Į širdį – per skrandį: Berlyne vokiečiai šluoja lietuviškus cepelinus

Specialiai lrytas.lt, Berlynas

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jan 17, 2014, 3:00 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:11 AM

„Baravykienės duonos kubilėlyje ir cepelinų“ – tokius užsakymus nuolat girdi lietuviškų patiekalų restorano „Bernelių užeiga“ virėjos, šiuo metu besisukančios prie puodų Berlyne vykstančioje tarptautinėje maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės parodoje „Žalioji savaitė 2014“. Tiesa, kitaip nei Lietuvos restoranuose, suvalgę baravykienę, duonos kubilėlio praktiški vokiečiai nepalieka – išsineša namo. 

„Vokiečiams išties labai patinka ši paroda. Jie netgi planuoja, derina savo darbus, kad galėtų ateiti, laukia jos. Mes kai kuriuos lankytojus jau atpažįstame“, – kalbėjo „Bernelių užeigos“ direktorė Jolanta Kubolienė.

O štai vieno kliento nekantriai laukia visas šio restorano kolektyvas – kasmet vežimėliu atrieda judėjimo negalios sukaustytas vokietis.

„Jis atvyksta kiekvieną parodos dieną ir vis valgo karką“, – apie vieną nuolatinių klientų pasakojo restorano vadovė.

Lyg patvirtindamas jos žodžius vežimėliu įriedėjo ir pats Mathias Kopschas.

„Į Lietuvos stendą ateinu pavalgyti kasmet ir beveik kiekvieną dieną. Tiesa, visuomet valgau karką. Tačiau pažadu rytoj išmėginti ką nors nauja“, – šypsojosi berlynietis.

Jis gyrė ir lietuvišką virtuvę, ir jaukią kaimo aplinką.

Bemaž 600 didžkukulių, 800 porcijų baravykienės sriubos kubilėlyje – tiek per „Žaliąją savaitę“ kasmet parduoda „Bernelių užeiga“.

Šis restoranas Berlyne vykstančios „Žaliosios savaitės“ lankytojus šiemet maitina jau devintą kartą.

Didžkukulius virėjai lipdo jau Berlyne, iš Lietuvos tik atkeliauja bulvės ir mėsos įdaras. Čia pat, parodos paviljone, lietuviai rankomis skuta bulves, tarkuoja jas taip pat rankomis, tarkius nuspaudžia specialiu maišu.

Ir nors užsieniečiai retai kada pamėgsta didžkukulius, kaip pasakojo J.Kubolienė, vokiečiai juos valgo noriai.

Tiesa, „Žaliosios savaitės“ lankytojus pavergė tik šis tarkuotų bulvių patiekalas. Kaip pasakojo virėjai, ankstesnių metų eksperimentai siūlyti parodos lankytojams kitus šių daržovių patiekalus – bulvių plokštainį ar vėdarus – nepasiteisino.

„Vokiečių skonis panašus į lietuvių. Jie, kaip ir mes, mėgsta natūralią mėsą. Tad kotletų ir balandėlių nesiūlome“, – pasakojo J.Kubolienė.

Šiemet vokiečiams ir kitiems parodos lankytojams „Bernelių užeiga“ siūlo jautienos, kalakutienos ir kiaulienos kepsnius. Pirmenybė tenka jautienai, moterys dažniau renkasi kalakutieną.

Norėdami įtikti vokiečiams, lietuviai siūlo ir karką bei parūkytų dešrelių.

Tačiau lankytojų akis dažniausiai stabteli ties lietuviška baravykiene. Lietuviai turi pasiruošę maišelių, kurių paprašo vokiečiai duonos kubilėliui suvalgius sriubą išsinešti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.