Siūloma perpus sumažinti verslo priežiūros institucijų

Ekspertų paslaugos ministerijai kainavo 97,8 tūkst. litų.

Dėl numatytos institucijų pertvarkos, pasak E.Gusto, turėtų mažėti darbuotojų skaičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dėl numatytos institucijų pertvarkos, pasak E.Gusto, turėtų mažėti darbuotojų skaičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 3, 2014, 2:06 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:57 PM

„Pagal ekspertų siūlomą modelį siūloma koncentruoti priežiūrą tam tikrose srityse. Ekspertų buvo siūloma palikti tik 18 institucijų iš 63 studijoje nagrinėtų. Vis dėlto, mano nuomone, tokių institucijų bus daugiau, galbūt virš 30. Kai kurios institucijos neišnyks, jos nebus likviduotos, bet jei planas bus įgyvendintas, jų priežiūros funkcijos bus perduotos kitoms institucijoms“, - penktadienį teigė ūkio ministras Evaldas Gustas.

Anot jo, pertvarka bus įgyvendinama, remiantis Lietuvos konsultacijų bendrovės „Civitta“ atliktą analizę, kuri iš 68 institucijų analizavo 63.

Dėl numatytos institucijų pertvarkos, pasak ministro, turėtų mažėti darbuotojų skaičius, tačiau kiek jų sumažės, jis kol kas negalėjo įvardyti.

„Aišku, darbuotojų skaičius mažės, todėl, kad šio konsolidavimo metodai yra įstaigų sujungimas arba funkcijų perdavimas kitai institucijai. Vadinasi, automatiškai sumažės bendrųjų funkcijų įgyvendinimo poreikis. (...) Žmogiškųjų išteklių prasme, taip, turėtų mažėti darbuotojų skaičius. Kiek turėtų mažėti, tai yra ekspertų antrojo etapo įvertinimo studijos rezultatas“, - kalbėjo E.Gustas.

Ministro teigimu, iki sausio pabaigos ekspertai pateiks galutines išvadas, kurios bus perduotos Vyriausybei, o visas planas turėtų būti įgyvendintas iki metų pabaigos.

„Greičiausiai metų pabaigoje, bet realiai mąstant, tai įvyks su nauju 2015 metų biudžetu“, - sakė E.Gustas, paklaustas kada galima tikėtis priežiūros institucijų konsolidavimo pabaigos.

Verslo priežiūrą siūloma vykdyti 12 sričių: aplinkos apsauga, infrastruktūros ir statybų sauga, transporto sauga, vartotojų apsauga ir ne maisto produktų sauga, maisto sauga, sveikatos apsauga, švietimo kokybė, socialinė apsauga, visuomenės sauga, kultūros objektų apsauga, valstybės pajamų surinkimas, finansinių rinkų patikimumas.

„Į šitą konsolidavimo priemonių planą neįeis kai kurios sritys, kurios gali būti tęstinio konsolidavimo pasekmė. Tai visų pirma yra priežiūros funkcijos, kurias įgyvendina savivaldybės, nes jos turi savarankiškas funkcijas ir taip pat atlieka tam tikras priežiūros funkcijas. Į šitą konsolidavimo priemonių planą nebus įtraukta valstybės biudžeto išlaidų priežiūra“, - teigė E.Gustas.

Atlikta analizė parodė, kad atskirose srityse šiuo metu veikia nuo 2 iki 14 priežiūros institucijų, daugiausiai jų - vartotojų apsaugos ir ne maisto produktų saugos srityse.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 68 verslo priežiūros institucijos, kuriose dirba daugiau kaip 8 tūkst. specialistų.

Ekspertų paslaugos ministerijai kainavo 97,8 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.