Lenkai sukilo prieš užsienio suviliotus verslininkus

Sprendimas perkelti savo įmonę į mažesniais mokesčiais garsėjančias valstybes gali skaudžiai atsirūgti. Bent jau Lenkijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2014-01-09 08:24, atnaujinta 2018-02-17 19:02

Vienos Lietuvos bendrovės jau seniai įsteigė turto valdymo kompanijas Olandijoje, kitos kraustosi į mokesčius holdingams apkarpiusią Latviją, rašo „Lietuvos rytas“.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pagaliau prabudo ir paskelbė pradėsiantis aiškintis padėtį. Paprastiems žmonėms tokie verslininkų būdai sutaupyti beveik nerūpi.

Paskelbė tinklo boikotą

Lenkijoje padėtis kitokia. Prekybos drabužiais tinklas „Reserved“ dėl sprendimo kraustytis į užsienį patiria milžinišką visuomenės spaudimą.

Jam priklausančias parduotuves boikotuoti kviečiantys iniciatoriai socialiniame tinkle „Facebook“ įkūrė paskyrą „Reserved“: neperku pas mokesčių sukčius“.

Tokia akcija paskelbta po to, kai pasirodė pranešimų, kad didžiausia šalies drabužių gamintoja įmonė LPP perkelia savo valdymą į Kiprą bei Jungtinius Arabų Emyratus, todėl mokesčius mokės šioms šalims, o ne Lenkijai.

Koncernui LPP priklauso drabužių parduotuvių „Reserved“, „Cropp“, „Mohito“ tinklas.

Siūlo skirti baudas

Daugiausia diskusijų dėl LPP parduotuvių boikoto užvirė politiniame tinklalapyje „NaTemat“, mat šią idėją parėmė partijos „Tavo judėjimas“ vadovas Januszas Palikotas.

Seimo narys priminė, kad jo partija yra parengusi įstatymo projektą dėl specialių baudų, kurias numatoma skirti nusprendusioms į mažesnių mokesčių šalis persikelti bendrovėms.

Tokios baudos vadinamos persikėlimo mokesčiu. Į jį būtų įskaičiuotos visos lengvatos, kurias trauktis nusprendusi kompanija anksčiau gavo iš Lenkijos valstybės.

J.Palikotas pareiškė, kad sieks Seime savo idėja sudominti visas opozicines partijas ir valdančiuosius, mat analogiškas įstatymas esą pasiteisino Vokietijoje.

Nuomonės išsiskyrė

Vos per vieną dieną parduotuvių „Reserved“ boikotą parėmė puspenkto tūkstančio internautų. Dėl to sunerimusi koncerno LPP vadovybė paskelbė specialų pareiškimą.

Jame verslininkai pasigyrė, kad vien pernai į biudžetą sumokėjo 465 mln. zlotų mokesčių, o jos veiklos pokyčiai nepažeidžia jokių šalies įstatymų.

Dalis apžvalgininkų užstojo LPP: esą reikėtų džiaugtis, jog Lenkijoje įkurta bendrovė savo veiklą išplėtė keliolikoje šalių ir tapo pasaulinė.

LPP palaikantys žmonės teigė, kad boikotuotojai iš tiesų net pakenks savo šaliai: neva lenkai bus priversti drabužius pirkti vakarietiškose parduotuvėse, kurių savininkai naudoja dar daugiau gudrybių ir moka dar mažesnius mokesčius.

Tačiau koncerno kritikų tai neįtikino.

„Tavo judėjimo“ aktyvistas Maciejus Kowalskis piktinosi, kad šalies biudžetą nuskurdinusi įmonė vadinama apsukria, o zlotą iš kito piliečio paėmęs žmogus apšaukiamas vagimi.

Iškelti valdymą į kitą šalį ir pasinaudoti įvairiomis lengvatomis gali tik stambusis verslas. Smulkieji priversti likti tėvynėje ir mokėti visus mokesčius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.