Estijos ministro replika įžeidė A.Butkevičių - jis kviečiasi ambasadorių

Projektas „Rail Baltica“ kelia įtampą tarp Baltijos sesių. Lietuvos susisiekimo ministrui Rimantui Sinkevičiui pareiškus, kad į „Rail Baltica“ maršrutą neįtraukus Vilniaus projketas gali žlugti, įtūžo Estijos susisiekimo ministras Juhanas Partsas. Jis neslėpė apmaudo ir pykčio, žurnalui „The Wall Street Journal“ komentuodamas susidariusią situaciją.

J.Partso žodžiai pasiekė A.Butkevičiaus ausis.<br>R.Neverbicko ir D.Umbraso nuotr. iš archyvo
J.Partso žodžiai pasiekė A.Butkevičiaus ausis.<br>R.Neverbicko ir D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 18, 2014, 7:23 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:10 AM

Vyriausybėje rado kvailių

Jis teigė, kad dar ankstesnė Lietuvos vyriausybė priėmė sprendimą aplenkti Vilnių, o dabartinė Lietuvos valdžia keičia strategiją.

„Tai buvo Lietuvos vyriausybės sprendimas, kad geležinkelis būtų tiesiamas per Kauną, o ne per Vilnių. Lietuvos vyriausybėje yra kvailių. Naujoji valdžia pasidavė „Lietuvos geležinkelių“ įtakai. Lietuvos vyriausybė gaišta laiką“, - „The Wall Street Journal“ sakė Estijos susisiekimo ministras.

Estijos atstovai dar gruodį buvo pareiškę, kad neprieštarauja, jog Vilnius būtų dalis europinės vėžės geležinkelio projekto, tačiau jis turėtų būti prijungtas vėliau.

Pasak estų, dėl Lietuvos siekio įtraukti sostinę į pirminį projekto variantą gali nepavykti laiku gauti finansavimo iš Europos Sąjungos, be to, Vilnius nėra vienintelė problema derybose.

Vilniaus prijungimą prie šio maršruto Estija ir Latvija nori svarstyti politiniu lygmeniu, o tai stabdo trijų Baltijos šalių derybas dėl bendros įmonės steigimo.

R.Sinkevičius neatmetė, jog „Rail Baltica“ klausimas bus keliamas Baltijos šalių premjerų susitikime vasario pradžioje. Tačiau, jo teigimu, Lietuva ir toliau laikysis pozicijos, kad Vilnius turi būti prijungtas prie „Rail Baltica“.

33 proc. bendros įmonės akcijų turėtų valdyti „Lietuvos geležinkelių“ antrinė įmonė, likusias akcijas lygiomis dalimis pasidalytų Latvijos ir Estijos geležinkeliai.

A.Butkevičius reikalaus pasiaiškinimo

Į Estijos ministro žodžius sureagavęs Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius pavedė užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui pakviesti Estijos ambasadorių Lietuvoje, kad šis paaiškintų situaciją.

Premjero išplatintame pranešime spaudai rašom, kad Estijos ministro žodžiai „prasilenkia su elementaria diplomatija, pagarba kaimynams ir yra įžeidžiantys."

„Derybos dėl projekto „Rail Baltica“, kuris vienodai svarbus visoms trims Baltijos valstybėms, tebevyksta, o Lietuva stengiasi apsaugoti savo nacionalinius interesus – tai mūsų Vyriausybės pareiga.

Norėtųsi tikėti, kad viešojoje erdvėje išsakyti Estijos ekonomikos ir susisiekimo ministro žodžiai kai kurių mūsų ministrų kabineto narių atžvilgiu yra nesusipratimas. Lauksime Estijos ambasadoriaus paaiškinimo“, – pareiškė premjeras A.Butkevičius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.