Rusija pravėrė savo vartus „Pieno žvaigždėms“ (papildyta)

„Šiuo metu to nekomentuosime“, - sakė Rusijos muitinėje.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-12-31 10:23, atnaujinta 2018-02-19 15:51

„Pieno žvaigždės“ patvirtino, kad Rusijos tarnybos atnaujino įmonės produkcijos importą. Pasak bendrovės ataskaitos, ne ES valstybėse per 9 šių metų mėnesius bendrovė gavo 291,3 mln. litų, arba 47,9 proc. pajamų.

„Džiaugiamės naujiena dėl mūsų bendrovės produkcijos eksporto į Rusiją atnaujinimo – kaimyninės šalies rinka mūsų bendrovei yra labai svarbi, - skelbia įmonė. - „Pieno žvaigždės“ produkcijos eksportą į Rusiją atnaujins kaip įmanoma greičiau. Tikimės, kad Rusijos rinka artimiausiu metu atsivers ir kitiems Lietuvos gamintojams“.

Veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas nespėliojo, kada draudimas gali būti panaikintas kitoms bendrovėms ir teigė, kad visos pieno įmonės sustiprino produkcijos kontrolę.

„Nemanau, kad „Pieno žvaigždės“ padarė ką nors kitaip, bet patys rusai savo tinklapiuose skelbė, kad atnaujins palaipsniui. Tai tik mano nuomonė, bet manau, kad būtent todėl dabar vienai įmonei panaikino“, - sakė V.Paulauskas.

Anot jo, eksportuoti produkciją „Pieno žvaigždės“ galės, kai tik „Rospotrebnadzor“ raštas pasieks muitinės postus. Jo tarnybai gauti oficialaus rašto nereikia.

„Pieno žvaigždės“ į Rusiją eksportavo prekės ženklo „Svalia“ gaminius: sūrį „Liliputas“, grietinę, sviestą, varškę, ledus, košes, tepamuosius sūrelius ir kitus gaminius.

„Rospotrebnadzor“ pranešime teigiama, jog sprendimas priimtas atsižvelgus į gruodžio 17-ąją vykusių derybų rezultatus - pateiktą informaciją apie papildomas priemones, įgyvendinant Rusijos keliamus mikrobiologinius reikalavimus bei sugriežtinant gamybos kontrolę. „Rospotrebnadzor“ buvo informuota apie priemonės, užtikrinant pakuotės hermetiškumą bei keitimą, taip pat užrašų ant produkto ir jo sudėties atitikimą.

„Rospotrebnadzor“ nurodymu lietuviškos pieno produkcijos importas į Rusiją sustabdytas spalio 7-ąją.

Produkcijos į Rusiją jau beveik 3 mėnesius negali eksportuoti visos 4 didžiausios šalies pieno perdirbimo įmonės - „Rokiškio sūris“, „ Pieno žvaigždės“, „Žemaitijos pienas“ ir Vilkyškių pieninė, Rusijoje gaudavusios iki 40 proc. savo pajamų. Kai kurios bendrovės šiuo metu gamina daugiau sūrių, aktyviau prekiauja Vakarų Europoje.

Oficialiai nepranešė

Lietuvos Žemės ūkio ministerija kol kas neturi oficialios informacijos iš Rusijos dėl panaikinto draudimo įvežti vienos iš keturių didžiausių Lietuvos pieno perdirbimo įmonių - „Pieno žvaigždės“ - produkciją. Pasak ministro Vigilijaus Juknos, oficialių dokumentų Lietuva nebuvo gavusi, ir spalį paskelbus produktų blokadą.

„Tai yra sveikintinas žingsnis. Kol kas oficialaus rašto apie draudimo panaikinimą negavome, tačiau toks raštas nebuvo gautas ir uždraudus pieno produktų importą. Tikimės, kad ateityje greit išgirdime naujienų ir apie kitų įmonių draudimų panaikinimą. Duotas leidimas parodo, kad „Rospotrebnadzor“ įsitikino, kad mūsų produktai yra saugūs“, - per atstovę spaudai Ramunę Visockytę sakė žemės ūkio ministras.

Rusijos muitinės spaudos tarnyba BNS atsisakė suteikti tikslesnę informaciją, kada „Pieno žvaigždžių“ produkcijai bus atverta Rusijos siena.

„Šiuo metu to nekomentuosime“, - sakė Rusijos muitinėje.

Tikslesnės informacijos apie embargo atšaukimą neturėjo ir Lietuvos žemės ūkio atašė Rusijoje Inara Zarienė.

„Tiek ir žinome, kiek oficialiai paskelbė „Rospotrebnadzor“. Galima tik spėti, kad draudimas gali būti atšaukiamas laipsniškai“, - sakė ji.

Su „Rospotrebnadzor“ atstovais BNS antradienį nepavyko susisiekti, situacijos nekomentavo ir šiuo metu atostogaujantis premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas Antanas Vinkus, kuris rudenį Maskvoje derėjosi dėl lietuviškų pieno produktų embargo atšaukimo.

Reikėtų dviejų savaičių

„Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa pirmadienį BNS sakė, kad įmonės produkcija, panaikinus draudimą, Rusijos prekybos centrus galėtų pasiekti per maždaug 2 savaites - tiek laiko prireiktų susitarti su partneriais dėl prekybos atnaujinimo.

„Rospotrebnadzor“ nurodymu lietuviškos pieno produkcijos importas į Rusiją sustabdytas spalio 7-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.