Fantastišką garsų ir spalvotų dūmų šou padangėje lietuviai pamatys tik ateityje

Naujųjų metų naktį užvertę galvas aukštyn gėrėsimės spalvingais šventiniais fejerverkais – jų kasmet atsiranda naujesnių, spalvingesnių, įdomesnių. Tik gaila, kad Lietuvoje beveik nežinomi garso fejerverkai – šventinė pirotechnika, labai populiari Ispanijoje, Portugalijoje, Italijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 31, 2013, 7:41 PM, atnaujinta Mar 19, 2018, 4:19 PM

Šiais fejerverkais per Naujuosius galės gėrėtis šiose šalyse atostogaujantys ar dirbantys lietuviai. Šventinės pirotechnikos lyderiai, bendrovė „Blikas“ tokių fejerverkų pateiktų ir Lietuvos rinkai, jei lietuviai susidomėtų tokia naujove, atsirastų poreikis.

Pietų Europos šalyse tradiciniai garso fejerverkai – savotiškas reginys prie ryškių sprogstančių puokščių pripratusiai mūsų akiai.

Garsiniai fejerverkai – tai šūvių garsų ir spalvotų dūmų žaismas. Iš pradžių lyg ir nieko įspūdingo: pykšt, pokšt, tik dūmai parūksta. Tačiau įsiklausius girdėti skirtingi šūvių garsų niuansai, o gražiausia, kai baltų dūmų fone staiga papliumpa spalvotų dūmų kamuoliai.

„Tokių fejerverkų pateiktume ir Lietuvos rinkai, bet nėra tradicijų, o ši pirotechnika gana brangi. Tai būtų tas pats, kas Lietuvos miestelyje įsteigti gyvas austres siūlantį restoraną. Nebūtų valgytojų“, - šmaikštavo „Bliko“ vadovas Gytis Lagūnavičius.

Tiesa, garsinių fejerverkų Lietuvoje galima pamatyti per 1000 kilometrų automobilių lenktynes. Finišo metu jie paleidžiami, bet skiriasi nuo ispaniškųjų. Labiau pabrėžiamas ne garas, o dūmai, nėra ir spalvotų debesėlių žaismo.

Kol kas pagrindinis pirotechnikos garsas, įprastas lietuviams, yra petardų ir pliauškynių garsai, kurie labiau gąsdina, nei džiugina.

Ypač ausims pavojingi savadarbiai sprogalai, arba nesertifikuoti ES gaminiai „iš po prekystalio“.

Projekto saugiosausytės.lt vadovė Greta Šaumanė perspėjo: „Fejerverkai, leidžiami 10 metrų atstumu nuo jūsų, gali sukelti 125-155 decibelų triukšmo bangą, tai panašu į ginklo šūvį. O saugi riba yra 85 decibelai. Žmonės įpratę pastebėti tik akivaizdžias per didelio garso pasekmes, bet triukšmo poveikis yra klastingas, klausos sutrikimai atsiranda vėliau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu