Akiniai prilyginti dešrai - ateik į prekybos centrą ir įsigyk

Prekybos centrai meta iššūkį turgui ir šalia sviesto bei dešros siūlo įsigyti akinių, skirtų skaityti. Dešimt litų, o kitą sykį net mažiau – ir jūs jau akiniuotas. Nereikia nei eiti pas gydytoją, nebūtina ir akių tikrintis. Tiesiog pasimatuoji, pasižiūri, ar įskaitai dešros etiketę, ir perki. Tai girdėdami akių gydytojai tik kraipo galvą. Tai gal tada prekybos centruose šalia, pavyzdžiui, sūrių į lentynas laikas pradėti rikiuoti ir antibiotikus? Ateini ir nusiperki, kokių tik širdis geidžia.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Jan 17, 2014, 6:11 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:44 AM

Jūsų teisė rinktis

Vien prekybos centras „Maxima“ per mėnesį parduoda apie 550 akinių skaityti. Jų pardavimai per metus – 2012-uosius palyginti su 2013-aisiais – padidėjo 5 procentais.

Akiniai skaityti, kuriais prekiaujame, yra su įvairiais rėmeliais, lęšių dioptrijų intervalas – nuo +1.0 iki +3.0. Jie pigesni nei optikose, nes, priešingai nei ten, į akinių kainą neįskaičiuojamos gydytojo paslaugos, rėmelių, lęšių parinkimas. Be to, jie nėra garsių firmų“,- teigė įprastai po 10 Lt akinius skaityti pardavinėjančios „Maximos“ atstovė Renata Saulytė.

Ji sakė, kad prie visų akinių pridedama instrukcija su informacija, kad prekė atitinka tarptautinį standartą, kad akiniai skirti tik žiūrėti iš arti, netinka nuolat nešioti, vairuoti ar akims apsaugoti.

Tiesa, jei pasiseks ir optikos salonuose „Fielmann“ bus jums reikiamų gydytojo parinktų dioptrijų lęšių, akinius skaityti galite gauti už 18,9 lito. Jei lęšius reikės užsakyti, akiniai kainuos nuo 89 litų.

Tas pats, kas pleistras

Akiniai – kaip pleistrai ar nėštumo testai – laikomi medicinos prietaisais. Todėl norint jais prekiauti nebūtina išpildyti jokių reikalavimų ar įsigyti licencijų.

Licencijos galite prašyti nebent iš oftalmologo ar optikos salono, kur nustatomas regėjimas: gydytojas paslaugas gali teikti tik toje įstaigoje, kuri turi licenciją.

Iš krūvelės parduotuvėje sukrautų akinių išsirinkę sau patinkančius regėjimo nesusigadinsite, tačiau neturėtumėte stebėtis, kad regėjimo problemos nebus išspręstos. Negana to, ilgainiui gali pradėti skaudėti galva, akys, jos ims vargti: standartiniai akiniai skaityti tinka tik pusei žmonių.

Anot Santariškių akių ligų centro gydytojos oftalmologės Idalijos Baltrūnienės, vieniems pasiseka – pakanka prieš perkant skaityti skirtus akinius juos panešioti dešimt minučių, kad išsirinktų tinkamus. Tačiau kiti tik po savaitės supras, kad pinigus išmetė į balą.

„Parduotuvėse pardavinėjami akiniai – standartiniai. Tačiau paprastai žmonėms skiriasi atstumas tarp akių vyzdžių, dažnai ir to paties žmogaus akys būna nevienodos. O parduotuvėse pardavinėjamų akinių stiklai – tokie patys“, - aiškino gydytoja.

„Pačiam diagnozuoti akių korekciją kaip ir pačiam gydytis nerekomenduojama, - kalbėdama su lrytas.lt sakė optikos salonų „Fielmann“ rinkodaros vadovė Sandra Antanavičienė. - Regėjimas – labai individualus dalykas. Kad akiniai tiktų, pirmiausia reikia pasitikrinti regėjimą poliklinikoje, optikos salone. Ir tik pagal išduodą receptą pasigaminti akinius“.

Trumparegių kelio galas – optikoje

Jei akinius skaityti tam tikrais atvejais galima įsigyti ir parduotuvėje, tai trumparegiams to padaryti net ir norint nepavyks.

Kaip aiškino gydytoja oftalmologė I.Baltrūnienė, skirti į tolį žiūrėti akiniai – dar individualesni nei skirti skaityti.

„Akiniai skaityti paprastai nešiojami gerokai trumpiau nei tie, kurie skirti žiūrėti į tolį. Pastarieji turi būti gerokai tikslesni. Be to, akiniai turi būti renkami ir pagal tai, kada juos naudosite.

Jei akinių reikės tik trim minutėms parduotuvėje etiketėms paskaityti, galima išsisukti ir su tais, kurie parduodami prekybos centruose. Tačiau jei esi mokslininkas ir visą dieną teks su akiniais skaityti, juos būtina pasirinkti individualiai“, - patarė medikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.