Tragiškų nelaimių darbe suvestinėje - ir kraupios žūtys

58 žuvusieji darbe ir 137 – sunkiai sužaloti žmonės. Tai – tik Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) pateikti skaičiai, kurie pridengia tragedijas, pernai užklupusias kone 200 šeimų.

Statybose nalaimės įvyksta dažniausiai. Daugybė darbininkų sunkiai susižaloja ar žūva, nukritę nuo pastolių ar remontuojamų - statomų pastatų.<br>V.Balkūno nuotr.
Statybose nalaimės įvyksta dažniausiai. Daugybė darbininkų sunkiai susižaloja ar žūva, nukritę nuo pastolių ar remontuojamų - statomų pastatų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jan 3, 2014, 12:15 PM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:03 AM

Kone labiausiai įsirėžusi į atmintį nelaimė įvyko pernai Šiaulių rajone, baigiantis rugpjūčiui, kai Dauginčių kaime žuvo į grūdų džiovyklą įkritęs 20-metis.

Ne vieną darbininką pernai nutrenkė elektra, prispaudė remontuojami automobiliai. Buvo ir žmonių, kurie dirbtuvėse apsinuodijo išmetamosiomis automobilių dujomis.

Pernai būta ir išskirtinių nelaimių, pavyzdžiui, Pakruojo rajone Linkuvos gimnazijos sargas buvo mirtinai subadytas peiliu. Tarp pernai nukentėjusiųjų minimas ir STT darbuotojas, užpuoliko sužalotas peiliu.

Pernai rugpjūtį dar viena žinia VDI pasiekė iš bendrovės „Vilniaus vandenys“, mat jos darbininko į kapus vos nepasiuntė sugėlusios širšės.

VDI duomenimis, daugiausia sunkių ir mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe pernai įvyko statant ar remontuojant pastatus, aptarnaujant ar remontuojant elektros įrenginius, tinklus. Taip pat netrūksta mirtinų nelaimių, užklumpančių remontuojant technines priemones bei atliekant sandėliavimo, pakrovimo, iškrovimo darbus.

Mirtį sėja ir velnio lašai

Tačiau darbo inspekcija pateikia nelaimių skerspjūvį atliko ir dar vienoje vietoje, - suskaičiavo, kiek iš pernai nelaimių ištiktų žmonių buvo neblaivūs. Iš tų 137 sunkiai sužalotų žmonių traumas patyrė 12 neblaivių darbuotojų.

Iš 58-ių žuvusiųjų penki buvo smarkiai apgirtę. Du iš jų – darbininkas ir vairuotojas, žuvo per gaisrą, pernai kilusį „Ritista“ bendrovėje Gineitiškėse, Vilniaus rajone. Abu buvo girtutėliai, - vieno jų kraujyje alkoholio kiekis siekė 2,7 promilės, kito – keliomis dešimtosiomis mažiau.

Kaune veikiančios bendrovės „Autokausta“ statybininkas nukrito nuo rekonstruoti rengiamo pastato stogo. Skrydis žemyn buvo mirtinas, o ištyrus žuvusiojo kraują paaiškėjo, kad alkoholio koncentracija jame siekė kone 2 promiles.

Varėnos miškų urėdija pernai taip pat turėjo sukalti kryžių ant savo darbuotojo kapo. Apgirtęs traktorininkas, arti šlaito buldozeriu lygindamas žemę, nuslydo, ir nugarmėjęs nuo šlaito žemyn, nuskendo ten telkšojusiame tvenkinyje.

Mažeikių rajone medienos pjuvenų granules gaminančios bendrovės „Baltic bioenergy“ apgirtusį traktorininką-šaltkalvį mirtinai sužalojo įmonės darbuotojo atbuline eiga vairuojamas krautuvas.

Dauguma girtų žmonių darbe sunkiai susižalojo, krisdami iš didelio aukščio, - nuo pastolių, remontuojamo stogo, laiptų.

Iš tų dvylikos nelaimingųjų vienas sunkiai susižalojo ranką, iš veikiančių medienos pjovimo staklių traukdamas įstrigusią medienos atraižą. Besisukantys diskai per ranką nuslydo kaip per sviestą. Nelaimėlis buvo girtutėlis, - iškvėptame ore alkoholio kiekis sieke 2,7 promilės. Darbe nelaimingų atsitikimų – dar daug Pernai, kaip ir 2012-aisiais, darbe žuvo tiek pat žmonių – po 58-is. Tiek pat jų sunkiai sužalota – atitinkamai 137 ir 136.

Ir 2012-aisiais, ir pernai po 18 darbuotojų sunkias traumas patyrė per eismo įvykius. Pernai žuvo 9, užpernai – 13.

Įmonių teritorijoje vairuodami transporto priemonės ir pernai, ir šiemet žuvo po 6 žmones, dar po kita tiek – sunkiai susižalojo.

Pernai šiek tiek mažiau nelaimių įvyko atliekant sandėliuose pakrovimo ar iškrovimo darbus. Pernai sunkiai susižalojo 24 darbininkai, užpernai – 28. Mirtis sandėliuose pernai taip pat buvo retesnė viešnia, - žuvo 4 darbininkai. Užpernai – 7.

Pavojingiausia – laikiniems darbininkams

Pernai rudenį VDI inspektoriai tikrino, ar saugiai ūkiuose sandėliuojama žemės ūkio produkcija.

VDI inspektoriai patikrino 66 sandėlius. Ir pusės jų savininkams surašė nurodymus, ką būtina pakeisti, kad darbuotojų saugumui neliktų grėsmės.

Tikrinimų metu paaiškėjo, jog didžiausia nelaimingų atsitikimų darbe (taip pat ir susirgimų, įskaitant profesines ligas) tikimybė (nuo 33 proc. iki 40 proc.) galima tada, kai įdarbinami laikini darbuotojai, dirbama sandėliuose, džiovyklose ar naudojant mobiliuosius darbo įrenginius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.