Grupės ABBA narys B.Ulvaeus metus gyveno nenaudodamas grynųjų

Vienas legendinės švedų muzikos grupės ABBA narių Björnas Ulvaeus metus gyveno nenaudodamas grynųjų pinigų. Ir puikiai dėl to jaučiasi, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Faz.net“ informacija.

Be grynųjų pinigų gyvenantis B.Ulvaeus apšauktas bankininkų tarnu.<br>„Eurovision.tv“ nuotr.
Be grynųjų pinigų gyvenantis B.Ulvaeus apšauktas bankininkų tarnu.<br>„Eurovision.tv“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 7, 2014, 9:07 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:17 PM

„Vienintelė kliūtis, su kuria susidūriau, – iš kur gauti monetą, kad galėčiau pasiimti parduotuvės vežimėlį?“ – tokiais įspūdžiais su ABBA muziejaus interneto svetainės lankytojais dalijosi B.Ulvaeus. Vargu ar toks eksperimentas jam būtų pavykęs Lietuvoje. Mūsų šalyje atsiskaityti mokėjimo kortelėmis įmanoma toli gražu ne visur.

Tai pasitaiko ir Švedijoje. Anot šios šalies centrinio banko patarėjo Björno Segendorfo, šalies įstatymai leidžia prekybininkui iškabinti įspėjimą – „Atsiskaitoma tiktai grynaisiais“.

Vis dėlto grynieji pinigai Švedijoje pamažu nyksta. Šiuo metu jais vykdoma tik apie ketvirtadalį visų mokėjimų. Po dviejų dešimtmečių šalyje gali nelikti nei monetų, nei banknotų.

Muzikantas ir kompozitorius B.Ulvaeus sakė, kad jam grynieji pinigai susiję su vagystėmis. Kažkada ilgapirščiai apšvarino jo sūnaus būstą – išsinešė televizorių, kompiuterį ir dizainerių kurtus drabužius.

„Esame tikri, kad šie daiktai pateko į juodąją rinką. Visiškai aišku, kad už juos buvo atsiskaitoma tik grynaisiais“, – patirtimi dalijosi 68 metų muzikantas.

Su kronomis linkę atsisveikinti ir danai. Šioje šalyje mokėjimo kortele senokai galima atsiskaityti ir už duonos kepalėlį, ir už kelionę taksi.

Danijos gastronomijos tinklas „Cofoco“ paskelbė, kad klientai gali mokėti tik kortelėmis. Anot jo savininko Torbeno Klitbo, ir anksčiau grynaisiais buvo gaunama tik apie dešimtadalį pajamų.

„Dabar sumažėjo mūsų išlaidos, nes neliko jokio galvos skausmo dėl seifų ar pinigų maišų, kuriuos reikia gabenti per pusę miesto ir saugoti nuo vagystės“, – aiškino tinklo savininkas.

Tiesa, kortelėmis patenkinti ne visi skandinavai. Anot „Svenska Dagbladet“, kai „Swedbank“ sumanė viename Stokholmo priemiesčių esančiame filiale apriboti operacijas grynaisiais, sukilo vietos bendruomenė. Mat didžioji dalis žmonių čia – vyresnio amžiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.