„Žaliosios savaitės“ išvakarėse, ketvirtadienį, vyko ne vienas susitikimas, kurio metu buvo aptariamos šalių prekybinės partnerystės problemos.
Viename iš tokių susitikimų – su Rusijos įstaigos „Rosselchoznadzor“, prižiūrinčios į šią šalį importuojamų produktų kokybę, vadovu Sergejumi Dankvertu susitiko ir Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.
„Aptarėme Rusijos keliamus naujus reikalavimus pieno produktų tiekėjams, kalbėjome, kaip pasiekti to, kad Rusija žinotų ne tik, kad krovinys atvyksta ne šiaip iš Europos Sąjungos, bet ir konkrečiai iš kokios šalies. Rusija labai to nori“, - pasakojo J.Milius.
Prieš kelis mėnesius lietuviškus pieno produktus tiekti į Rusiją uždraudė kita įstaiga – agentūra „Rospotrebnadzor“. Sausio pradžioje draudimai atšaukti visiems Lietuvos pieno eksportuotojams, tačiau realiai pieno produktus tiekti į Rusiją gali tik „Pieno žvaigždės“.
Kaip skelbė naujienų agentūra BNS, greičiausiai Lietuvos pieno perdirbimo
bendrove, kuriai bus panaikintos Rusijos sankcijos, gali tapti vienas
didžiausių šalies perdirbėjų „Rokiškio sūris“.
Rusijos vartotojų teisių gynimo tarnyba
„Rospotrebnadzor“ pranešė, kad šiuo metu peržiūrima papildoma
informacija dėl „Rokiškio sūrio“ ir artimiausiu metu bus priimtas
sprendimas dėl leidimo bendrovei produkciją eksportuoti į
Rusiją.
„Šiuo metu tiriamos „Rokiškio sūrio“ pateiktos papildomos
priemonės, kurių imtasi, siekiant, kad planuojama tiekti į Rusiją
pieno produkcija atitiktų Rusijos teisės aktų reikalavimus, būtų
užtikrinta jos kokybė ir saugumas ir būtų garantuota, kad jų bus
laikomasi. Baigus šį darbą, artimiausiu metu bus išspręstas
klausimas dėl apribojimų panaikinimo „Rokiškio sūrio“ produkcijos
įvežimui į Rusiją“, - teigiama „Rospotrebnadzor“ pranešime
spaudai.
Rusijos tarnyba nesukonkretino termino, kada „Rokiškio
sūris“ bei dar dvi Lietuvos pieno perdirbimo įmonės - „Žemaitijos
pienas“ ir Vilkyškių pieninė gali tikėtis embargo panaikinimo.
„Rospotrebnadzor“ ribojimus „Pieno žvaigždėms“ panaikino
šiemet sausio 9 dieną.