu, tačiau prioritetu turi būti saugumas. Paprašiau, kad būtų atliktas tyrimas: jei ryšio naudojimas elektroniniuose prietaisuose kels grėsmę saugumui, jais nebus leista naudotis. Jei to įrodyta nebus, elektroniniai prietaisai su ryšiu gali būti leidžiami naudoti paisant tam tikrų taisyklių“, - teigė S.Kallas.

Šiuo metu lėktuvuose bevielio interneto ar mobiliojo ryšio signalai saugumo sumetimais yra blokuojami. Kai kuriuose lėktuvuose tik pasiekus tam tikrą aukštį leidžiama prisijungti prie oro bendrovės per palydovą teikiamos mobiliojo ryšio ar interneto paslaugos.

Paslauga, gana populiari JAV lėktuvuose, kol kas įdiegta vos keliuose europinėms skrydžių bendrovėms priklausančiuose orlaiviuose.

Tačiau daugelyje tokią paslaugą teikiančių lėktuvų galima siųsti ar priimti trumpąsias žinutes bei elektroninį paštą, bet ne kalbėtis telefonu. S.Kallas pabrėžė, kad šiuo metu lėktuvai yra vienintelė susisiekimo priemonė, kurioje žmonės nėra priversti klausytis svetimų telefoninių pokalbių.

Todėl net jei taisyklės ateityje keistųsi, oro linijos turės teisę nustatyti naudojimosi mobiliaisiais telefonais taisykles. Pavyzdžiu gali tapti kai kurie traukiniai, kurių ramybės zonos vagonuose draudžiama kalbėtis telefonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.