Atsikračiusi įtarimų korupcija Neringa statys naujus užtvarus

Dešimt litų vietoj dvidešimties. Tiek prie įvažiavimo į Neringą Alksnynės kontrolės poste buvo paprašyta vilnietės merginos mainais už tai, kad ji nereikalaus kvito. Ar ši mergina vienintelė, kuriai pasiūlyta į miestą įvažiuoti už perpus mažesnį mokestį? O gal tai puikiai veikianti korupcinė schema?

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Dec 10, 2013, 12:40 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:45 PM

Šių metų birželį aprašyta Marijos istorija sukėlė tikrą audrą. Papasakojusi apie incidentą su kontrolės posto budėtoju, Marija netrukus sulaukė prokurorų dėmesio – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo. Tačiau jis pasisuko netikėta linkme.

Siekdama išsklaidyti bet kokias abejones dėl to, kad dalis Alksnynės poste surenkamų pinigų nukeliauja ne į miesto biudžetą, o į kažkieno kišenę, Neringos valdžia artėjančiam vasaros sezonui rengia naujovių.

Atsisakė duoti kasos kvitą

Marija (tikrasis merginos vardas ir pavardė redakcijai žinomi) kartu su trimis draugais į Nidą išsiruošė birželio 22-ąją, prieš ilgąjį Joninių savaitgalį. Persikėlusi keltu į Smiltynę ir pasiekusi Alksnynės kontrolės postą, mergina pateko į situaciją, kuri privertė pasijusti nejaukiai. Tuo metu neveikė prie įvažiavimo stovintys bilietų automatai, tad vienam iš kompanijos prireikė išlipti iš automobilio ir prieiti prie kasos langelio.

Rinkliavą renkantis darbuotojas Marijos netikėtai paprašė perpus mažesnės sumos, nei nustatyta savivaldybės – 10 litų ir atsisakė duoti tai liudijantį kasos aparato čekį. Nespėjusi susigaudyti, kas įvyko, mergina padavė prašytą sumą ir grįžo į automobilį.

„Grįžtu lyg po šalto dušo. Pajudame Nidos link, o manęs neapleidžia mintis, kad ką tik buvau įtraukta į korupcinę schemą. Tie mano 10 litų nukeliavo į poste budėjusio darbuotojo kišenę, o Kuršių nerijos nacionalinis parkas neteko 20 litų pajamų.“ Mergina neslėpė iki šiol jaučianti sąžinės priekaištus, kam nepasipriešino nesąžiningam darbuotojui ir griežčiau nepareikalavo duoti kasos kvito.

Dingo vaizdo įrašai

Portale paviešinta merginos istorija neliko be atgarsio. Reaguodami į galimą korupcijos atvejį poste, Klaipėdos apygardos prokuratūros pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Buvo apklausti visi incidento metu tądien dirbę žmonės, taip pat Marijos draugai. Įtarimai priėmus kyšį buvo pareikšti vienam iš kasos darbuotojų, kurį atpažino Marija. Tačiau vyras neprisipažino paėmęs kyšį. Merginos pateiktos versijos nepatvirtino ir nė vienas iš kelių tądien poste ir šalia jo dirbusių pareigūnų. Šie teigė situacijos nematę.

Vienintelė viltis įrodyti korupcijos atvejį – peržiūrėti tos dienos apsaugos kamerų užfiksuotus vaizdus. Tačiau paaiškėjo, kad jų neišlikę. Pritrūkus įrodymų, prokurorai spalio 24 dieną ikiteisminį tyrimą nutraukė.

Neringos savivaldybės administracijos direktorius Algimantas Vyšniauskas lrytas.lt teigė, kad kamerų vaizdo įrašai saugomi ne ilgiau kaip tris dienas. Vėliau jie ištrinami. Ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo pradėtas po keturių dienų nuo viešai paskelbtos istorijos.

Marijos atvejis – vienintelis?

Netrukus po incidento paviešinimo pats tuometis Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Giedrius Danėlius paragino Mariją pasielgti pilietiškai ir kreiptis į teisėsaugos institucijas, juolab kad korupcinį nusikaltimą padėjęs atskleisti asmuo nėra baudžiamas.

Marija džiaugėsi galėjusi pasitarnauti teisingumui, tačiau neslėpė nusivylimo sužinojusi, kad kyšio paėmimo fakto įrodyti nepavyko. „Tikiuosi, kad bent Neringos valdžia padarys išvadas ir imsis priemonių, kad panašių incidentų nepasikartotų. Juk kas galėtų paneigti, kad buvo ir daugiau tokių naivuolių, kaip aš, o gal tiesiog norinčių sutaupyti“, – svarstė mergina.

Jeigu būtų buvę įrodyta, kad valstybės tarnautojas paėmė kyšį, jam grėstų baudžiamoji atsakomybė – bauda arba areštas.

Neringos miesto savivaldybės administracijos direktorius A.Vyšniauskas paneigė bet kokias prielaidas, kad Alksnynės kontrolės poste gali būti kyšininkaujama. „Jokios korupcijos ten nėra“, – užtikrino jis.

Esą tai pirmas atvejis, kai į Neringą įvažiuojantis žmogus pasiskundė turėjęs mokėti kyšį. Daugiau panašių skundų savivaldybė neva nėra gavusi.

Statys naujus kioskus

Kur kas dažniau, A.Vyšniausko teigimu, skundžiamasi dėl to, kad tenka ilgai laukti eilėse: „Kai iš kelto atrieda 90 automobilių, susidaro didelės eilės, žmonės priversti trypčioti aplink kasą, kol galės atsiskaityti už įvažiavimą. Dėl to sulaukiame daug priekaištų“, – pripažino savivaldybės administracijos vadovas.

Tačiau anot jo, situacija jau greitai turėtų pasikeisti. Savivaldybės taryba jau yra pritarusi sprendimui atnaujinti Alksnynės kontrolės postą. Neabejojama, kad tai paspartins kontrolės procedūrą, o kartu ir iki minimumo sumažins prielaidas atsirasti korupcijai.

Planuojama jau kitą vasarą pastatyti du naujus namelius, kuriuose pamainomis dirbs po vieną kasininką. Mokestis bus renkamas tokiu pačiu principu, kaip „Smiltynės perkėlos“ poste Klaipėdoje. Prie kasos privažiavusio automobilio numeriai bus nuskaitomi, ir tik priėmus mokestį iš vairuotojo, pakils užtvaras, leidžiantis važiuoti toliau. Kiekviename iš namelių numatyta įrengti vaizdo kameras, kurios ištisą parą fiksuos kasininkų darbą.

Vasarą atvyksta tūkstančiai

A.Vyšniauskas kol kas negalėjo pasakyti, kiek kainuos posto atnaujinimo darbai ir kada naująja sistema bus galima naudotis atvykstantiems, tačiau tikimasi projektą įgyvendinti iki vasaros pradžios.

Praėjusiais metais vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringą iš viso surinkta 3,5 mln. litų.

Vasaros sezono piko metu per parą vidutiniškai atvažiuoja apie tūkstantis transporto priemonių. Nuo lapkričio iki kovo šis skaičius siekia vos 200. Jis pastebimai išauga vasarį, kai į Kuršių neriją būriais traukia poledinės žūklės mėgėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.