Daržovių ir pieno kainos – į viršų

Didžkukuliai ir kopūstienė gerokai brangesni nei prieš metus. Užtat kiaušinienę pusryčiams galima sukirsti ir pigiau.

Iš daržovių per metus bene labiausiai pabrango svogūnai, užtat atpigo morkos, tiesa, tiktai ne turgavietėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iš daržovių per metus bene labiausiai pabrango svogūnai, užtat atpigo morkos, tiesa, tiktai ne turgavietėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jan 4, 2014, 10:24 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:23 PM

Daugiau pakloti už lietuviškas daržoves tenka ir tiems, kurie perka prekybos centruose, ir tiems, kurie dažniau jų pirkti eina į turgų, rašo „Lietuvos rytas".

Parduotuvėse bulvės per metus pabrango kone 80, kopūstai – 45, svogūnai – 35 procentais. Prastas pernykštis derlius paveikė ir turgaviečių kainynus.

Laukia atlyginimo

Litas už kilogramą bulvių, 2 litai – už tokį pat kiekį morkų, svogūnų galvų ar burokėlių. Pernai visa tai atsiėjo 20 centų ar net geru pusličiu pigiau. Šitiek mokėti prašo Vilniaus Kalvarijų turgavietės prekiautojai.

„Po švenčių pirkėjų mažiau. Ko norėti, visi dar prisivalgę“, – sakė viena jų – bulves pardavinėjanti Asta.

Pasak jos ir kitų pardavėjų, pirmųjų sausio dienų prekybą turgavietėse sutramdė ką tik praūžusios šventės: ištuštėjus piniginėms, etatiniai pirkėjai laukia atlyginimo. Be to, jų būrį vis dar retina emigracija.

Prekiautojai neslėpė, kad parduotuvėje daržovių galima nusipirkti ir pigiau, ypač jei prekybininkai skelbia nuolaidas. Tačiau Kalvarijų turgaus senbuviai gyrėsi, kad jų daržovės pirkėjams vis tiek patrauklesnės.

Turi ištikimų pirkėjų

„Bulvės prieš metus daugmaž 20 centų buvo pigesnės. 2013-aisiais derlius buvo prastesnis. Žmonės išvažiuoja. Kasmet mažėja pirkėjų“, – skundėsi alytiškis Juozas, Vilniuje prekiaujantis jau 15 metų.

Prekiautojai keiksnojo ir pakilusias prekybos ploto kainas. Tačiau gyrė orus: šilta žiema palankesnė prekybai, o daržovės, kol nespaudžia 10 laipsnių šaltis, gerai laikosi.

„Ir svogūnai, ir burokėliai šiemet brangesni. Parduotuvėje būna ir pigiau. Tačiau čia, turguje, juk tiesiai iš ūkininko“, – savo prekes gyrė Larisa.

„Ir rusai nori mūsų daržovių, ir Vengrijoje derlius buvo prastas. Ten kainos kilo, todėl ir pas mus pabrango.

Burokėliai pernai kainavo ir po litą, svogūnai – gal po pusantro, o šiemet po du litus už kilogramą kainuoja. Tačiau žmonės perka.

Vieni ištikimi „Maximai“, kiti – turgui“, – pasakojo iš Vilkaviškio į Vilnių prekiauti važinėjanti Asta.

Ji džiaugėsi, kad tarp pirkėjų – daug jaunų žmonių, kurie morkų perka ir po penkis kilogramus, mat spaudžia sultis.

Drauge šie pirkėjai įsigyja po kelis kilogramus burokėlių, prigriebia ir salierų. Vyresni konservatyvesni – labiau perka bulves.

Smūgių pavyko išvengti

Panevėžio rajone, Ramygaloje, ūkininkaujanti Kristina skaičiavo, kad šiemet išties tenka pakloti daugiau litų už pamėgtas lietuviškas daržoves.

Tačiau skųstis pirkėjų stygiumi guvi ūkininkė negali – net pakalbėti vargiai rado laiko aptarnaudama vienas po kito einančius vilniečius.

