Pilnesnis Klaipėdos biudžetas leis sugrąžinti šviesą į gatves

Klaipėdos miesto savivaldybė ir toliau rodo pavyzdį kitiems didiesiems šalies miestams, kaip tvarkytis su pinigais. Suskaičiavusi biudžeto pajamas už praėjusius metus, uostamiesčio valdžia lengviau atsikvėpė – didysis sunkmetis atsitraukė. Nors tikėtasi surinkti daugiau viršplaninių lėšų, jau šiemet ketinama šiek tiek atlaisvinti per krizę smarkiai suveržtus diržus.

Pagal biudžeto surinkimo rodiklius Klaipėda ir toliau šluosto nosis kitiems didiesiems šalies miestams.<br>E.Petkutės nuotr.
Pagal biudžeto surinkimo rodiklius Klaipėda ir toliau šluosto nosis kitiems didiesiems šalies miestams.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jan 15, 2014, 1:46 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:26 PM

Šiais metais Klaipėdoje taps šviesiau – rudenį po beveik penkerių metų pertraukos vėl žadama įjungti sunkmečiu taupymo sumetimais išjungtus gatvių žibintus. Tam iš miesto biudžeto prireiks apie 7 mln. litų.

Patvirtintą 2013 metų biudžetą, kuris sudarė 376,2 mln. litų, pavyko įvykdyti 100,2 proc. Tokie rezultatai pradžiugintų bet kurią savivaldybę, tačiau klaipėdiečiai, regis, jau įprato prie gerokai didesnių pajamų. Pastaruosius kelerius metus kasmet pavykdavo surinkti ir 3-4 mln. litų viršplaninių lėšų, šiemet perviršis sudaro tik kelis šimtus tūkstančių.

Bene pagrindinė tokio nuosmukio priežastis – antrąkart per pastaruosius 20 metų nesurinktas gyventojų pajamų mokestis. Tokio prasto rezultato esą nebuvo jau seniai. Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės Finansų ir turto departamento direktorės Aldonos Špučienės, šiuo metu aiškinamasi, kodėl nepavyko surinkti apie 4 mln. litų. Iš viso surinkta 138,3 mln. litų.

Pirmąkart nepavyko surinkti ir žemės mokesčio – surinkta tik apie 71 proc. planuotos sumos. A.Špučienės manymu, taip yra dėl to, kad šio mokesčio surinkimas per mažai kontroliuojamas.

Prastesnius biudžeto rodiklius lėmė ir tai, jog savivaldybės švietimo, sporto, socialinėms įstaigoms nepavyko surinkti planuotų lėšų už jų gyventojams teikiamas mokamas paslaugas.

Tačiau pernai itin gerai sekėsi rinkti nekilnojamojo turto mokestį - surinkta 1,3 mln. litų daugiau nei planuota, taip pat visiškai įvykdytas rinkliavų už vietas automobiliams statyti bei komunalines atliekas surinkimo planas.

Dalis gyventojų sumokėtų mokesčių į biudžetą suplaukė jau sausio pradžioje, šiuos 3,5 mln. litų ketinama panaudoti įsiskolinimams dengti.

Tai, jog šiemet nepavyko surinkti daugiau viršplaninių lėšų, A.Špučienės teigimu, turės įtakos šių metų atsiskaitymams. Todėl šiemet neketinama siūlyti miesto tarybai didinti pavaldžių įstaigų atlyginimų mokos fondų. Pernelyg atleisti diržus esą per anksti.

Tačiau vieną gerą žinią Klaipėdos valdžia gyventojams jau pasiuntė – rudenį ketinama vėl įjungti visus gatvių žibintus.

Siekiant sutaupyti, 2010 metais išjungta daugiau kaip 2 tūkst. žibintų. Šviesos nesumažėjo tik prie sankryžų, perėjų, parkuose, autobusų stotelėse, kiemuose.

Pernai žibintų eksploatacijai ir elektros energijai apmokėti skirta 5,4 mln. litų, šiemet iš biudžeto prašoma skirti beveik 7 mln. litų.

Šių metų miesto biudžetą savivaldybės taryba turėtų tvirtinti vasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.