Lietuviškas kinas: milijonai už bilietus ir darbas už dyką

Kino teatruose pradedamas rodyti naujas Emilio Vėlyvio filmas „Redirected/Už Lietuvą!“. Spėjama, jog ši juosta įsiverš į žiūrimiausių lietuviškų filmų, sukurtų per nepriklausomybės laikotarpį, trejetuką. Vadinasi, jis už bilietus surinks milijoną litų ar net daugiau.

Šiandien į kino teatrus žiūrovai kviečiami įvertinti E.Vėlyvio naujos juostos "Redirected/Už Lietuvą!".<br>T.Bauro nuotr.
Šiandien į kino teatrus žiūrovai kviečiami įvertinti E.Vėlyvio naujos juostos "Redirected/Už Lietuvą!".<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Jan 10, 2014, 7:35 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:56 PM

Pažiūrėti naujojo filmo greičiausiai sulėks dešimtys ar net šimtai tūkstančių žiūrovų.

Nepaisant to, vargu ar E.Vėlyvio juosta pagerins lietuviškų filmų lyderio „Tadas Blinda. Pradžia“ rezultatą, kai iš bilietų buvo uždirbta 3,76 mln. litų.

Atrodytų, milijonus surenkančių filmų autoriams trūksta tiktai gulbės pieno. Bet kino kūrėjai piešia kitokį vaizdą.

Be paramos – komedijos

Prieš dvejus metus pasirodžiusi juosta „Tadas Blinda. Pradžia“ sudomino per 303 tūkst. žiūrovų. Už bilietus surinkti 3,76 mln. litų padėjo kūrėjų komandai užsidirbti ne tik algas, bet ir priedus.

Bet „Tadas Blinda. Pradžia“, kurio biudžetas – 3,45 mln. litų, iš valstybės buvo gavęs 2,7 mln. litų paramos. Ar kūrybinė grupė galėtų dalytis uždarbį, jei juosta būtų sukta be valstybės pinigų?

„Jokių galimybių“, – pripažino juostos prodiuseris Žilvinas Naujokas.

Vis dėlto kiti jo prižiūrėti filmai pastatyti be valstybės paramos. „Per daug žilų plaukų“, – prisimindamas, kaip teko vargti laukiant valstybės lėšų filmui apie Tadą Blindą, kalbėjo prodiuseris.

Kai reikėjo spręsti – laukti kelerius metus, kol valstybė galbūt vėl skirs lėšų naujai juostai, ar ko nors imtis rizikuojant ir sėkmės atveju pasidalyti pelną, Ž.Naujokas pasirinko pastarąjį variantą. Jis ėmėsi vieno pigiausių – komedijos – žanro.

Rizika pavyko: „Valentinas vienas“ – antrasis pagal žiūrimumą (190,6 tūkst. žiūrovų, 2,651 mln. litų) per visą nepriklausomybės laikotarpį. Apie kino teatruose teberodomo filmo „Kaip pavogti žmoną“ skaičius kalbėti anksti, tačiau gali būti, kad jam atiteks trečioji vieta.

Tikėtina, kad juosta „Moterys meluoja geriau. Kristina“ liks ketvirtoji, o penketuko pabaigoje įsitvirtins „Zero II“, sulaukusi 71 743 žiūrovų ir už bilietus surinkusi 934 640 litų.

Dirbo be atlyginimų

Nors filmai už bilietus surenka milijonus litų, jų kūrėjai solidžiomis sumomis savo sąskaitose nesidžiaugia.

„Tai, ką mes darome Lietuvoje – nesveika. Pas mus statant filmą viskas kabinama ant rizikos, - kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ teigė Ž.Naujokas. -

Kai iš valstybės prašėme pinigų filmui „Tadas Blinda. Pradžia“, sakėme, kad užsidirbsime tik tada, jei filmas bus pelningas. Man pačiam, režisieriui, pagrindinei grupei buvo nustatyti nuliniai arba minimalūs atlyginimai. Rizikavome: įdėjome daug savo pinigų, sutarėme dėl atidėtų mokėjimų – kai pradėjome filmuoti „Tadas Blinda. Pradžia“, biudžetas buvo minusinis. Tikėjomės, kad kasose filmas surinks lėšų ir galėsime išsimokėti atlyginimus“.

Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas pripažino, kad komercinio kino rinka tik atrandama.

Todėl ekonominis veiklos modelis tikrai nėra toks, kad menininkams garantuotų išlikimą ir sukrautų milijonus.

Mažo biudžeto vaidybiniu filmu laikomas toks, kurio biudžetas – iki 3 mln. litų.

„Jei filmas sukurtas už privačias investicijas, tai kokios reikėtų auditorijos norint gauti milijoną litų pelno?

Todėl komerciniai projektai kuriami su kaip įmanoma mažesnėmis sąnaudomis.

Kai sakome, kad projektas yra sėkmingas, tai toli gražu nereiškia, kad jis sukrauna didžiules sumas, kurios leistų vien kuriant filmus investuoti į kitą juostą ir taip toliau didinti pelną“, – sakė R.Kvietkauskas.

Ilgai laukę žiūrovai sulaukė

Kodėl šimtus tūkstančių žiūrovų pritraukiantys ir nemenkas sumas surenkantys lietuviški filmai atsirado tik pastaraisiais metais? Anot pašnekovų, atėjo nauja kūrėjų karta. Ji pasiūlė žiūrovui, festivaliams skirtas juostas.