„Ne visiems šiais metais daržovės gerai derėjo. Vieniems lietūs išplovė daržoves, o kitiems sausra sudžiovino. Mes Ramygaloje sėkmingai praslydome pro šias bėdas“, – sakė Kristina.

Ji save priskyrė prie vidutinių ūkininkų. Ramygalietė augina 16 hektarų bulvių, po hektarą morkų, salierų, burokėlių.

Prasčiausias buvo burokėlių derlius.

Šiemet Kristina tikisi viską parduoti Lietuvoje. Be to, moteris neslėpė, kad užsieniečiai kol kas nelabai rankas tiesia į lietuviškas daržoves.

Kainų nesumažino

Nors statistika rodo, kad kiaušiniai per metus reikšmingai atpigo – kone penktadaliu, Kalvarijų turgaus prekeivė Raja sakė, jog kainos jos kioske nesikeitė. Dešimt kiaušinių, nelygu rūšis, čia kainuoja 3,2–4 litus.

Konkurencija menka: kiaušiniais vakar, be Rajos, prekiavo tik dar viena moteris, o niekaip nesibaigiančioje eilėje stovėjo bent po kelis žmones.

„Iš ryto buvo tuščia, nė vieno pirkėjo. Buvo ir daugiau prekeivių, tačiau pamatė, kad nėra ką veikti, ir išsiskirstė. Ir išvis mažiau žmonių eina į turgų“, – radusi atokvėpio minutę kalbėjo Raja.

Dar vieno šuolio nežada

Prastas derlius ir produkcijos poreikis kitose rinkose – šitokias brangymečio priežastis nurodė Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovė Zofija Cironkienė.

Bulvių, kopūstų, burokėlių ir kitų daržovių derlius pernai augintojus nuvylė, užtat morkų nestinga, jas ūkininkai parduoda pigiau nei prieš metus, mat mažiau eksportuojama į Rusiją.

Plautos morkos šiemet pigesnės vidutiniškai 17 proc., palyginti su praėjusiais metais.

„Pernai augintojai jas parduodavo po 60–80 centų už kilogramą, šiemet – po 50–65 centus“, – pasakojo Z.Cironkienė.

Tad kodėl turgavietėse morkos kainuoja po 2 litus už kilogramą – pusličiu brangiau negu prieš metus?

Turgus yra turgus. Man keista, kai vartotojai mano, kad ten pigiau. Aišku, ten prekeiviai paprastai turi mažesnį kiekį, greičiau parduoda, tad daržovės būna šviežesnės“, – kalbėjo asociacijos vadovė.

O svogūnų kaina šiemet pasiekė rekordines aukštumas. Juos augintojai parduoda dvigubai brangiau nei prieš metus.

Panašiai ir dėl kopūstų: šiemet jie kone 50 proc. brangesni nei prieš metus.

Pernai tokiu pat metu augintojai už kilogramą kopūstų prašydavo 30–50 centų, šiemet kaina siekia 60–65 centus.

Kaip lietuviškų tradicinių daržovių kainos turėtų keistis įžiemojus ar ankstyvą pavasarį?

„Rimtų kainų šuolių neturėtų būti, nors jos šiek tiek augs, kaip įprasta tuo laikotarpiu. Tačiau taip nutiks tik tada, jei Rusijai neprireiks daržovių ir nesumažės kliūčių transportininkams.

Gali būti, kad šiemet ir šaltibarščių sezono galime sulaukti su pigiais savais burokėliais“, – spėjo Z.Cironkienė.

Pieno produktai – gerokai brangesni

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos (ŽŪMPRIS) duomenimis, pieno produktai per metus pabrango 6–13 proc. Kaip sakė „Pieno žvaigždžių“ atstovė Virginija Žygienė, apie 60–70 proc. produkto savikainos sudaro žaliavos kaina. O ji pernai, palyginti su 2012-aisiais, pakilo daugmaž ketvirtadaliu.

„Dar pavasarį pradėjusi kilti žaliavos kaina pernai pasiekė rekordines aukštumas. Kai kuriais mėnesiais ji kilo net 34 procentais“, – sakė V.Žygienė.

Pernai pieno supirkimo kaina visus metus buvo perkopusi 1000 litų už toną ir sukosi apie 1200–1300 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.