Klaipėda verslo liudijimus pardavinėja po litą

Klaipėdos, kaip ir dar kelių didžiųjų miestų savivaldybių, politikai pasinaudojo šiemet jiems suteikta teise ir atpigino verslo liudijimus. Kai kurioms veikloms metinis mokestis už verslo liudijimą Klaipėdoje mažėja nuo pusantro tūkstančio iki vos vieno lito.

Tikimasi, kad simbolinis mokestis paskatins išeiti iš šešėlio ir pradėti dirbti legaliai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tikimasi, kad simbolinis mokestis paskatins išeiti iš šešėlio ir pradėti dirbti legaliai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kažukauskienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, lrt.lt

Dec 10, 2013, 8:54 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:52 PM

Verslo liudijimai brango keletą metų, nes jų įkainiai priklausydavo nuo centrinės valdžios nustatytos tvarkos, pagal kurią įtakos jiems turėjo ir minimalus atlyginimas. Šiemet mažiausia verslo liudijimų kaina yra kiek daugiau nei 1500 Lt, o kitąmet turėtų siekti 1800 Lt. Tačiau šiemet įtvirtinta pataisa numato, kad liudijimų kainą gali nustatyti vietos valdžia.

Teise piginti verslo liudijimus pasinaudojo ne viena savivaldybė, Klaipėdos – bene plačiausiai. Iš beveik 90 veiklų, 25 nustatytas simbolinis vos vieno lito mokestis, dar kelios dešimtys atsieis 120 Lt per metus.

„Keletą metų šitų verslo liudijimų nepirko niekas, nors mes puikiai žinome, kad yra žmonių, kurie teikia tokias paslaugas ir visai neblogai iš to verčiasi. Tai, tarkim, kapaviečių tvarkymas, kapų kasimas, laiptinių valymas, knygų įrišimas ir apdaila, batų valymas ir t.t.“, – sako Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas.

Tikimasi, kad simbolinis mokestis paskatins išeiti iš šešėlio ir pradėti dirbti legaliai.

Be to, kitaip nei likusios savivaldybės, Klaipėda panaikino lengvatą, pagal kurią bedarbiai verslo liudijimus galėdavo išsipirkti perpus pigiau. Smulkiųjų verslininkų atstovas sako, kad tokį sprendimą patys ir pasiūlė. Dirbantieji su verslo liudijimais neslepia, kad daug darbo biržoje registruodavosi vien tam, kad pasinaudotų šia lengvata, ir taip dirbtinai didindavo bedarbių skaičių.

„Šiuo metu, kada ta lengvata yra suteikiama ir nestojant į darbo biržą, tai tokio poreikio nebelieka. Populiariausi verslo liudijimai kainuos tiek, kiek anksčiau kainuodavo su lengvata“, – sako Klaipėdos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkas Aras Mileška.

Nors verslo liudijimų įkainiai sumažinti gana stipriai, tikimasi, kad jų bus išpirkta daug daugiau ir miesto biudžetas nenukentės. Surinkti planuojama kiek ir anksčiau – apie milijoną litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.