„Gal drąsu taip sakyti, bet režisierių, galvojančių apie žmogų, nebuvo arba jie galvojo mažai. Važinėdamas po pasaulį matai, kur krypsta žiūrovų akys“, – svarstė prodiuseris Ž.Naujokas.

„Forum Cinemas“ projektų vadovas Gintaras Plytnikas atkreipė dėmesį, kad žiūrimiausių lietuviškų filmų penketuke – jauni režisieriai E.Vėlyvis, Donatas Ulvydas. „Moterys meluoja geriau. Kristina“ – irgi kurtas naujosios kartos.

„Geras šis filmas ar ne, įvertins kritikai ir kino istorikai. Bet kas geriau: nacionalinis kinas, kurį mielai žiūri žmonės, ar tas, kuris sukurtas padedamas į lentyną?“ – klausė G.Plytnikas.

Jis spėja, kad šiandien kino salėse pristatomas E.Vėlyvio „Redirected/Už Lietuvą!“ ras vietą žiūrimiausių lietuviškų kino juostų trejetuke.

Žvelgdamas į šiemet laukiamas Lietuvos kūrėjų premjeras G.Plytinkas laukia netikėtumų. Jo manymu, tarp rekordininkų gali būti rugsėjį pasirodysianti komedija darbiniu pavadinimu „Pakeliui“ (rež. Ričardas Marcinkus), jei nepaklius į penketuką, tai netoli jo suksis „Valentinas už 2rų“ (rež. E.Kubilius), gali sprogti pirmasis lietuviškas filmas šeimai „Gustavo enciklopedija“ (rež. V.Lekvičius). Jo premjera numatyta spalį. Prie visų šių juostų ranką pridėjęs prodiuseris Ž.Naujokas.

Vilios mokesčių lengvata

Pasak R.Kvietkausko, šiuo metu akivaizdus lietuviško kino pakilimas: atsirado kūrėjų, prodiuserių, nestokojančių iniciatyvos, talento ir minčių. Bet mažoje rinkoje filmai be palaikymo beveik pasmerkti.

Tačiau, anot pašnekovo, maža rinka lemia tai, jog kinui reikia palaikymo.

„Galbūt komercinis kinas neturėtų būti remiamas taip pat, kaip autorinis. Tačiau šiais metais įsigaliojusi mokestinių paskatų sistema investuotojui į kiną leis tikėtis ir ekonominės naudos, to net ir nesiejant su būsima filmo komercine sėkme. Tam tikrą sumą išleidęs investuotojas galės sumažinti mokamą pelno mokestį“, - „Lietuvos rytui“ aiškino R.Kvietkauskas.

2011 m. Lietuvoje žiūrimiausių filmų dešimtukas

„Tadas Blinda. Pradžia“ 303 013 žiūrovų, 3 760 088 litai

„Ratai 2“ („Cars 2“) (JAV) 110 934 žiūrovai, 1 333 432 litai

„Kung Fu Panda 2“ (JAV) 100 247 žiūrovai, 1194 778 litai

„Karibų piratai: ant keistų bangų“ („Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides“) (JAV) 76 978 žiūrovai, 1 161 464 litai

„Ilgo plauko istorija“ („Tangled“) (JAV) 85 725 žiūrovai, 1 048 637 litai

„Rio“ (JAV) 82 972 žiūrovai, 1 004 101 litas

„Transformeriai: tamsioji mėnulio pusė“ („Transformers: Dark of the Moon“) (JAV) 63 980 žiūrovų, 992 313 litų

 „Pagirios Tailande II“ („The Hangover Part II“) (JAV) 75 667 žiūrovai, 954 265 litai

„Batuotas katinas Pūkis“ („Puss In Boots“) (JAV) 66 241 žiūrovai, 939 112 litai

„Brėkštanti aušra. 2 dalis“ („The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2“) (JAV) 72 639 žiūrovai, 927 971 litas 2012 m. Lietuvoje žiūrimiausių filmų dešimtukas:

„Ledynmetis 4: žemynų atsiradimas“ („Ice Age 4: Continental Drift“) (JAV): 227 312 žiūrovų, 3 040 463 litai

„Madagaskaras 3“ („Madagascar 3: Europe's Most Wanted“) (JAV) 147 086 žiūrovai, 1 854 002 litai

„Batuotas katinas Pūkis“ („Puss In Boots“) (JAV) 91 132 žiūrovai, 1 241 050 litų

„Monstrų viešbutis“ („Hotel Transylvania“) (JAV) 84 383 žiūrovai, 1 128 758 litai

„Brėkštanti aušra. 2 dalis“ („The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2“) (JAV) 92 881 žiūrovas, 1 203 498 litai

„Operacija Skyfall“ („Skyfall“) (JAV) 72 174 žiūrovai, 992 248 litai

„Hobitas: nelaukta kelionė“ („The Hobbit: An Unexpected Journey“) (JAV) 56 899 žiūrovai, 952 676 litai

„Karališka drąsa“ („Brave“) (JAV) 71 791 žiūrovas, 893 374 litai

„Diktatorius“ („The Dictator“) (JAV) 63 586 žiūrovai, 837 905 litai

„Loraksas“ („The Lorax“) (JAV) 67 059 žiūrovai, 831 721 litas („Baltic films“ duomenys)

Sekite verslo naujienas „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.