Kariuomenė iš savo šalies įmonių perka vis mažiau

Lietuvos kariuomenė iš įvairių Lietuvos ir užsienio įmonių per praėjusius metus nusipirko prekių už 23,175 mln. litų. Iš jų 7,442 mln. litų buvo skirta maistui, o 15,734 mln. litų kariams reikalingos aprangos, ekipuotės, kitoms prekėms įsigyti. Lietuvos įmonės laimėjo Lietuvos kariuomenės paskelbtų prekių konkursų už 16,583 mln. litų. Tiesa, 2012 metais situacija Lietuvos įmonėms buvo palankesnė – tada buvo įsigyta maisto ir prekių už 24,374 mln. litų, iš kurių 23,219 mln litų buvo skirta Lietuvos tiekėjams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-08 16:18, atnaujinta 2018-02-17 19:36

Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Materialinių resursų departamento direktorius pulkininkas leitenantas Valdas Dambrauskas teigė, kad apsirūpindama reikiamomis prekėmis Lietuvos kariuomenė bendradarbiauja tiek su Lietuvos, tiek su užsienio įmonėmis, tačiau didžiąją dalį reikiamo maisto, aprangos, ekipuotės ir kitų prekių Lietuvos kariuomenė įsigyja iš šalies įmonių.

Tikėtina, kad panašios tendencijos išliks ir šiais metais – pagrindiniais tiekėjais Lietuvos kariuomenei ir toliau bus Lietuvos įmonės.

„Jeigu kalbėtume procentais, galėtume teigti, kad praėjusiais metais 100 procentų maisto produktų ir maždaug 60 proc. reikalingos aprangos, ekipuotės ir kitų prekių Lietuvos kariuomenė nusipirko iš Lietuvos įmonių,“ – sakė Logistikos valdybos Materialinių resursų departamento direktorius.

„Ankščiau Lietuvos kariuomenė viešuosiuose pirkimuose taikė mažiausios kainos principą, tačiau vis dažniau, siekdami geresnės prekių kokybės, tobuliname technines specifikacijas ir pradedame taikyti papildomus kriterijus, pvz. funkcionalumo, patvarumo,“ – sakė V.Dambrauskas.

Daugelį metų Lietuvos kariuomenei batus teikė Lietuvos įmonės. „Tačiau norėdami karius aprūpinti batais, kurie būtų funkcionalūs, ergonomiški ir patvarūs, nusprendėme įsigyti penkių gamintojų (tiek Lietuvių, tiek užsienio) batus ir davėme juos išbandyti kariams.

Pagal testavimo rezultatus buvo parengtos lauko uniformos batų techninės specifikacijos ir pastaruosius ketverius metus kareiviškų batų konkursus laimi įvairios Vokietijos, Lenkijos ir Čekijos kompanijos,“ – teigia V.Dambrauskas.

Tuo pačiu direktorius pažymi, jog pastaruoju metu vis daugiau viešųjų konkursų laimi užsienio įmonės.

„Dažniausiai Lietuvos kariuomenė iš užsienio įmonių perka tokias prekes, kurių negamina Lietuvos gamintojai, pavyzdžiui, kario ekipuotės sistemą, kurią sudaro kuprinė, liemenė ir įvairūs dėklai,“ – sakė V.Dambrauskas.

Kai kurias, specialiai kariuomenei reikalingas aprangos dalis, pavyzdžiui taktinės atakos pirštines, kurios yra išduodamos tik vykstantiems į misijas kariams, dėl jų ypač sudėtingų techninių specifikacijų, Lietuvos įmonės negamina, bet jų tiekėjais būna šalies įmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.