Iš Rusijos – viltingos kalbos pienininkams (dar papildyta)

Anot V.Žygienės, pamažu, įvykdžius Rusijos reikalavimus, bus atnaujintas visų Rusijos rinkai skirtų įmonės gaminių eksportas. Jai gaminami fermentiniai sūriai, grūdėta varžkė, grietinė, įvairios košės ir kiti pieno produktai ženklinami prekės ženklu "Svalia".     

Teigta, kad lietuviškos pieno produkcijos importas į Rusiją sustabdytas dėl nepakankamo produktų saugumo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teigta, kad lietuviškos pieno produkcijos importas į Rusiją sustabdytas dėl nepakankamo produktų saugumo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-01-09 08:58, atnaujinta 2018-02-17 19:02

„Apskritai mūsų prognozė dėl lietuviškų pieno produktų grąžinimo yra palanki“, - teigė Rusijos naujienų agentūros „Interfax“ šaltinis.

Po trijų mėnesių pertraukos leidimą vėl vežti produktus į Rusiją gruodžio pabaigoje gavo vienintelė bendrovė „Pieno žvaigždės“. 

"Vakar, trečiadienį, pirmieji vilkikai su pieno produktais pajudėjo į Rusiją", - sakė bendrovės "Pieno žvaigždės" atstovė Virginija Žygienė. Tarp pirmųjų išsiųstų gaminių - fermentiniai sūriai.

Anot V.Žygienės, pamažu, įvykdžius Rusijos reikalavimus, bus atnaujintas visų Rusijos rinkai skirtų įmonės gaminių eksportas. Jai gaminami fermentiniai sūriai, grūdėta varžkė, grietinė, įvairios košės ir kiti pieno produktai ženklinami prekės ženklu "Svalia".     

Klausimas faktiškai išspręstas

Rusijos ambasadorius Lietuvoje teigia, kad artimiausiu metu pieno produktų eksportą į Rusiją galės atnaujinti visos Lietuvos perdirbimo įmonės.

Pasak Aleksandro Udalcovo, šis klausimas yra faktiškai išspręstas. Apie tai jis ketvirtadienį Vilniuje informavo premjerą Algirdą Butkevičių.

„Aš šiandien premjerui patvirtinau žinutę nuo „Rospotrebnadzor“ dėl to, kad klausimas praktiškai išspręstas - Lietuvos pieno produkcijos uždraudimo klausimas sprendžiamas etapais. Pirmoji įmonė jau pradėjo tiekti produkciją, manau, kad prieš tris dienas. Manau, kad artimiausiomis dienomis mes tapsime liudininkais to, kad procesas tęsis“, - po susitikimo su A.Butkevičiumi sakė A.Udalcovas.

Jo teigimu, pieno produktų tiekimo klausimas nebėra kliuvinys dvišaliuose santykiuose: „Manau, kad ši tema faktiškai išimta iš darbotvarkės ir aš nelaikyčiau to akmeniu mūsų santykiuose“.

Laukia žinių

Leidimo dar laukia “Rokiškio sūris“, „Žemaitijos pienas“ ir Vilkyškių pieninė. Visos keturios bendrovės Rusijoje gaudavo 20-40 proc. savo pajamų, todėl Rusijos rinka joms yra labai svarbi.

Kai kurios jų per šį laiką gamino daugiau sūrių ir daugiau eksportavo į Vakarų Europą, tačiau Rusijos embargas gerokai sumažino jų pajamas - kai kurios įmonės, neoficialiomis BNS žiniomis, sutrumpino dalies darbuotojų darbo savaitę, o kartu ir atlyginimus.

„Rospotrebnadzor“ sprendimą dėl „Pieno žvaigždžių“ produkcijos priėmė, atsižvelgusi į tai, kad įmonė užtikrino pakuotės hermetiškumą bei keitimą, užrašų ant produkto ir jo sudėties atitikimą.

„Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa anksčiau sakė, kad įmonės produkcija, panaikinus draudimą, Rusijos prekybos centrus galėtų pasiekti per maždaug 2 savaites - tiek laiko prireiktų susitarti su partneriais dėl prekybos atnaujinimo.

Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos „Rospotrebnadzor“, sieną pieno perdirbėjams uždariusi pernai spalio 7 dieną, skelbė, kad lietuviškos pieno produkcijos importas į Rusiją sustabdytas dėl nepakankamo produktų saugumo, bet Europos Sąjungos (ES) Tarybai tuomet pirmininkavusios Lietuvos ir ES pareigūnai tai vadino politiškai motyvuotu žingsniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.