Žiemą lietuviškus ledus suvartoja šiauriečiai

Tuomet, kai Lietuviai viduržiemį geria tabletes nuo gerklės skausmo, o skandinavai šaukštais kabina ne tik išplaktus savo įmonių, bet ir lietuviškus ledus.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jan 3, 2014, 12:05 PM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:08 AM

Nepaisant, kad šiaurėje – šalta, skandinavai žiemą suvalgo ypač daug ledų. Apskritai pagal ledų kiekį, tenkantį per metus vienam žmogui, skandinavai yra didžiausi smaližiai.

„Svarbiausia mūsų ledų eksporto kryptis – Skandinavijos šalys. Jose jau turime jose stiprių verslo partnerių. Prieš porą metų prasidėjome eksportuoti ledus į Suomiją, o šiuo metu prekyba joje jau įgauna pagreitį", - sakė įmonės „Klaipėdos pienas“ eksporto vadybininkė Aurelija Varkalytė.

Į Skandinaviją ledus eksportuoja ir bendrovė „Unilever Lietuva ledų gamyba“, - buvę „Ingman“ ledų gamintojai.

Žiemą – darbų įkarštis

Pasak A.Varkalytės, žiemą „ledininkams“ – pats darbų įkarštis. Nuo gruodžio iki kovo visu smarkumu yra kuriami, gaminami, degustuojami nauji produktai. „Žiemą ir jų kūrybai reikia skirti laiko, ir gausiems susitikimams su verslo partneriais“, - paaiškino pašnekovė.

Ieškodama būdų, kaip per šaltąjį sezoną apsisaugoti nuo besitraukiančios prekybos ledais, įmonė žiemą pirmenybę teikia šaltų desertų gamybai.

„Nekeičiame gamybos apimčių, bet vartotojams daugiau nei ledų siūlome šaldytų varškės desertų. Jie turi paklausą Lietuvoje bei sėkmingai eksportuojami į kitas ES valstybes“, -- kalbėjo A.Varkalytė.

Klaipėdiečių sustingdyti ledai pasiekia ir JAV, Kanados, Singapūro, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Airijos, Rusijos, Baltijos ir kitų šalių gyventojus.

„Klaipėdos pienas“ vasarą į gatves miestuose išstumia ne tik vežimėlius su nefasuotais ledais. Pernai sostinės Senamiestyje įmonė įrengė kol kas vienintelį ledų desertų ir kokteilių barą. Jame lankytojų ir žiemą netrūksta.

Smaližių daugėja

Pasirodo, šią neatšiaurią žiemą mūsų pirkėjų smagurumas pranoko gamintojų lūkesčius. Pasak ledų gamybos įmonės „Vikeda“ vadovo Justo Ramanausko, 2013-ųjų lapkritį ir gruodį lietuviai suvalgė net 25 proc. daugiau ledų, negu per tą patį laiką 2012-aisiais.

Anot bendrovės vadovo, jų gaminių pardavimą šį šaltąjį sezoną augino nauji produktai. Tai įvairių rūšių ledai, kuriuos įmonė rudenį pradėjo pilstyti į „šeimynines“, - 900 ml gardėsio talpinančias plastiko dėžutes.

„Plytos“ - į kartonines dėžutes pakuojami ledai yra populiarūs Lietuvoje ir Latvijoje. Bet kitose šalyse pirkėjai nuo jų nusisuka. Viena, tokiose pakuotėse ledai greitai ištirpsta. Antra, nebaigti valgyti ir nesandariai uždaryti ledai šaldiklyje sugeria ten esančių produktų kvapus“, - aiškino J.Ramanauskas.

Jo teigimu, iš visų ledų rūšių Lietuvoje buvo, yra ir, tikėtina, dar ilgai bus populiariausias vanilinis plombyras. Jo kasmet parduodama daugiausiai.

„Savo pirkėjams atsidėkojame. Ir pernai, ir užpernai pagal specialų receptą gruodį jiems prigaminome „Kalėdinių“ ledų. Jų pagaminta tik viena partija, - tiek, kad pakaktų šventiniam laikui“, - sakė J.Ramanauskas.

Gamina daugiau desertų

O, kad tai būtų ne ledai, bet kažkas ne taip baisiai šalto! Tokią svajonę puoselėdama iš vaikystės marškinėlių išaugo ne viena žmonių karta. Juk retas iš tėvų per šalčius savo vaikams pirkdavo ledų.    Neatsitiktinai kai kurie ledų gamintojai žiemą dėmesį sutelkė į desertų gamybą. Paženklinti tuo pačiu prekės ženklu kaip ledai, parduotuvių lentynose rikiuojasi saldūs varškės sūreliai. Tokius gaminius su „Kar kar“ prekės ženklu parduotuvių lentynose rikiuoja „Klaipėdos pienas“. „Vikeda“ šokoladu nuglaisto ledų skonio sūrelius „Dadu“.

„Ledų skonio sūreliai – tai produktai, kuriais žiemą norime atremti smunkantį ledų pardavimą. Šiaip ar taip prekyba šaltmečiu, palyginti su vasara, susitraukia 10 kartų“, -- sakė J.Ramanauskas.

Žiemą ledų eksportas sudaro 60 proc. viso pardavimo. O vasarą viskas apsiverčia aukštyn kojomis.

„Su skandinavais kol kas neprekiaujame, tačiau planus – jau kuriame. O kol kas eksporto šalys nesikeičia. Mūsų ledus valgo išeivijos lietuviai JAV, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje“, - sakė J.Ramanauskas.

Be minėtų valstybių, ledai iš Kėdainių įmonės gabenami į Latviją, Airiją, Ispaniją, Kanadą, Rusiją, Graikiją bei Izraelį. Didžiausi smaguriai - suomiai

Rinkos tyrimų bendrovės "Euromonitor International", kiekvienas lietuvis per praėjusius metus sulaižė po 2,8 litro ledų. Iš Skandinavijos šalių gyventojų didžiausi smaližiai  yra suomiai. Pernai kiekvienas suomis suvalgė net keturis kartus daugiau ledų nei mūsų šalies smaguriai, - 12,7 litro.

Norvegų ir švedų apetitas panašus: kiekvienas jų per metus sukirto atitinkamai po 7,3 ir 7 litro šaltųjų gardėsių. Danai už lietuvius dvigubai smaguresni, - jų kiekvienam teko po 6,1 litro ledų.

Prognozuojama, kad visų šiauriečių, o kartu - ir lietuvių apetitas saldumynams šiais metais apdidės. Ir kiekvienas iš mūsų  suvalgys nors viena ledų porcija (0,1 litro) daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.