Įmonės su žiburiu ieško patirties jau turinčių jaunų darbininkų

Įmonėse itin trūksta profesines mokyklas baigusių darbuotojų ir šių specialistų parengiama per mažai. Tai atskleidė apklausa, kurią surengė Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai. Jie pabandė išsiaiškinti ne tik tai, kokių profesijų darbuotojų trūksta įmonėse, bet ir kaip jose vertinami mokymosi įstaigose parengti specialistai.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt

2014-01-13 10:01, atnaujinta 2018-02-17 15:17

Kaip pagrindinė priežastis, kodėl respondentai tik iš dalies yra patenkinti mokslus baigusiais jaunuoliais, dažniausiai buvo nurodomas praktinių įgūdžių trūkumas. Tokią priežastį nurodė net 73 proc. respondentų. Greta to, 38 proc. apklaustųjų nuomone, ką tik mokslus baigusiems darbuotojams trūksta motyvacijos, jie nesugeba mokytis darbo vietoje.

Neatsakingą darbuotojų požiūrį ir pravaikštas, kaip problemą, išskyrė 24 proc., o nepakankamas teorines žinias – 11 proc. respondentų. Tačiau 27 proc. apklaustųjų įvardijo kitas problemas, tarp kurių dominuoja prastas užsienio, ypač rusų, kalbų mokėjimas. Taip pat ne vienas verslo atstovas pabrėžė, kad nemaža problema yra ta, jog pagrindine motyvavimo priemone jauni žmonės laiko didelį darbo užmokestį.

Anot Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovės Audronės Jankuvienės, apklausa parodė, jog apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, turizmo, sporto bei poilsio sektoriuje sunkiausia rasti virėjų bei padavėjų. Automobilių, atsarginių dalių, įrankių ir paslaugų sektoriuje išryškėjo šaltkalvių – autošaltkalvių bei automechanikų trūkumas. Sveikatos priežiūros, socialinio darbo ir grožio paslaugų sektoriaus įmonėms labiausiai trūksta slaugytojų. Trūksta suvirintojų metalų gamybos ir apdirbimo, mašinų ir elektroninių įrenginių gamybos ir remonto sektoriuje.

 Medienos gaminių ir baldų gamybos sektoriaus darbdaviams sunkiausia rasti staklininkų technologų ir stalių. Tekstilės gaminių gamybos, drabužių siuvimo, odos ir gaminių gamybos sektoriuje sunkiausia rasti siuvėjų. Tokios tendencijos turėtų išlikti ir po 2-3 metų.

„Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai apklausos rezultatus perduos profesinio mokymo ir aukštojo mokslo įstaigoms. Apklausos duomenys taip pat bus panaudoti diskusijose su Švietimo ir mokslo ministerija bei kitomis institucijomis. Pageidaujantys apklausos rezultatus galės rasti rūmų tinklapyje“, – naujienų agentūrai ELTA teigė Kauno PPAR atstovė A. Jankuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.