„Vilniaus taupomosios kasos“ likimą lems teismas

Lietuvos bankas Vilniaus apygardos teismo (VAT) prašo iškelti bankroto bylą kredito unijai "Vilniaus taupomoji kasa" (VTK), jos bankroto administratoriumi siūloma paskirti bendrovę "Verslo konsultantai".

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 20, 2014, 4:40 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:56 AM

Lietuvos banko prašymas gautas pirmadienį, sausio 20 d. Tai  patvirtino VAT atstovas Gintautas Stalnionis. Kada bus pirmasis teismo posėdis neaišku, nagrinėti bylą paskirta teisėja Jūratė Aranauskaitė.

Penktadienį, sausio 20 d.,  Lietuvos banko valdyba kredito įstaigą "Vilniaus taupomoji kasa" pripažino nemokia ir atšaukė jos veiklos licenciją. Centrinio šalies banko valdyba konstatavo, kad kredito unija nevykdo visų veiklos riziką ribojančių normatyvų, o jos veikla ir finansinė būklė kelia grėsmę indėlininkų, kitų kreditorių ir klientų bei visuomenės interesams.

Kredito unija VTK Lietuvos bankui pateiktose finansinėse ataskaitose pripažino, kad 2013 m. gruodžio 31 d. nevykdė visų kredito unijų veiklos riziką ribojančių normatyvų: kapitalo pakankamumo, likvidumo, didžiausios atvirosios pozicijos užsienio valiuta ir didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui, pranešė centrinis šalies bankas.

Kapitalo pakankamumo ataskaitos duomenimis, VTK kapitalo pakankamumo rodiklis 2013 m. gruodžio 31 d. sudarė tik 1,46 proc., o normatyvas yra 20 procentų. VTK kapitalo pakankamumo normatyvo nevykdo jau 6 mėnesius iš eilės, todėl pagal galiojančius teisės aktus tai yra pagrindas uniją pripažinti nemokia.

Lietuvos banko atliktų inspektavimų metu ne kartą buvo nustatyti šios kredito unijos padaryti teisės aktų pažeidimai. Neatsakingas kreditavimas nulėmė tai, kad kredito unijos prisiimtas kredito rizikos lygis yra labai aukštas, o kredito unija nesugebėjo imtis tinkamų veiksmų šiai rizikai užkardyti. Ankstesnių valdymo organų sprendimai buvo priimami nesivadovaujant saugios ir patikimos kredito įstaigų veiklos principais ir skirti su kredito unijos vadovais sietinų asmenų grupės interesams tenkinti. VTK taip pat nesilaikė rekomendacijų, kurias atlikusi VTK finansinės padėties vertinimą šiai unijai pateikė Lietuvos centrinė kredito unija.

Lietuvos bankas, inspektavimų metu identifikavęs įtartinus sandorius, informaciją pateikė teisėsaugos institucijoms prašydamas pagal kompetenciją įvertinti kredito unijos inspektavimo ataskaitoje nurodytas aplinkybes. Lietuvos bankas buvo informuotas, kad šiuo metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba dėl galimai nusikalstamos veiklos, susijusios su VTK, vykdo ikiteisminį tyrimą.

Atsižvelgdamas į keliamą riziką, Lietuvos bankas VTK jau kurį laiką taikė griežtas poveikio priemones. Dar praėjusių metų gegužę nuo pareigų nušalinta ankstesnė VTK vadovybė. Neįvykdžius priežiūros institucijos nurodymų pašalinti veiklos trūkumus, praėjusių metų spalį VTK administracijos vadovei skirta administracinė nuobauda. Siekdamas užkardyti kredito rizikos augimą, pernai sausį Lietuvos bankas VTK nurodė apriboti išduodamų paskolų sumą ir įpareigojo indėlių palūkanas nustatyti pagal rinkos vidurkį.

Lietuvos banko valdyba taip pat laikinai, kol Vilniaus apygardos teismas priims nutartį iškelti bankroto bylą, apribojo VTK teisę naudotis kredito įstaigų sąskaitose esančiomis lėšomis ir vertybiniais popieriais.

Atšaukus kredito unijos licenciją, VTK neturi teisės teikti finansinių paslaugų.

2013 m. gruodžio 31 d. finansinių ataskaitų duomenimis, kredito unijos turtas sudarė 275,1 mln. litų, įsipareigojimai - 272,7 mln. litų, iš jų indėliai - 236,9 mln. litų. Perskaičiuotas kapitalas - 2,4 mln. litų, kredito unijos nuostoliai 2013 m. išaugo iki 32,4 mln. litų.

Pagal Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą poveikio priemonės dėl nemokumo pritaikymas yra draudžiamasis įvykis, todėl kredito unijos indėlininkams bus išmokamos indėlių draudimo išmokos.

Draudimo išmokos bus mokamos ir apskaičiuojamos vadovaujantis Valstybės įmonės "Indėlių ir investicijų draudimas" patvirtinta tvarka. Pagal ją, įvykus draudžiamajam įvykiui, kompensuojama 100 proc. indėlio sumos, neviršijančios 100 tūkst. eurų (345 tūkst. 280 litų). Išmoka klientui išmokama per 20 darbo dienų nuo draudžiamojo įvykio dienos - 2014 m. sausio 17 d. VĮ "Indėlių ir investicijų draudimas" taryba išmokų mokėjimo terminą gali pratęsti, bet ne ilgiau kaip 10 darbo dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.