Įvedant eurą teks sužiūrėti, kad prekių kainos būtų tinkamai perskaičiuotos

Per Ūkio ministerijoje vykusį pasitarimą diskutuota, kaip efektyviai užtikrinti, kad, įvedant eurą, prekybos ir paslaugų vietose kainos būtų perskaičiuojamos ir skelbiamos tinkamai, aptartos galimos priemonės, pasidalyta informacija, kitų šalių patirtimi, sutarta dėl tolesnio institucijų bendradarbiavimo.

Įvedant eurą būtina teisingai perskaičiuoti kainas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įvedant eurą būtina teisingai perskaičiuoti kainas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-20 11:20, atnaujinta 2018-02-17 08:22

Pasak ūkio viceministrės Rasos Noreikienės, ruošiantis įvesti eurą labai svarbus geranoriškas visų suinteresuotų pusių – ir verslo, ir institucijų, ir vartotojų – sutarimas ir bendradarbiavimas: „Per šį susitikimą norėjome aptarti tiek teisinius, tiek praktinius euro įvedimo aspektus, pasidalyti institucijų patirtimi. Susitikimo metu gauta informacija mums bus ypač naudinga per šią savaitę vyksiantį vizitą Latvijos ekonomikos ministerijoje, kurio tikslas perimti Latvijos patirtį įvedant eurą, aptarti kitus euro įvedimo klausimus. Tokie susitikimai padeda konstruktyviai planuoti veiklą, paskirstyti atsakomybę ir, numačius prevencinius veiksmus, sumažinti galimų klaidų riziką.“

Per pasitarimą Ūkio ministerijoje aptarta, kaip galėtų bendradarbiauti Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, tikrindami, ar prekių ir paslaugų kainos prekybos ir paslaugų teikimo vietose perskaičiuotos tinkamai ir vartotojui pateiktos suprantamai. Ypač daug dėmesio ketinama skirti šalies regionams. Ruošiamasi ieškoti būdų ir galimybių paskatinti vartotojus ir juos vienijančias nevyriausybines organizacijas bendradarbiauti sklandžiai įvedant eurą Lietuvoje.

Kalbėta ir apie galimas priemones, padėsiančias užtikrinti, kad prekių ir paslaugų kainos keičiant litus į eurus būtų perskaičiuojamos ir nurodomos tinkamai, laikantis teisės aktuose nustatytų reikalavimų. Susitikimo dalyviams buvo pateikta informacija apie kitose šalyse įvedus eurą dažniausiai užfiksuotus pažeidimus. Svarstytos galimos prevencinės priemonės, kurias reikėtų numatyti iš anksto, ruošiantis įvesti eurą šalyje, kad galima būtų kuo labiau sumažinti pažeidimų riziką.

Ūkio ministerija verslui parengs rekomendacijas, kaip prekybos ir paslaugų teikimo vietose turi būti nurodomos kainos dvigubo kainų nurodymo laikotarpiu. Nacionaliniame euro įvedimo plane jau yra patvirtinta, kad po 30 dienų, kai Europos Sąjungos Taryba priims sprendimą įvesti eurą Lietuvoje, visose prekybos ir paslaugų teikimo vietose prie kainų litais turės atsirasti ir kainos eurais, dvigubas kainų skelbimas tęsis dar pusę metų įvedus eurą. Tikėtina, kad jau vasaros pabaigoje kainos bus rodomos ir litais, ir eurais.

Per pasitarimą daug dėmesio buvo skirta verslo priežiūrą vykdančių institucijų darbo koordinavimui ir informacijos keitimosi tvarkai aptarti, nes tai itin svarbu siekiant sklandžiai ir operatyviai pasirengti euro įvedimui Lietuvoje. Susitikimo metu pateikta informacija bus pristatyta per Verslo aplinkos darbo grupės posėdį, kuris įvyks 2014 m. sausio pabaigoje.

Verslo aplinkos darbo grupę sudaro Vyriausybės, Ūkio ministerijos, Finansų ministerijos, Žemės ūkio ministerijos, Audito ir apskaitos tarnybos, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Lietuvos verslo konfederacijos, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos, Lietuvos banko, Žemės ūkio rūmų, Lietuvos bankų asociacijos, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos atstovai.

Verslo aplinkos darbo grupės tikslas – padėti verslo visuomenei pasirengti euro įvedimui ir prisidėti prie sklandaus euro įvedimo Lietuvoje proceso. Šiuo metu Ūkio ministerija yra parengusi ir pateikusi suinteresuotoms institucijoms ir verslo asociacijoms derinti Verslo subjektų gerosios verslo praktikos (valios) memorandumo projektą. Memorandumo tikslas – sukurti verslo subjektų ir vartotojų abipusiu supratimu ir pasitikėjimu grindžiamą euro aplinką, išvengti piktnaudžiavimo ir nepagrįsto prekių ir paslaugų kainų didinimo keičiant litus į eurus, palengvinti vartotojų perėjimą nuo nacionalinės valiutos – lito – prie euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.