“Žaliojoje savaitėje“ ministras tiesė kelius į Gruziją ir Moldovą

Gruzinai ir moldavai norėtų iš Lietuvos veislininkystės ūkių pirkti ne tik galvijus. Jiems labai praverstų ir mūsų šalies gyvulininkystės specialistų paslaugos bei mokslininkų konsultacijas. Tam, kad tai taptų realybe, tiek šios šalys, tiek Lietuva turi pasirašyti konkrečių veiksmų planus. Kol kas Vokietijoje, per parodą „Žalioji savaitė“, tesukirsta rankomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė, specialiai lrytas.lt, Berlynas

Jan 20, 2014, 10:58 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:22 AM

Sausio 17–26 dienomis Berlyne, Vokietijoje, vykstančioje „Žaliojoje savaitėje“ suvažiavę politikai ir įvairių šalių valdžios atstovai labiau linkę neoficialiais pokalbiais stiprinti ankstesnius ryšius ir megzti naujus.

Kaip vienus iš svarbiausių tokių pokalbių žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna išskyrė susitikimus su Gruzijos ir Moldovos žemės ūkio ministrais.

„Iš Lietuvos jie labai norėtų žinių – konsultacijų veterinarijos, gyvulininkystės srityje. Moldovoje planuojama sukurti gyvulininkystės centrą, kuris dirbtų su naujomis gyvulių veislėmis, todėl moldavai labai ieško kontaktų su mūsų mokslininkais. Ir moldavai, ir gruzinai turi savų specialistų, tačiau žino, kad mūsų mokslas pažengęs gerokai toliau”, - kalbėjo V.Jukna.

Jo teigimu, kol kas konkretūs veiksmai nesustyguoti.

„Šios Rytų valstybės pageidauja mūsų veislinių gyvulių. Daugelis prisimena dar nuo sovietinių laikų, kad mūsų gyvuliai yra „kokybiški“, be to, pašarų bazė panaši“, - sakė ministras. Moldavus ir gruzinus labiausiai sudomino galimybės įsigyti iš Lietuvos veislinių ūkių galvijų, kiaulių, galbūt ir galvijų spermos. 

Viešėdamas Berlyne V.Jukna dalyvavo tarptautinėje maisto ir žemės ūkio forumo podiumo diskusijoje žemės ūkio viršūnių konferencijoje tema „Žemės ūkio stiprinimas apsirūpinimui maistu užtikrinti“.

Joje buvo aptariamas ir genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) naudojimas maistui. Tiesa, pasak V.Juknos, Europoje pernelyg skeptiškai žvelgiama į tokį maistą, tad panašu, kad dar ilgai GMO neatsivers keliai į šį regioną.

Šioje parodoje, kurioje šiemet tikimasi sulaukti per 400 tūkst. lankytojų, Lietuva dalyvauja jau dvyliktus metus iš eilės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.