Rusiškos antikavinės koncepcija – jau ir Londone

Tokią strategiją, pripažinkime, esame ar kada nors buvome įvaldę visi. Kavinėje susimoki už kavą ar arbatą ir karštą gėrimą siurbčioji kaip įmanoma lėčiau – kad kuo ilgiau pasėdėtum viduje. Juk galbūt lauke šalta. Bet dabar jau ne tik maskviečiai, bet ir Londono gyventojai gali apsilankyti kavinėje, kur lankytojai moka ne už kavą, o čia praleistą laiką, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 12, 2014, 7:42 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:15 PM

Kavinių „Ziferblat“ tinklas jau veikia Maskvoje, bet jo savininkas Ivanas Mitinas naujai originaliai įstaigai, populiariai vadinamai antikavine, pasirinko vietą būtent Jungtinės Karalystės sostinėje.

Svarbiausia „Ziferblat“ idėja – kad klientai moka ne už kavą ar arbatą, o už čia praleistą laiką. Minutės kaina – 3 pensai, o į ją įeina neribotas kavos ir sausainių kiekis. Be to, veikia nemokamas bevielis internetas.

Daugiausia galima sumokėti 9 svarus sterlingų – tada kavinėje galima būti kiek tik nori ir, pavyzdžiui, dirbti.

Tokia kaina labai patraukli. Pavyzdžiui, kavinėse, kurios kartu yra ir darbo vietos, „Impact Hub“ už 30 valandų per mėnesį reikia susimokėti 90 svarų, o kava ar arbata kainuoja papildomai.

V.Mitinas įsitikinęs, kad jam ir Londone pavyks sukurti vadinamąsias „laisvąsias erdves“, kuriomis jis siekia įžiebti draugiškumo ir dialogo tarp nepažįstamųjų.

„Norėjau sukurti vietą, kur žmonės galėtų visų pirma būti atviri. Be alkoholio ir be kamšaties kaip naktiniuose klubuose“, – teigia V.Mitinas.

Rytų Londone įsikūrusią kavinę puošia senovinis pianinas, eklektiški baldai, vintažiniai niekučiai ir kruopščiai atrinktų knygų kolekcija. Visu tuo pasirūpinta tam, kad „Ziferblat“ taptų tinkama vieta intelektualioms, kūrybiškoms diskusijoms.

Tokios kavinės Londonui – naujiena, bet Rusijoje antikavinės jau kuris laikas yra tapusios miesto gyvenimo dalimi. Vien Maskvoje veikia jau devynios kavinės „Ziferblat“, kurių duris kiekvieną mėnesį iš viso praveria 30 tūkstančių žmonių.

Bet „Ziferblat“ – tik vienas tinklas. Panašių antikavinių visoje Rusijoje per pastaruosius dvejus metus atsirado dešimtys.

Maskvoje į „Ziferblat“ galima atsinešti savo maisto ir gėrimų, tiesa, nealkoholinių. Kavinėje Londone kol kas bus galima pasinaudoti maišytuvu tirštiesiems kokteiliams (smoothies. – Red.) ir mikrobangų krosnele – pasišildyti vakarykštį maistą.

Čia taip pat reguliariai rodomi filmai, grojamas džiazas ir skaitoma poezija.

„Norime, kad lankytojai pasijaustų lyg namuose“, - liberalų, kosmopolitišką jaunimą į Londono „Ziferblat“ vilioja V.Mitinas.

Antikavinė pernai buvo atsidariusi ir Vilniuje, Gedimino prospekte. Čia iš lankytojų buvo imamas pirmos valandos fiksuotas mokestis, o vėliau – 10 centų už minutę. Į kainą buvo įskaičiuota galimybė atsigerti kavos ir arbatos.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.